Nieuws Actueel
Het succes van Pieter Zwart met webwinkel Coolblue
E-commerce draait om de klantreis en niet om het plaatje, prijsje en knopje. Met die instelling én zijn missie om klanten een glimlach te bezorgen, heeft Pieter Zwart groot succes met elektronica-webwinkel Coolblue.

In 2000 breekt Pieter Zwart zijn studie af om samen met Bart Kuijpers en Paul de Jong aan Coolblue te bouwen. In het begin verkocht het drietal alleen nog maar mp3-spelers via mp3man.nl (leuk detail: In die tijd betaalde je voor een geheugenkaart van 32 MB nog ruim 200 gulden). Het e-commercebedrijf groeit onder de vlag van Coolblue uit tot meer dan 300 webshops, waaronder Baardtrimmershop.nl, Sporthorlogecenter.nl, laptopshop.nl, eReadershop.nl, Homecinemacenter.nl, Autoradiostore.nl en Processorstore.nl.
Coolblue verder onder één domein
In de zomer van 2018 besluit het bedrijf onder één naam door te gaan. “Het overgaan naar één domein was best spannend. De commerciële consequenties zijn gigantisch groot: nu kunnen we sneller gaan automatiseren en doorontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om de vele mogelijkheden verder te gaan uitbouwen”, aldus Pieter Zwart. Die met de stap zijn concurrentiepositie ten opzichte van Bol.com, Amazon, Alternate, Wehkamp, BCC, Fonq en MediaMarkt wil versterken.
Omzet Coolblue in 2016 en 2017
Ondertussen groeit het Coolblue-imperium uit tot een bedrijf met 3.561 medewerkers, negen fysieke winkels en een jaaromzet van 1,2 miljard euro in 2017. Dat is 38 procent meer in vergelijking met 2016. Mede-oprichters Bart Kuijpers en Paul de Jong besluiten in 2016 uit het hard groeiende Coolblue te stappen.
Pieter Zwart van 'eindbaas' naar 'beginbaas'
Pieter Zwart gaat daarentegen op volle vaart door met het bedrijf. Op zijn deur in het Rotterdamse kantoor van Zwart staat ‘beginbaas’. Voorheen stond er ‘eindbaas’ (een verwijzing naar de tegenstander aan het einde van videogames) . Daarmee staat Pieter Zwart met stip bovenaan de lijst van 47 creatieve functietitels. Zijn persoonlijke assistent heeft ook een unieke functietitel. Zij wordt Pietermanager genoemd.
Lees ook: 47 creatieve functietitels die je nog nooit hebt gehoord
De ondernemersfamilie van Pieter Zwart
Ondernemen lijkt hem in het bloed te zitten. Toch krijgt hij het ondernemen niet van huis uit mee. “Mijn vader was civieltechnisch ingenieur, mijn moeder was huisvrouw. Het was het meest gemiddelde gezin van Nederland en daar dan het gemiddelde van. Alles klopte: middenklasse, rijtjeswoning in vinexwijk, twee kinderen, ik heb een oudere broer “, zegt hij in een interview in de Volkskrant.
Over zijn eigen gezin –vrouw en kinderen- praat Pieter Zwart liever niet in interviews, evenals over de locatie van zijn vakantiewoning. Hij is dan ook niet te spreken over het feit dat de krant in mei 2016 groot berichtte dat de Coolblue-oprichter een penthouse kocht in de Rotterdamse woontoren Montevideo. Het appartement zou 1,3 miljoen euro hebben gekost en voorzien zijn van een dakterras van 60 vierkante meter.
Lees ook: Dit is waarom je bij Coolblue solliciteert in een ballenbak
Steun voor crowdfundingactie T-Rex
Pieter Zwart zit goed in de slappe was. Dat blijkt wel uit het feit dat hij de komst van een T-rex naar naar Naturalis mede-mogelijk maakt. Zwart draagt ruim een half miljoen euro bij aan de crowdfundingactie die het Nationaal natuurhistorisch museum (Naturalis) in Leiden houdt om het Tyrannosaurus Rex-skelet in 2016 naar Nederland te halen. Het 67 miljoen jaar oude skelet werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Dat Zwart zijn liefde voor dinosauriërs ook heeft meegegeven aan zijn kinderen blijkt wel uit de vloer van zijn Porsche, die is bedekt met dino-plaatjes tijdens een fotoshoot met modemerk Oger.
Alles voor een glimlach
Het succes van Coolblue heeft Pieter Zwart te danken aan de obsessieve focus op klanttevredenheid. Het bedrijf heeft als slogan en uitgangspunt: 'Alles voor een glimlach.' In de basis moet de klantreis daarvoor moeiteloos zijn. ,,Veel webshops bestaan uit plaatjes, prijsjes en knopjes. Die plaatjes zijn overal hetzelfde, de bestelknopjes moeten vooral werken. Dan blijft alleen de prijs over om mee te concurreren. Dat willen wij niet. Daarom doen we meer dan plaatje, prijsje, knopje.''
Coolblue en humor & creativiteit
Wie bij Coolblue een bestelling plaatst kan ook niet om de droge humor heen. Dat begint al op de website waarin easter eggs (verborgen grapjes) zijn verstopt. Het winkelwagen-icoon verandert in een bestelauto-icoon als er meer dan tien producten in staan. Vanaf vijfentwintig producten wordt het een vorkheftruck. Ook aan de getallen 69 en 99 is een creatieve draai gegeven… Op de blauwe bezorgbus die uiteindelijk voor komt rijden, staat groot: ‘Bus. Klopt.’. De verpakking van het bestelde product is om te bouwen tot -bijvoorbeeld- een kattenkasteel.
Mishandeling met creatieve twist
Als de topman in december 2017 in elkaar wordt geslagen op het Landverhuizersplein bij Hotel New York in Rotterdam, geeft hij er op twitter met humor een commerciële draai aan. “Blauw is mijn lievelings #respectvoorhetblauwopstraat”, Twittert hij.
Lees ook: Coolblue opent megagrote winkel in Den Haag: 'We verwachten 5000 klanten per week'
Fysieke winkels van Coolblue
De succesvolle webwinkel heeft ook fysieke vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Den Haag. Deze laatste winkel is met zijn 2.600 vierkante meter meteen de allergrootste winkel van het bedrijf, dat veelal elektronica en witgoed verkoopt.
Werken bij Coolblue
De obsessieve focus op klanttevredenheid, doet het imago van de webwinkel niets dan goed. Dat blijkt ook wel uit de hoeveelheid mensen die willen werken bij Coolblue. “Per maand nemen we honderd mensen aan. Dat is nog maar een fractie van de mensen die bij ons solliciteren. Het afgelopen jaar hebben er 80.000 mensen bij ons gesolliciteerd”, aldus Zwart tijdens de Week van de Ondernemer in mei 2017. “Sinds onze oprichting in 1999 hebben we maar één doel: jou blij maken. We geven advies met verstand van zaken en we hebben een obsessieve focus op klanttevredenheid. Met meer dan 3.000 Coolblue'ers werken we keihard om onze klanten te verwonderen”, aldus Coolblue. Wie bij Coolblue komt solliciteren, kan zomaar terechtkomen in een ballenbak of één van de andere buitengewone vergaderruimtes in het hoofdkantoor van Coolblue in Rotterdam.
Overname Coolblue door Sinterklaas
De geruchtenmachine draait in december 2015 op volle toeren als een interne mail van Pieter Zwart uitlekt; Hij zou om 16.00 uur iets groots aankondigen. Een overname door Amazone? Een beursgang voor Coolblue? Wordt Coolblue hoofdsponsor van Feyenoord? Niets blijkt minder waar. In een ludieke persconferentie maakt Pieter Zwart de overname door Sinterklaas bekend. Het overnamebedrag is een miljard pepernoten, zegt de goedheiligman terwijl Zwart een hand pepernoten in zijn mond stopt.
CoolblueFietst
Een grap omstreeks 1 april over een pakketbezorgdienst per fiets blijkt in 2018 geen grap te zijn. Pieter Zwart, Beginbaas van Coolblue: “Je pakketje wordt met een glimlach bezorgd vanuit de Coolblue-winkels, door échte Coolblue’ers. En we komen sowieso. We bellen 3 keer aan, bellen je op of roepen door je brievenbus. Je kan ons niet missen.” Op 3 april vertrekken de eerste goedgevulde pakfietsen vanuit de Coolblue-winkels in Eindhoven en Den Haag. Voor wie in deze steden bijvoorbeeld een laptop, mobiele telefoon of koptelefoon bestelt, is de kans groot dat ze de volgende dag een vrolijke Coolblue’er voor de deur hebben staan. “En misschien wel het mooiste aan CoolblueFietst: het is groen. En blauw natuurlijk. Heel blauw,” aldus Pieter Zwart.
Coolblue-cijfers 2017:
1,2 miljard euro omzet
180 miljoen sitebezoeken
94.000 vierkante meter magazijnoppervlakte
9 winkels
58.690 sollicitanten
885 nieuwe medewerkers
1000+ video's
- Ondernemer: Pieter Zwart
- Bedrijf: Coolblue
- Geboorteplaats: Zaanstad (1977)
- Woonplaats: Rotterdam
- Studeerde: bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam
Het afgelopen jaar hebben er 80.000 mensen bij ons gesolliciteerd