Nieuws Actueel
Pop-upstore op Wallen: kunst voor een betaalbaar bedrag
De werken van de Engelse kunstenaars Jake en Dinos Chapman zijn doorgaans onbetaalbaar, maar een pop-upwinkel op de Wallen biedt vanaf vandaag betaalbare producten. 'Het is een knipoog naar de kunsthandel.'

"Helden." Gabriel Rolt, galeriehouder met een grote drang om het leven mooier te maken, kan er kort over zijn. "Jake en Dinos Chapman zijn supersterren. Ik bewonder hun werk al vanaf mijn puberteit. Nu werken we samen, sinds 2009. En ik vertegenwoordig hen in Nederland."
Onlangs baarde Rolt opzien met een overzichtsexpositie van het werk van de Chapmans in zijn galerie in de Tolstraat in De Pijp, maar vanaf vandaag gaat hij 'los' met de pop-upstore Fucking Hell, waarin van alles van Jake en Dinos Chapman wordt verkocht: aanstekers, skateboards, T-shirts, toiletpapier met doodskoppen, gesigneerde boeken, borden en tekeningen. "Het is nu mogelijk iets van de Chapmans voor een betaalbaar bedrag in huis te halen. Terwijl hun reguliere werk begint met grotere bedragen. Van duizenden euro's tot enkele tonnen."
Maquettes Het werk van Jake (1966) en Dinos (1962) Chapman - morele provocaties die kenmerkend zijn voor de Young British Artists, die in de jaren negentig hun opmars maakten - behoort tot wat op dit moment als de belangwekkendste kunst op de wereld wordt beschouwd. Het bekendst zijn hun vitrines met maquettes van veldslagen en oorlogsscènes, opgebouwd uit duizenden miniatuurpoppetjes. Die poppetjes bedrijven alle denkbare gruwelen. Tegelijk geven de broers die gruwelen een tot nadenken dwingende draai. Zo kan het gebeuren dat Ronald McDonald, het boegbeeld van de hamburgerketen, tussen de lijken loopt, en Adolf Hitler milkshakes uitdeelt.
Ook spraakmakend: Hell (een maquette met 6000 nazipoppetjes die is verbrand), en de Fuckfaces, waaronder een Siamese tweeling die is verbonden door een vrouwelijk geslachtsdeel of een jongetje met een penis als neus.
In de winkel Fucking Hell, tijdelijk gevestigd in een voormalig pakhuis van een Chinese handelaar op de Geldersekade, hebben de horror en de perversie plaatsgemaakt voor humor, al verkoopt Rolt ook beeldschone etsen van de broers en staan er doosjes in de schappen die verwijzen naar Insult or injury, een werk waarin de Engelse broers een ode brengen aan de oorlogsprenten van Francis Goya (1746-1828).
Groter publiek Rolt: "Bij Jake en Dinos is niets wat het lijkt. Hun werk is op allerlei niveaus te interpreteren. Dat geldt ook voor deze winkel. Het is aan de ene kant een knipoog naar de kunsthandel, maar het is voor hen ook een verademing dat hun werk uit de sfeer van het grote geld wordt getrokken. Ze kunnen via deze weg hun verhaal doen bij een veel groter publiek."
Jake Chapman is vandaag in Amsterdam om de opening luister bij te zetten. Hij zal tekeningen op het lijf van klanten maken, die ter plekke door Henk Schiffmacher (Rolt: "Ook al een held van me") worden getatoeëerd. Zoals gebruikelijk bij Rolt is er muziek (The Woodwards), brouwerij Oedipus zorgt voor het bier, en kapper Taco Stuiver kan de bezoeker een nieuwe coupe aanmeten. "Amsterdam bruist van de energie, en ook de kunstwereld lijkt wakker gekust. Het is weer tijd voor actie en genieten. Kunst geeft het leven diepte en glans. Dat is iets wat we niet genoeg kunnen vieren."