Nieuws Actueel

Podium Hoge Woerd is een succesnummer

Peter van der Vusse 9 februari 2016

Hoge Woerdsuccesnummer

Podium Hoge Woerd schroeft de verwachtingen over het aantal bezoekers op, dat schrijft het AD. Komende zomer staan ook op het buitenpodium tal van evenementen gepland.

Het nieuwe theater in het Romeinse Castellum in Leidsche Rijn is een succes. Vrijdagavond is, na vijf maanden, de 10.000ste bezoeker verwelkomd. Directeur Harm Lambers ging in juni uit van 10.000 tot 13.000 bezoekers per jaar. Dit aantal is nu bijgesteld tot 15.000 à 20.000 per jaar.

In de prognose was Lambers uitgegaan van 100 voorstellingen met gemiddeld 100 bezoekers. Gemiddeld trekt elke voorstelling echter zo’n 150 bezoekers. De theaterdirecteur verklaart het succes door de mooie theaterzaal, de gevarieerde programmering en de ligging. “Veel bezoekers vinden het fijn om per fiets in 10 minuten in het Castellum te zijn.”

In een voorstel van de gemeente mogen er op 47 dagen evenementen plaatsvinden, waarvan vijf meer dan 1000 bezoekers mogen trekken. De raad moet hier nog mee instemmen. Omwonenden van Hoge Woerd zijn fel gekant tegen het plan van 47 evenementen. Volgens hen leidt dit tot grote geluidsoverlast in de wijk. Lambers is van plan om op 15 dagen (van de 47) openluchttheater te organiseren. Het Nieuw Utrechts Toneel gaat er 15 voorstellingen verzorgen en drie Utrechtse theatermakers geven een voorstelling ter voorbereiding op Oerol. Eén keer per maand spelen er op zondagmiddag bandjes uit de omgeving live.

Levende historie Daarnaast zijn er volgens Lambers plannen voor een evenement met levende historie uit de Romeinse tijd, komt er een plattelandsmarkt en is er in juni een groot openingsfeest ter ere van de voltooiing van het museum. In 2017 vindt het Leidsche Rijnfestival plaats in het Castellum.

Voordat Lambers zijn plannen kan uitvoeren, moet de raad nog akkoord gaan met het gewijzigde bestemmingsplan van 47 evenementen. Tijdens een raadsinformatiebijeenkomst bleek vorige week dat omwonenden het aantal opgeschroefde evenementen niet zien zitten. Binnenkort wordt er in het Castellum een bijeenkomst belegd om de bezwaren nog eens goed op een rij te zetten. Om die reden is de vaststelling van het bestemmingsplan in de raad uitgesteld.

Bewoners zijn verbolgen over een geluidsrapport waarin verschillende zinnen na bewonersbijeenkomsten zijn afgezwakt. Zo is de passage ‘met ramen en deuren gesloten en radio of tv op normaal volume is het geluid binnen niet hinderlijk waarneembaar’, afgezwakt tot ‘een dergelijk geluidsniveau is waarneembaar, indien het binnen de woning voor de rest rustig is’.

Lambers vindt de bezwaren van omwonenden overdreven. “Ik zeg niet dat omwonenden er niks van merken, maar dat is op een ander niveau dan waar nu over wordt gesproken. We willen uitproberen, bekijken wat belastend is voor de buurt en dan bijsturen in het programma. Het is niet onze opzet herrie te maken.”