Nieuws Actueel

Presikhaaf Bedrijven als reddingsboei

Door een gewrichtsontsteking werd hij overal afgewezen. Maar nu promoveert Michael Goossens binnenkort mogelijk tot eerste medewerker, aldus De Gelderlander. 'Ik moet wel op een begeleider kunnen terugvallen, dat geeft mij zekerheid'

Berrie van Helden | Foto: Erik van ’t Hullenaar 19 februari 2016

Presikhaaf Bedrijen

Veel heeft het niet gescheeld of Michael Goossens had met de armen over elkaar thuis gezeten. "Het gaat nu echter zo goed dat Michael eerste medewerker kan worden. Hij controleert of zijn collega's het montagewerk goed hebben uitgevoerd en hij zorgt er uit zichzelf voor dat er voldoende onderdelen zijn om de printplaten in elkaar te kunnen zetten", zegt Paul Ingendaa, werkcoach bij Presikhaaf Bedrijven.

Hij begeleidt werknemers van 'Presikhaaf' bij Faber Electronics in Velp. Samen met zeven collega's van Presikhaaf Bedrijven zet Goossens daar 3D-printplaten in elkaar en verpakt ze in dozen, klaar voor verzending naar klanten van Faber. Volgens Ingendaa is de 26-jarige Arnhemmer tot meer in staat dan hij zelf dacht, ondanks diens beperking. "Daar houden wij rekening mee. We passen de werkomstandigheden daarop aan. Dat is het grote verschil met een regulier bedrijf", legt Ingendaa uit.

BeperkingGoossens heeft behalve serieuze huidklachten ook jicht, een pijnlijke gewrichtsontsteking in zijn voeten. Pijnstillers houden hem op de been. "Ik kan niet lang achter elkaar staand werken. Afhankelijk van de pijn moet ik geregeld zitten. Dat kan hier, gelukkig."

Vergeefs probeerde hij vroeger als electromonteur aan de slag te komen. "Ik werd daar langzamerhand wanhopig van. Overal werd ik afgewezen, hoewel ik gekwalificeerd voor de job was."

Via het arbeidsbureau werd Goossens gewezen op het bestaan van Presikhaaf Bedrijven. Hij besloot er te gaan kijken. "Ik vond het eerst eng. Ik wist dat daar mensen met een beperking werkten. Ik dacht er eigenlijk alleen maar gehandicapten te treffen. Maar dat viel heel erg mee. Je zag niets aan hen."

Draai gevondenHij moest even wennen, maar werd goed opgevangen en zette er fietssloten in elkaar. "Een beetje saai werk."

Toch had Goossens zijn draai gevonden. Hij wilde er eigenlijk niet meer weg. Maar de Arnhemmer behoorde tot de groep mensen die in staat zijn onder de vlag van Presikhaaf bij een 'gewoon' bedrijf te werken. Dat werd Faber Electronics. De verandering deed hem geen goed. "Ik vond het weer eng. Ik kende er bijna niemand. Het was ander werk. In het begin vond ik het niet zo leuk."

Ingendaa: "Michael was niet vooruit te branden. Hij kwam hier een paar maanden geleden binnen als een dood vogeltje. Totaal ongemotiveerd, lui en alleen maar klagen."

Maar gaandeweg veranderde de houding. "Hij heeft grote vooruitgang geboekt. Ik zag dat het mogelijk was Michael op een hoger plan te brengen. Hij sprak collega's aan als zij een fout hadden gemaakt en hij controleerde nauwgezet het werk van anderen. Er ontging hem niets", vertelt Ingendaa.

WerkcoachAf en toe vervangt Goossens de werkcoach. Dat gaat hem goed af. "Aan hem vertrouw ik dit ook toe. Ik neem met een gerust hart een dagje vrij."

Volgens Ingendaa luisteren de collega's ook naar Michael. "Ze accepteren hem."

Goossens voelt zich nu bij Faber als een vis in het water. Hij gaat om met zijn eigen collega's, maar ook met de mensen in dienst van Faber. Toch ziet hij niet gebeuren dat hij bij een regulier bedrijf gaat werken. "Ik moet wel op een begeleider kunnen terugvallen, dat geeft mij zekerheid."

'Presikhaaf haalt het beste uit mensen'"Het beste uit de mensen halen. Daar is Presikhaaf Bedrijven goed in, daar moeten wij ons op concentreren", zegt Martijn Leisink, sinds kort voorzitter van de Arnhemse onderneming.

Bij Presikhaaf Bedrijven werken grofweg drieduizend mensen met een arbeidshandicap. Het gaat om mensen met een lichamelijke-, verstandelijke of meervoudige beperking of met psychische problemen. Naar schatting duizend werknemers blijven direct onder de vlag van Presikhaaf werken, tweeduizend worden bij andere bedrijven ondergebracht. In 2020 moet dat proces zijn afgerond. De onlangs op straat gezette directeur Guido van den Boorn moest daar plannen voor ontwikkelen. Leisink: "Wij hebben als dagelijks bestuur geen plannen of ideeën gezien die zover zijn uitgewerkt en onderbouwd dat het bestuur een goede keus kan maken."

Een ding staat volgens de Arnhemse wethouder echter vast. "Ook in 2020 hebben wij mensen met een arbeidshandicap die we aan werk moeten helpen en zijn er bedrijven die onze mensen in dienst willen nemen. Op welke wijze dat gebeurt, is nog niet duidelijk."

Ondanks het bestuurlijke geharrewar gaan de werkzaamheden gewoon door. Leisink: "De opdrachtgevers wachten niet."