Nieuws Actueel

Pokélicious: een nieuw horecaconcept in Amersfoort

Snel, makkelijk en vers: Pokélicious is een gloednieuw sushirestaurant op de Arnhemsestraat 9 in Amersfoort. Eigenaar Chi Leung (29): ,,Wij willen de klant zelf laten kiezen.''

Johan Hardeman | Foto: 6 februari 2017

Sushi 1065

Gisteren was Pokélicious voor het eerst open. Eindelijk, want de voorbereidingen zijn al maanden bezig. Maar nu is alles gereed en heeft de Arnhemsestraat er een sushirestaurant bij. Eén die zich duidelijk onderscheid van andere sushirestaurants in de stad, haast Chi zich te zeggen.

Snel

,,Wij hebben geen all-you-can-eat-concept'', zegt Chi Leung, met Feng Xu mede-eigenaar. ,,Dat soort restaurants zijn er al genoeg. Daar gaan mensen rustig enkele uren eten. Maar daar hebben mensen niet altijd tijd voor. Daarom gaan wij voor snel, makkelijk en vers. Behalve sushi verkopen we ook sushiburito's, vis, rijst en groente in een rol. Je mag zelf de combinatie van de ingrediënten samenstellen. Binnen tien minuten is je bestelling klaar.''

Ze werkt al veertien jaar in de horeca, mede als sushichef in een all-you-can-eatrestaurant. ,,Op een gegeven moment wilde ik voor mezelf beginnen. Het is beter om geld voor jezelf te verdienen, niet waar? Ik woon in Leusden, dus ik ken de omgeving goed. Amersfoort is volgens mij nog niet zo bekend met het sushiconcept wat ik samen met mijn zakenpartner Feng Xu ga neerzetten.''

Amerika

Pokélicious is van oorsprong een Amerikaans concept en is al enkele jaren erg succesvol aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De Amersfoortse variant is geen franchiseonderneming, benadrukt Chi. ,,Wij hebben een ander logo, andere producten en leggen andere accenten. Maar je ziet: als het in Amerika een succes is, dan volgt Europa al snel. Daarom zie ik hier wel mogelijkheden.''

Chi is opgegroeid in een Chinees gezin. Haar ouders hadden een Chinees restaurant. ,,Het liefst hadden zij gehad dat ik niet in de horeca terecht was gekomen. Ze hebben altijd keihard moeten werken voor de toekomst van hun kinderen. Omdat ze gebrekkig Nederlands spraken, waren ze min of meer gedwongen in de horeca te werken. Ze hoopten dat ik een kantoorbaan van negen tot vijf zou nemen.''

Het liep anders. Via een opleiding tot onderwijsassistente, bijbaantjes in de horeca en enkele vaste aanstellingen belandde Chi op het punt waar ze nu is. ,,Een kantoorbaan is niks voor mij. Ik houd niet van stilzitten. Maar met een eigen restaurant hoop ik een mooie carrière op te bouwen.''

Ambitie

Stiekem kijkt Chi al verder dan Amersfoort. ,,Het zou mooi zijn als we over enkele jaren meerdere restaurants kunnen openen. Ik ben jong, dus waarom niet vooruitkijken? Door mijn Chinese achtergrond weet ik hoe het is om hard te werken. De invloed van het Nederlandse onderwijs is, dat ik verder kijk dan het runnen van één restaurant. Ik heb ambitie.''

Het aantal horecagelegenheden in de Arnhemsestraat is talrijk. Een manier om zich te onderscheiden is voor Chi om zich volledig te richten op Aziatisch voedsel. ,,In mijn restaurant kun je geen koffie of cola drinken. Daarvoor gaan mensen wel naar een concurrent. Ik serveer drankjes zoals Aziatische vruchtendrankjes en Koreaanse thee. We hebben echt onze eigen stijl.''