Nieuws Actueel

Praktijkschool De Wissel wint project voor stageplaatsen

Leerlingen van praktijkschool De Wissel in Goes wonnen het project Bazen Verbazen. Op 19 januari stellen zij zich voor aan potentiële werkgevers.

Joanne Karkdijk | Foto: Marcelle Davidse 23 december 2016

Bazen verbazen

De Goese leerlingen van praktijkschool De Wissel zoeken een stageplek. Maar het is soms lastig die te vinden. De school (met leerlingen met een IQ van 55 tot 75) heeft nog weinig werkgevers in haar bestand. Docente Debra Verhoef hoopt dat daar met het project Bazen Verbazen verandering in komt.

Dertien leerlingen wonnen - net als scholieren van negen andere Nederlandse scholen – een geldbedrag om zich op 19 januari op een creatieve manier aan potentiële werkgevers te kunnen presenteren. Tijdens de lunch gaan de leerlingen en werkgevers met elkaar in gesprek.

Praktijkschool

Verhoef: “Veel werkgevers weten niet goed wat een praktijkschool is. Ze zien ons soms als niet-school of nog minder. Terwijl onze leerlingen evenveel of meer praktische vaardigheden hebben als leerlingen van een andere school.” Soms heeft een leerling wel extra begeleiding nodig. “Als iemand bijvoorbeeld stage loopt bij een kledingwinkel en alles gaat goed, behalve het kassawerk. Maar dan komt er een jobcoach vanuit school. De baas kan dan gewoon verder met zijn werk en de leerling heeft een succesvolle stage’.

Bazen Verbazen

Het project Bazen Verbazen is een initiatief van ondernemingsorganisaties VNO NCW, Diversion en Maas theater en dans. De Zeeuwse leerlingen kregen professionele begeleiding bij het maken van hun toneelstuk over drie brave jongeren die bij de Jumbo werken. Deze leerlingen doen hun best en laten hun kwaliteiten zien. Drie andere leerlingen doen minder hun beste en krijgen geen stageplek. Hiermee laten de leerlingen zien hoe belangrijk goed gedrag is.

Ook tonen ze hun persoonlijke kwaliteiten. Ze presenteren zich straks aan Zeeuwse bazen door zich voor te stellen met een zelfbedachte slogan. Zo introduceert Youri zich met ‘Youri is mijn naam, ik zoek een leuke baan en kan veel aan’.

Presentaties bijwonen

De jongeren leerden ze hoe ze een sollicitatie succesvol aan kunnen pakken. Door bijvoorbeeld iemand aan te kijken en beleefd te zijn tijdens een gesprek en zich netjes aan te kleden. Verhoef: “Sommige leerlingen verbazen ons ook. We hopen dat er vele werkgevers naar de presentaties komen, zodat onze leerlingen meer stageplekken kunnen bieden.”

Zeeuwse werkgevers zijn op donderdag 19 januari om 12.00 uur welkom op de werkgeversbijeenkomst in het Van der Valk Hotel in Goes. Opgeven kan via mailadres: hafkamp@vno-ncwmidden.nl