Nieuws Actueel

Platenlabel UMG en chipbedrijf ASMI zetten AEX fors hoger

De AEX-index op het Damrak liet donderdag een stevige plus zien dankzij forse koerswinsten van platenlabel UMG en chipbedrijf ASMI. UMG werd maar liefst ruim 11 procent meer waard. Het muzieklabel behaalde afgelopen kwartaal meer inkomsten uit streamingdiensten. Vooral artiesten als Taylor Swift, de Koreaanse band SEVENTEEN en countryzanger Morgan Wallen zorgden voor veel inkomsten.

ANP 27 juli 2023

ANP270723110 1

Ook ASMI viel op met een koerssprong van 8,5 procent. Het aandeel werd een dag eerder al 3 procent meer waard na goed ontvangen kwartaalcijfers. Die waren voor analisten van Deutsche Bank reden om het koersdoel flink te verhogen. Ook Besi (plus 4 procent) deed goede zaken. De chiptoeleverancier opende donderdag de boeken en zag de omzet afgelopen kwartaal flink stijgen. De nieuwe orders namen wel opnieuw af. Voor het derde kwartaal rekent het bedrijf dan ook op een flinke daling van de omzet, maar in het vierde kwartaal verwacht Besi weer herstel.

Shell (min 1,4 procent) was daarentegen de grote verliezer bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De olie- en gasproducent boekte fors minder winst in het tweede kwartaal door de lagere prijzen voor olie en gas. Ook staalconcern ArcelorMittal boekte afgelopen kwartaal minder winst en verloor 0,8 procent.

Rentebesluit

Naast de stroom van bedrijfsresultaten hebben beleggers vooral oog voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zal het rentetarief in het eurogebied later op de dag vrijwel zeker gaan verhogen om de nog altijd hoge inflatie aan te pakken. Woensdag schroefde de Amerikaanse centrale bank al het rentetarief verder op tot het hoogste niveau sinds 2001.

De AEX boekte rond het middaguur een winst van 1,6 procent tot 781,66 punten. Dataleverancier RELX (plus 3 procent) behoorde ook tot de kopgroep, na goed ontvangen resultaten. De MidKap klom 0,3 procent tot 934,72 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,3 procent.

Fugro

In de MidKap kelderde metalengroep AMG 14 procent na een verlaging van de jaarverwachting. Bodemonderzoeker Fugro profiteerde van de grote vraag naar zijn diensten voor windmolenparken op zee en werd 5 procent hoger gezet.

Bij de kleinere bedrijven zakte Ebusco 7,6 procent. De elektrische bussenfabrikant verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar vanwege tekorten aan personeel en materialen.

De euro was 1,1128 dollar waard, tegen 1,1075 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 79,69 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 83,73 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws