Nieuws Actueel

Plugify koppelt muzikanten aan klanten

Een coverband voor je bruiloft, een cellist voor een uitvaart; online platform Plugify koppelt muzikanten aan klanten, aldus Het Parool. 'Deze branche was weinig efficiënt.'

Anouk Vleugels | Foto: Peter Dziewior / Getty Images 10 augustus 2016

Muziek parool 1065

"Nou, dit is het dan: ons paleisje!" zegt ondernemer Eline Leijten (29) als ze haar kantoordeur aan de Prins Hendrikkade opent. Ze bedoelt het spottend, want de ruimte heeft meer weg van een studentenhuis: versleten kantoorstoelen, een vuile houten vloer en een simpel keukentje. Niet verwonderlijk, want haar bedrijf Plugify bestaat pas sinds maart. En net als bij zoveel start-ups is de inrichting van het kantoor niet bepaald een prioriteit.

Plugify is een platform dat muzikanten in contact brengt met klanten. Zoek je bijvoorbeeld een coverband voor op je bruiloft, of een deejay voor je bedrijfsfeest, dan kun je dat instellen bij de zoekopdracht. Zit er iets tussen dat je leuk vindt, dan kan er direct via de website geboekt en betaald worden. Leijten is geen vreemde in het bandjescircuit: ze zong in haar studententijd bij de Hermes House Band (van sociëteit Hermes van het Rotterdamsch Studenten Corps), en doet nog steeds af en toe optredens met de band Tosca's Backstage Wonders. "Zo is het idee ook ontstaan. We wilden als band vaker optreden, maar aanvragen bleven beperkt tot ons eigen netwerk. Bovendien werd ik elke twee weken gebeld met een vraag als 'Ken jij toevallig een cellist die kan spelen op de begrafenis van mijn oma?' Kortom: deze branche was weinig efficiënt."

Vaste tarievenDe oplossing bedacht ze snel: een online platform waar artiesten gemakkelijk gevonden en geboekt kunnen worden, zonder gedoe achteraf. Dat er op dat moment al een paar vergelijkbare initiatieven zijn, zoals het eveneens Amsterdamse Gigstarter, vindt ze geen reden om ervan af te zien. "We hebben dezelfde missie: muzikanten en klanten duidelijk maken dat het anders kan. Traditionele boekingskantoren hanteren soms een schandalige marge; artiesten kregen zelf 250 euro, terwijl er 750 euro op de factuur stond." Ook Plugify krijgt een percentage van boekingen, maar dat varieert tussen de acht en twaalf procent. Bovendien verwacht het bedrijf geen exclusiviteit, dus als een artiest bij zowel Gigstarter als bij Plugify een profiel aanmaakt, is dat geen probleem.

Toch zijn er ook verschillen. Zo kan er bij Gigstarter een prijsindicatie worden gegeven, maar heeft Plugify vaste tarieven. "In dit circuit worden tarieven vaak op aanvraag bepaald: aan bedrijven wordt bijvoorbeeld meer berekend dan aan particulieren. Wij vinden transparantie belangrijk, dus zijn er vaste prijzen, waaronder ook zaken als reis- en parkeerkosten vallen."

Daarnaast zijn de artiesten verplicht om voor de muziekinstallatie te zorgen als die nog niet op de optreedlocatie aanwezig is. Ze mogen die zelf meenemen en doorberekenen in de prijs of huren via een partner van Plugify. "Ik hoorde vaak verhalen over dj's die een week voor hun geboekte optreden terloops vroegen of de benodigde apparatuur wel was ingehuurd- iets waar de klant dan nog achteraan moest. Onzin - een cateraar verwacht ook niet dat de klant zelf warmhoudbakken klaarzet."

NieuwkomersIn de periode tussen maart en juni zijn er via Plugify zeventig optredens geboekt, en er zijn ruim vierhonderd bands en solisten op de website te vinden. Sommige hebben één of twee recensies, maar de meerderheid heeft er geen. Leidt dit niet tot een oneerlijke balans: de goede artiesten krijgen alleen maar meer boekingen en recensies, terwijl de nieuwkomers zonder recensies achterblijven?

Leijten erkent het dilemma. "Ons algoritme is daarom zo ontwikkeld dat nieuwe artiesten een duwtje krijgen: in het begin komen ze bovenaan de zoekresultaten. Vervolgens moeten ze wel zelf clicks genereren, anders zakken ze in de lijst." Ze adviseert nieuwkomers dan ook zo veel mogelijk optredens via de website te doen. "Ook al ben je geboekt door je eigen familie, regel het via Plugify en vraag om een recensie. Dat helpt je echt aan meer klanten."

Op dit moment is de website nog alleen voor muzikanten, al is er één uitzondering gemaakt. "Een gepensioneerde goochelaar vroeg me of hij ook een profiel mocht aanmaken. Tegen zo'n man ga ik toch geen nee zeggen? Hij is te vinden onder het kopje 'overig'." In de toekomst komen er misschien meer categorieën bij. "Bijvoorbeeld kleinkunstenaars, of dansers. Maar ik sluit ook niet uit dat we ooit cateraars gaan opnemen, of andere beroepsgroepen in de entertainmentindustrie."

CrowdfundingcampagneLeijten heeft Plugify opgericht met haar eigen spaargeld. Haar compagnon, medeoprichter Karens Grigorjancs, bouwde de website in ruil voor aandelen. Inmiddels telt haar team zes mensen. De komende tijd hoopt ze via crowdfunding 650.000 euro op te halen, opdat het bedrijf meer aan marketing kan doen. Plugify's crowdfundingcampagne is te vinden op het platform van Oneplanetcrowd. De teller staat nu op 237.501 euro. "We zien dat de artiesten zelf in Plugify investeren. In ruil daarvoor krijgen ze van ons een professionele foto- of videoshoot."

Dat Plugify niet direct bij investeerders heeft aangeklopt, was een bewuste keuze. "Ik wil eerst een stevige basis neerzetten voordat ik om geld ga vragen. Tegenwoordig krijg je niet meer zo snel investeerders met een leuk idee en een PowerPointpresentatie: je moet kunnen aantonen dat er animo voor is, en dat jij als oprichter écht toegewijd bent. Dat heb ik nu laten zien. Als ik niet zou geloven in Plugify, had ik mijn geld er niet in gestopt en mijn baan niet opgezegd."