Nieuws Actueel

PK Runningshop: voorloper in schoenadvies

Pieter Keij, in 2004 overleden, hielp als hardloper andere lopers aan het voor hen perfecte schoeisel. Zijn PK Runningshop in Dodewaard draait nog altijd goed en bestaat deze maand 25 jaar, schrijft De Gelderlander.

Lex Halsema | Foto: Erik van ’t Hullenaar 23 februari 2016

Freddy van Maurik PK Runningshop Dodewaard Gelderland hardlopen winkel schoenen

Het begon in 1989 in een garagebox in Dodewaard. Pieter Keij, zelf een begenadigd hardloper, legde zich helemaal toe op het begeleiden van andere lopers. Met speciale aandacht voor hun schoeisel. De ene loper is immers de andere niet, wat ook voor hun voeten geldt. Dus leverde Keij elke hardloper aangepaste schoenen, en nadat hij dat eerst naast zijn baan als douanier had gedaan, begon hij twee jaar later, in 1991, PK Runningshop en had hij een nieuw beroep.

WinkelpandHet bleek een schot in de roos: naast de echte toppers kwamen ook de hobbylopers naar Keijs garagebox voor een perfect passende schoen. Totdat het niet meer te doen was in die garage en in 1999 een twee verdieping- en tellend winkelpand aan de Dalwagen in Dodewaard werd betrokken.

Daar wordt deze maand het 25-jarig bestaan van de zaak gevierd, van een familiebedrijf dat zijn oprichter sinds 2004 moet missen, maar waar zijn weduwe, dochter en personeel nog steeds een winkel runnen in de geest van Pieter Keij.

Persoonlijke aandachtFreddy van Maurik geeft anno 2016 als winkelmanager leiding aan vijftien personeelsleden en voert het woord. Ook omdat de directe familie van Keij 'liever achter de schermen hard blijft werken', legt hij uit. Om even later te bekennen dat hij de enige 'niet-hardloper' in de zaak is. Alle anderen dus wel, waarmee volgens Van Maurik meteen het geheim van de smid is genoemd. "Individuele aandacht voor hardlopers dóór hardlopers. Je spreekt elkaars taal en hardlopers weten natuurlijk als geen ander hoe belangrijk schoeisel is."

Persoonlijke aandacht blijkt de rode draad zodra iemand bij PK Runningshop over de drempel stapt. Dat blijkt al bij binnenkomst, waar bezoekers zich moeten inschrijven. En elke klant krijgt een persoonlijke begeleider. Voor het tot in detail opmeten van de voeten en het maken van een filmpje tijdens het rennen, zodat opnieuw tot in detail kan worden bekeken hoe iemand loopt. Als op een zogeheten voetspiegel ook de drukpunten in de ondervoet zijn vastgelegd is het tijd voor een schoenadvies.

Kunst afgekeken"Ja dat kost even tijd. Maar dat weten de mensen die hier komen. Sterker nog, ze komen er juist voor, voor die individuele aandacht. Daarom zitten we ook hier, op een bedrijventerrein en niet in een winkelstraat."

Het maatwerk leverde PK, zeker in de eerste jaren, klanten uit het hele land op. "En we hebben nog steeds trouwe klanten die uit Den Helder of Groningen naar Dodewaard komen voor hun schoenen. Maar we zijn natuurlijk niet meer de enige die het zo doet, veel zaken hebben de kunst goed afgekeken. En daar kunnen we best mee leven. Het zijn ook zaken waar het hardlopen zelf en de loper centraal staan. Maar natuurlijk denken we wel na over de toekomst. Zo benaderen we inmiddels al jaren de wandelaar op dezelfde individuele manier, we zitten hier immers tussen grote wandelevenementen in. En ook onze webshop gaat steeds beter.