Nieuws Actueel
Ondernemers gebruiken 'doe-het-zelf' recyclemachines
We dreigen te verzuipen in gebruikte plastics. De idealistische ondernemers Willemijn Peeters en Dave Hakkens hebben hun hoop gericht op 'doe-het-zelf' recyclemachines, schrijft het AD.
De Eindhovense Willemijn Peeters heeft een missie: de wereld ontdoen van de snel groeiende berg plasticafval. Ooit dacht de idealistische onderneemster het probleem bij de bron te kunnen aanpakken, maar daar moest ze op terugkomen. ,,Hoe meer ik met bedrijven over het plasticprobleem sprak, hoe duidelijker het werd dat ze er wel iets aan wílden doen, maar dat het veel geld, tijd en specialistische kennis vereist.''
Precious Plastic
Peeters besloot daarop de zaak volledig om te draaien: ,,Zo kwam ik op de Precious Plastic machines van de Helmondse ontwerper Dave Hakkens. Recyclemachines waarmee je plastic afval kunt verwerken zodat je het weer als grondstof kunt inzetten."
Peeters noemt het 'een kleinschalige oplossing die betaalbaar is en het probleem concreet aanpakt'. Sinds 2008 werkte ze voor diverse organisaties die zich richten op het verduurzamen van de maatschappij. Dit jaar startte de onderneemster haar eigen praktijk: Searious Business. Doel: een einde maken aan de zogenoemde 'plastic soep' in alle wereldwateren door het hergebruik van plastics te stimuleren.
Experimenteren
Helemaal vergeten is ze de 'bronaanpak' overigens niet. Onlangs lanceerde ze nog een plasticscan die bedrijven inzicht geeft in de hoeveelheid plasticverspilling en hoe ze die kunnen terugdringen. Vorige week opende ze een recycling-coöperatie voor meubelbedrijven in Culemborg. Een gemeenschappelijke werkplaats waar plasticafval van kleine en middelgrote meubelbedrijven uit die omgeving kan worden gerecycled. De pilot krijgt binnenkort navolging in andere gemeenten, waaronder Eindhoven.
In de werkplaats in Culemborg kunnen bedrijven experimenteren met diverse soorten gebruikt plastic, samenstellingen, bewerkingen en toepassingen. De lokaal gerecyclede producten moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan de vraag naar producten vanuit de Culemborgse bedrijven zelf. Voor de technische uitvoering maakte het project gebruik van experts en afstudeerders van de TU Delft en Van de Sant.
Project
Het belangrijkste element van het project van Peeters zijn echter de eerdergenoemde Precious Plastic machines. Ontwerper Hakkens werd al eerder bekend door zijn modulaire telefoon (Phonebloks). ,,Eenvoudige modulaire machines die je zelf kunt bouwen. Op die manier kan iedereen overal zelf aan de slag met het verwerken van plastic'', zegt Hakkens. ,,Het is een open source project.''
Naast een introductiefilmpje plaatste Hakkens instructievideo's en bouwtekeningen online. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe de machines worden gebouwd en wat je ermee kunt maken. Iedereen kan alle informatie gratis downloaden en gebruiken. Het gaat van een machine (shredder) die plastic vermorzelt tot een apparaat (molder) die het plastic gruis smelt. Door het vloeibare plastic vervolgens in mallen te gieten, kan het worden gevormd tot producten. Ook kan het als basis dienen voor het plastic draad dat gebruikt wordt bij 3D-printen.
Wereldwijd
De aanpak van Hakkens slaat wereldwijd aan. Op het online platform komen reacties binnen van partijen uit alle hoeken van de wereld die zijn Precious Plastic machines hebben nagebouwd. Ook wordt hij overal gevraagd om zijn initiatief toe te lichten in lezingen, workshops en exposities. Daarnaast reist hij de wereld rond om te kijken of bepaalde locaties kampen met specifieke problemen en geeft hij ter plaatse instructies.
Hoe vreemd het wellicht klinkt, Hakkens heeft Peeters nog nooit persoonlijk ontmoet. ,,Ze is gewoon begonnen. Zo is mijn project ook precies bedoeld. Wij zijn maar met een klein team. Daarom zetten alles online en hopen dat anderen het oppakken en uitdragen. Het gaat me niet om geld verdienen, maar om een verschil te kunnen maken."
Dave Hakkens