Nieuws Actueel

Piepjonge directeur Juliette (16) sluit deal met Tony’s Chocolonely

In april werd het bedrijf The B-bar uitgeroepen tot 'Beste Junior Company van Nederland' en won het ook nog eens de 'Disney Creativity Award' voor het meest creatieve en innovatieve productidee. We hebben het hier over een bedrijfje dat is opgezet door vier HAVO-scholieren van het Onze Lieve Vrouwelyceum uit Breda.

Anke Derkse | FOTO: Anke Derkse 26 mei 2019

The B bar jonge ondernemers

De vier havisten volgen een speciaal traject waarbij voor 80 procent het normale havo-curriculum wordt gevolgd en de leerlingen voor 20 procent van hun (school)tijd bezig zijn met het ontwikkelen van competenties zoals ondernemerschap. In het 4e leerjaar zetten ze via het ondernemerschapsprogramma Junior Company van Jong Ondernemen een bedrijf op, compleet met aandeelhouders, ondernemingsplan en elevatorpitch. Juliette (16, CEO), Marnix (16, Finance), Maryse (15, Creative & customerservice) en Ties (17, Sales & marketing manager) kregen als opdracht: ‘Kijk naar een probleem en zoek daar een oplossing voor’.

Sesamreep helpt de bijen

Juliette: ,,We zien dat het heel slecht gaat met de bijen in ons land en wilden daar iets voor verzinnen. We zijn toen op het idee gekomen om een biologische sesamreep te gaan verkopen waar een wikkel omheen zit van zogenoemd ‘groeipapier’. In zo’n velletje zitten bloemzaadjes en dat kun je na het opeten van je reep in de grond stoppen. Dat is goed voor de bijen die uit de bloemen honing halen, die vervolgens weer in de sesamreep wordt verwerkt.” Een briljant idee vonden ze bij Tony’s Chocolonely, dat een partij B-bars heeft afgenomen om aan hun personeel in de kantine aan te bieden.

Lees ook: Samenwerking De Ondernemer en Jong Ondernemen

Het argument ‘ontsaaien’

Een bedrijf beginnen als 15- of 16-jarige middelbare scholier is geen sinecure. De vier hebben dan ook heel bewust voor dit traject gekozen en hebben er vooraf een sollicitatiegesprek voor moeten voeren met de begeleidend docent, Patrick van den Berg. Gevraagd naar de motivatie om van de ‘normale’ havo-route af te wijken en voor dit IBC (International Business College)-traject te kiezen, geven de leerlingen unaniem aan dat ze graag iets extra’s doen. Ook het argument ‘ontsaaien’ komt naar voren. ,,Ik hou wel van een uitdaging en die ene dag doorbreekt de – doorgaans wat saaie – normale lesweek”, vindt Maryse. De begeleidend docent kan het niet ontkennen…

Hoe bedruk je groeipapier?

Uitdagingen hebben de kersverse ondernemers genoeg gekregen tijdens het opzetten van Th B-bar. Ze hebben eerst in december hun idee op school moeten pitchen voor een publiek dat bestond uit ouders en ondernemers. ,,We hadden elk een onderdeel voorbereid en kregen in totaal 3 minuten de tijd om mensen te overtuigen van ons idee en zo aandeelhouders te krijgen”, licht Ties toe. Ze kregen het publiek warm en er meldden zich flink wat potentiële aandeelhouders. ,,We zijn uiteindelijk met acht van hen in zee gegaan die elk vijf aandelen hebben gekocht à 5 euro.

De volgende stap was om leveranciers te zoeken. Die hebben ze gevonden in Duitsland (de reep), via internet (het groeipapier) en in Breda (de drukkerij). Dat laatste was nog wel ‘even een dingetje’, weet Juliette. ,,Het bleek niet eenvoudig om groeipapier te bedrukken. Het werd bijvoorbeeld te warm, waardoor de zaden te snel of juist helemaal niet meer zouden uitkomen. Na een aantal drukkerijen te hebben geprobeerd, bleek Drukkerij Frijters uit Breda de juiste drukmethode te hebben.”

Lees ook: Zo creëert jonge ondernemer (23) succeshandel in sneakers

Een bedrijfsbezoek aan Tony’s Chocolonely

De volgende stap was de distributie en verkoop van de repen. Binnen het IBC-traject zitten een aantal gastlessen en bedrijfsbezoeken. Tijdens een bedrijfsbezoek aan Tony’s Chocolonely raakten de leerlingen in gesprek met ‘King of Happiness’ Paul Kangangi. Hij werd enthousiast en samen kwamen ze tot het voorstel om eenmalig een partij repen af te nemen om deze aan het personeel van Tony’s in de kantine aan te bieden. Kangangi: ,,Wij vinden dit echt een mooi product dat, net als onze eigen producten, dubbel plezier oplevert voor de consument. Eerst natuurlijk het eten van de reep en daarna het helpen oplossen van het probleem van de bijensterfte. Ik denk dat er voor dit product zeker een toekomst is.”

Ook Dille & Kamille stapt in

De verkoop blijft niet bij een eenmalige partij voor Tony’s Chocolonely. Het viertal ging op zoek naar een geschikte winkel en kwam uit bij de plaatselijke vestiging van Dille & Kamille. Ze gingen in gesprek met de filiaalmanager en na nog een aantal contactmomenten en onderhandelingen over de verkoopprijs, besloot D&K om als proef 50 repen af te nemen. De verkoop bleek zo goed te gaan, dat de winkelier al snel een nieuwe partij van 50 wilde hebben.

Wereldwijd grote hotels en resorts filmen met drones

Al deze successen danken de leerlingen voor een deel aan de inspirerende gastlessen en bedrijfsbezoeken die ze hebben gehad. Zo heeft Maryse van de gastles van Jeroen Gort geleerd dat de eerste stap naar succes is om zelf overtuigd te zijn van je product. Ties was vooral onder de indruk van een oud-leerling van hun school die hen via Skype vertelde over zijn bedrijf waarmee hij wereldwijd grote hotels en resorts filmt met behulp van drones. Tot slot verwoordt Juliette het gevoel van het hele team zo: ,,Het is heel vet dat we de beste Junior Company van Nederland zijn geworden. Dat geeft echt een boost!”

We zien dat het heel slecht gaat met de bijen in ons land en wilden daar iets voor verzinnen

Juliette (16), HAVO-scholier