Nieuws Actueel

Plannen voor hotel in verpauperd landhuis

De Arnhemse architect Xander Arets heeft plannen met Hotel Laag-Soeren, schrijft De Gelderlander. Er komen kleine vakantieappartementen. Inwoners van Laag-Soeren kunen ze kopen. En vervolgens verhuren.

SUZANNE DE WINTER | Foto's: Gerard Burgers 23 mei 2017

Hotel2 foto GERARD BURGERS

Een architect is bij uitstek iemand die dwars door de puinzooi de potentie van een plek kan zien. Geen grotere ravage dan hotel Laag-Soeren, maar eerlijk gezegd: elke gek weet dat je hier iets prachtigs van kunt maken.

Het hotel aan de Harderwijkerweg in Laag-Soeren is sinds eind jaren 60 gesloten. Nadat het dak van het landgoed uit de achttiende eeuw werd verwijderd om krakers te verjagen, kon de tand des tijds nog veel harder bijten. Tegelijkertijd heeft de hele plek na zo veel jaren verwaarlozing iets ongerepts gekregen en groener kan bijna niet.

Architect Xander Arets uit Arnhem heeft een plan voor Hotel Laag-Soeren. Van makelaar Kendes heeft hij een optie gekregen van twee maanden om zijn idee uit te werken en de financiën te regelen. Arets wil op de plek van het hotel zestien tot twintig vakantieappartementjes bouwen, met een eigen opgang. Een motel, dus eigenlijk, met daarnaast een kleine bistro of café. ,,Ik doe veel met de herbestemming van vastgoed en via via kreeg ik een tip om hier eens te gaan kijken. Ik vond het meteen een schitterende plek. Er zit een hotelbestemming op en je hebt in deze regio al veel kleine hotels, bed & breakfast-gelegenheden en Air- bnb's, maar niet in dit dorp. Ik dacht: je kunt voor 50 euro in een Fletcher Hotel overnachten, het moet dus iets anders worden."

Arets fietst veel, zijn 15-jarige zoon ook. Fietsers willen graag onderweg ergens overnachten waar ze hun fiets kunnen afspuiten en veilig stallen. ,,Liefst in de kamer. In fietshotels kun je hem vaak in de schuur zetten, maar wielrenners en mountainbikers zetten hun fiets, die vaak duizenden euro's kost, liever nog in hun kamer. Toen ik daar over door ging denken, kwam ik bij de appartementjes uit."

Lees ook: Horeca-ondernemer aan de slag in designhotel Deventer

Die geven meer gevoel van vrijheid dan met zijn allen op een hotelgang, aldus Arets. Het idee is dat je met vier tot vijf personen kunt slapen in een appartement. Ze worden niet los op het terrein gebouwd - 'Je mag er geen vakantiepark van maken' - , maar geschakeld. De huur van een appartement komt uit op 900 euro per maand. Je mag er niet permanent in wonen, maar Arets wil inwoners uit Laag-Soeren de gelegenheid geven de appartementen onder te verhuren. Inderdaad, een soort Airbnb-idee. ,,Op die manier wordt het hotel verankerd in de gemeenschap. Bewoners krijgen de kans er iets mee te verdienen en de gasten krijgen de sleutel van hun kamer van een echte local, die je ook echt alles over de omgeving kan vertellen."

Arets wil de kamers bouwen van Douglas-sparrenhout uit de buurt dat hij aangeboden heeft gekregen. Een deel van het hotel kan misschien blijven staan als binnentuin. Hij wijst de schoorsteen aan. ,,Die misschien ook. Er schijnt een bosuil in te zitten."

Het is de bedoeling dat de historische inrichting van het landgoed, nu een oerwoud, weer zichtbaar wordt. De Engelse landschapsstijl is er nu alleen in te ontdekken als je weet waar je op moet letten. Arets wil de zichtlijnen, oprijlanen en het verdwenen meertje aan de voorzijde in ere herstellen. Voor de horeca heeft hij een serre of iets met een veranda in gedachten, als het maar lijkt op het oude hotel.

Gemeente Rheden is enthousiast over het plan, zegt Arets, die hard op zoek is naar investeerders. Hij zou samen met de gemeente een beroep kunnen doen op SteenGoed Benutten, een subsidie van de provincie Gelderland voor de herbestemming van vastgoed. De mogelijkheden van de plek liggen volgens hem voor de hand. ,,Je loopt en fietst hier zo helemaal naar Otterlo."

Wielrenners en mountainbikers zetten hun dure fiets liever in hun kamer

Xander Arets, Architect