Nieuws Actueel

Pon legt grote daken in regio vol zonnepanelen

Op het dak van de Pon Dealer aan de Industrieweg komen 1.039 zonnepanelen. Klanten van Pon en inwoners van Amersfoort kunnen hier panelen kopen. Amersfoort krijgt de primeur van het grote project van zonnestroomleverancier PonEnergie. Dat schrijft het AD.

Rachel van Kommer | Foto: ANP 9 december 2016

Zonnepanelen 1065 1

Daarnaast wordt het dak van het distributiecentrum van automobielbedrijf Pon in Leusden volgelegd met 9.000 zonnepanelen. Die moeten de gehele Pon Campus in Leusden voorzien van stroom. Volgens uitvoerder Dirk Koelewijn wordt dit het grootste zonne-energieproject in de provincie Utrecht.

Voordeel

Inwoners van Amersfoort kunnen zonnepanelen op het dak van de Pon Dealer kopen voor 330 euro per paneel. De helft van de 1.039 panelen is verkocht. Amersfoort is de eerste stad waar Pon Energie zo'n project lanceert.

Een paneel levert 250 kilowattuur per jaar en een voordeel van 40 euro per jaar op de energierekening. Om een gezin energieneutraal te maken, zijn vijftien panelen nodig.

Informatieavond

Woensdag 14 december is er een informatieavond bij de Pon Dealer aan de Industrieweg. Daar kunnen geïnteresseerden de panelen reserveren. Koelewijn: ,,Sommige mensen hebben een huis waar ze geen zonnepanelen op kunnen zetten. Of ze vinden ze lelijk.''

,,Wij plaatsen met ons project zonnepanelen op daken van bedrijven en andere grote panden, waar die eigenaren normaal gesproken niks mee zouden doen.''

De Pon Dealer biedt zijn dak gratis aan, maar een bedrijf kan een vergoeding van 3 euro per paneel per jaar krijgen.

Koelewijn: ,,Ondernemers moeten het doen vanuit de motivatie dat zij willen bijdragen aan het verduurzamen van de wereld. Want er valt niet veel aan te verdienen."

Iedere bewoner

Acht andere Amersfoortse bedrijven hebben hun dak al aangeboden. ,,Wij willen in 2017 nog minimaal drie van dit soort projecten realiseren in Amersfoort. Zo hopen we 2000 huishoudens van zonnestroom te voorzien. Ons doel is om iedere bewoner in de stad de mogelijkheid te geven voor zonnestroom te kiezen", zegt Koelewijn.

Volgens Koelewijn is in principe ieder dak geschikt, als er maar tweehonderd zonnepanelen op kunnen. Pon Energie gaat het project de komende jaren in de regio uitbreiden.