Innovatie

Pieter Pot met 8.000 klanten nog niet winstgevend: deze uitdagingen spelen

 
Jouri Schoemaker, oprichter en ceo Pieter Pot op recent archiefbeeld. Jouri Schoemaker, oprichter en ceo Pieter Pot op recent archiefbeeld.
Jouri Schoemaker, oprichter en ceo Pieter Pot op recent archiefbeeld.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Net na de heropening van verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot zijn de eerste 8.000 klanten terug bij het bedrijf van oprichter Jouri Schoemaker. Genoeg is dat nog niet om winstgevend te zijn. Jouri vertelt bij De Ondernemer Live over de uitdagingen bij de herstart.

Lees verder onder de advertentie

Van groeiparel naar een faillissement. Het boek van startup Pieter Pot leest als een rollercoaster. Na het faillissement gingen de digitale deuren van de verpakkingsvrije supermarkt in maart opnieuw open. Het doel was en is om met verlaagde kosten zo snel mogelijk winstgevend te worden met bestaande klanten. Geplande moment voor die winst is om net na de zomer winstgevend te zijn.

Lees ook: Dossier Pieter Pot: de groei, val én wederopstanding van de verpakkingsvrije supermarkt

Validatie voor herstart Pieter Pot

Die bestaande klanten komen terug, maar nog niet in de omvang waarop was gehoopt en gevalideerd, vertelt Jouri. ,,Voor de herstart hebben we goed gevalideerd bij oude klanten. Wie van jullie zouden graag weer willen bestellen als we een doorstart maken? Nou, dat formulier hadden zo’n 13 tot 14 duizend klanten ingevuld. Daarvan zijn echter nog maar 8.000 klanten daadwerkelijk begonnen weer te bestellen.”

Lees verder onder de advertentie

Dat vraagt toch een bepaald vertrouwen, en die moeten we nog herwinnen bij een deel van de klanten

Jouri Schoemaker Pieter Pot

Bij een nieuwe vragenlijst bleken de klanten drie uitdagingen te hebben. Een gedeelte van de klanten mist nog producten, het assortiment van Pieter Pot is nog niet compleet en zal in de komende maanden uitgebreid worden. Een stap die van tevoren overigens bekend was, sinds het faillissement is de supermarkt niet meer in de positie om inkoop te doen op factuur, zoals de norm is, waardoor producten eerst ingekocht en opgeslagen moeten worden, voordat er geld aan verdiend kan worden.

Kijk hier het hele interview terug. Tekst gaat verder onder de video.

Lees verder onder de advertentie

Tweede uitdaging die naar voren komt is dat bestellen bij het bedrijf ‘opnieuw in het ritme moet komen’. ,,Een groot deel zegt wel: ik moet er weer voor gaan zitten. Ik zal heerlijk in mijn ritme met jullie potten. Maar de afgelopen zes maanden heb ik natuurlijk andere producten gekocht, die zijn nog niet leeg.”

De laatste uitdaging is het herwinnen van het vertrouwen bij de consument. Doordat Pieter Pot zonder plastic werkt, dient alles in glazen potten bezorgd te worden. Op die potten zit een statiegeld van één euro per stuk (voorheen was dit twee euro). ,,Dat vraagt toch een bepaald vertrouwen, en die moeten we nog herwinnen bij een deel van de klanten.”

Weg naar winstgevendheid

Voor de herstart sprak Jouri als doelstelling uit om net na de zomer winstgevend te zijn, dat het bedrijf nu nog rode cijfers draait, zal dus geen complete verrassing zijn. Toch zorgt het wel voor stress bij de oprichter, zegt hij desgevraagd. ,,Zeker zeker. Ik kan niet ontkennen dat ik die stress voel. En natuurlijk ook in die zin om een belofte na te komen, die we met de crowdfunding gemaakt hebben.”

Lees verder onder de advertentie

Om de winstgevendheid zo snel mogelijk te realiseren kijkt het bedrijf kritisch naar onder meer het minimum bestelbedrag. Een keuze die niet makkelijk blijkt volgens de ondernemer. ,,Voor het gemak van de klant wil je dat zo laag mogelijk houden, dat die een kleine bestelling kan plaatsen. Maar bij een hele kleine bestelling ben je op orderniveau niet winstgevend, dus dat compenseer je dan met grotere orders.”

Het minimum bestelbedrag staat nu op 45 euro, voorheen was dat 35 euro. ,,Is het per order weer wat gezonder? Ja, alleen je zult nog net weer een handje klanten verliezen, want die vinden het niet fijn dat je niet vanaf 35 euro kunt bestellen. En die balans zijn we de hele tijd aan het zoeken.

Jouri Schoemaker bij Pieter Potcast

Bij de herstart van Pieter Pot lanceerde De Ondernemer de Pieter Potcast, een driedelige podcast waarin Jouri Schoemaker openhartig vertelt over de turbulente periode die het bedrijf heeft doorgemaakt, aangevuld met experts die duiden welke lessen andere ondernemers ervan kunnen leren. De eerste aflevering Pieter Potcast kun je hieronder beluisteren, ook aflevering twee en drie staan online.

Lees verder onder de advertentie