Nieuws Actueel
Pionier op het gebied van biologische piepers
Aardappelbedrijf AC Loogman maakte begin dit jaar de sprong van het Food Center Amsterdam naar Aalsmeer. In het nieuwe bedrijfspand is een exporthal ingericht, vooral voor heel kleine én heel grote aardappelen.

Het familiebedrijf was sinds 1953 gehuisvest aan de Jan van Galenstraat. Oprichter Arie Loogman begon als groenteboer in Badhoevedorp. De derde generatie Loogman staat nu aan het roer: Christine en neef Ad. Het bedrijf verhandelt jaarlijks 50.000 ton consumptieaardappelen van verschillende rassen, waarvan 10 procent biologisch. AC Loogman was 25 jaar geleden een pionier op het gebied van biologische piepers.
Uitbreiding op het Food Center was niet mogelijk; een deel van het terrein wordt bebouwd met 1600 woningen. De familie besloot tot nieuwbouw in Aalsmeer, waar sinds januari de aardappelen worden gewassen, gesorteerd en verpakt. AC Loogman blijft ook op het Food Center, maar alleen als leverancier van frites en snacks aan de horeca.
VolautomatischTijdens een rondleiding in Aalsmeer laat Ad zien hoe de aardappelen volautomatisch worden gewassen, gesorteerd en verpakt. Er is een gekoelde opslagruimte. Een deel van de machines is verhuisd vanuit Amsterdam, een deel is nieuw. "In het begin hadden we wat kinderziektes, maar nu werkt alles prima."
Het gaat beter in de aardappelbranche, na een lastig jaar met lage prijzen door overproductie. De markt in Nederland krimpt, maar volgens Christine staat de aardappel opnieuw in de belangstelling. "Er is meer aandacht voor regionaal, biologisch en gezond voedsel. En er is meer interesse in bijzondere rassen."
Nederlanders schillen de piepers, om ze te koken in water. In het buitenland worden ze meestal in stukken gesneden en gebakken, zegt Christine. Juist de grote maten worden daarom geëxporteerd. Ook is over de grens meer belangstelling voor krieltjes, ofwel baby potatoes.
Duurzame groeiExport is geen hoofdactiviteit, maar als zich interessante kansen voordoen, gaan er ladingen aardappels in zakken van 4 tot 25 kilo richting het buitenland, onder meer naar Spanje, Portugal, Malta en Israël. Enkele maanden per jaar importeert Loogman ook aardappelen uit Spanje, Cyprus, Italië en Israël.
AC Loogman exporteerde naar Rusland, dat in 2014 de grenzen sloot en kreeg last van de dalende prijzen door het wegvallen van die markt. Maar inmiddels groeit het familiebedrijf weer. Dankzij het nieuwe pand is daar ruimte voor.
Een deel van de opbrengst wordt gebruikt voor onderzoek naar landbouw op zilte grond in ontwikkelingslanden.