Nieuws Actueel

'Prat op de Stad' in Enschede

Veel 'verschillende smaken', mooi lenteweer en een koopzondag maken van de eerste Culturele Zondag een succes.

Hans Assink | Foto: Frans Nikkels 4 april 2016

Pratopstad frans nikkels

Het centrale motto van de eerste Culturele Zondag van het jaar is 'Prat op de Stad'. En hoe mooi het weer buiten ook is, binnen in café Het Bolwerk is het deze zondagmiddag rond drie uur eveneens vol. Zangeres Diet Gerritsen klimt op een stoel en heft het eerste lied aan. "Een strijdlied dat hier wel thuishoort: Zing!", klinkt het. De drie muzikanten die haar begeleiden zingen het refrein mee.

Bert de Haan, die deze middag gedichten over Enschede bij De Muur uit een automaat laat komen, staat tegen de bar aan mee te deinen. Ook in de deuropening staan mensen heen en weer te bewegen op de muziek. De Haan meldt dat hij momenteel heftig in de slag is met een supergedicht over een transgender, maar geniet nu met volle teugen van Diet en haar combo. Helemaal bij de zalige muzikale versie van het gedicht Heftan Tattat van de zo ongeveer in Het Bolwerk geboren dichter en schrijver Willem Wilmink.

DrukAudry Hoemakers van de organisatie komt binnen. Niet via de deur, want daar staat het vol, maar vanachter de bar. "Met dit mooie weer vraag je je af of de mensen wel naar binnen gaan, maar hier zie je dus van wel", zegt ze tevreden. Ze komt net van Concordia waar een lezing werd gehouden door iemand van het Architectuurcentrum Twente. Over een onderwerp lekker dicht bij huis, namelijk de panden aan de Langestraat. "Ook daar was het vol. Ze moesten er stoeltjes bijslepen."

VariatieVolgens Hoemakers zit er nog steeds volop variatie in het programma van de Culturele Zondag en is het qua programmering absoluut niet een kwestie van oude wijn in nieuwe zakken. "We willen de mensen steeds proberen te verrassen. Deze keer hebben we ook deelnemers die voor het eerst meedoen. Mensen en groepen die vaker van de partij zijn proberen we uit te dagen om wat anders te doen of bijvoorbeeld interactief te zijn.

We doen er vier per jaar. De volgende is op 5 juni. Dat wordt heel anders, alleen al omdat het een andere plek is: het Wilminkplein. Atak doet mee en singer-songwriters geven concertjes op hotelkamers", verklapt Hoemakers. "Elke Culturele Zondag heeft zo een eigen puzzel. Vandaag is het leuk dat er heel veel leerlingen meedoen van Kaliber Kunstenschool. En de zangworkshop boven Janssen en Jansen schijnt ook in trek te zijn."

SchilderenOp de Oude Markt is Dulcie Grootoonk van Woellies.nl een nieuwe deelnemer. Op de tafel in haar tent liggen twee soorten wol: blauwe texelaar en witte swifter. Ze leert de meisjes Amelie en Veerle wol spinnen op een spintel. "Dat is de oudste manier om wol te spinnen", legt ze uit. Of het moeilijk is? "Nee." Naast de tent van Woellies staat Wendy Olthof met haar schilderijen. "Ik schilder vooral skylines. Veel gebouwen van Enschede." Olthof doet vaker mee aan de Culturele Zondag. Ze vindt het mooi haar kunst te showen en ze krijgt er meestal wel wat opdrachten door. "Het is altijd goed georganiseerd en je mag zelf de invulling van je tent bepalen." Deze keer heeft ze haar tent iets uitgebouwd om kinderen een eigen schilderij te laten maken. "Ik zoek nog een leuke plek om ze op te hangen."