Nieuws Actueel

Prinses Irene spreekt op TEDx Apeldoorn

De passie die sprekers tijdens de tweede editie van TEDx Apeldoorn gaan overbrengen, spat nu al van mede-organisatoren Ben Nieuwenstein en Dieuwke de Boer af. Paleis het Loo is 9 september het decor voor de sprekers en bezoekers van het evenement, schrijft de Stentor.

Hanne Koops | Foto: ANP 24 augustus 2016

Prinsesirene

"Eigenlijk is evenement niet het juiste woord voor TEDx Apeldoorn", zegt Dieuwke de Boer direct. "Het is zoveel meer dan dat. Veel mensen kennen TEDx van de filmpjes op internet en denken dat het een soort congres is. Maar we zetten die dag iets neer, wat allemaal bij elkaar hoort. De sprekers, de filmpjes eromheen, maar ook de pauzes waarin de bezoekers met elkaar in gesprek gaan."

Stichting ParapluVorig jaar kreeg de Apeldoornse Stichting Paraplu de licentie uit Amerika om het inspiratie-evenement te organiseren. Twaalf sprekers vertelden toen in een paar minuten hun verhaal, om luisteraars maar zeker ook elkaar te inspireren. Ben Nieuwenstein: "Het gaat om verhalen delen, mensen in beweging brengen, elkaar inspireren."

Negen sprekers betreden 9 september het podium. Opvallende namen zijn die van Prinses Irene en 538-dj Mark Labrand. Nieuwenstein: "We wilden dit jaar een kwaliteitsslag maken, dat is deels ook te zien in de sprekers. Niet zozeer in de namen, maar de verhalen die verteld worden."

SpeelserHet verhaal van Marieke van Dam wordt als voorbeeld voor een van de bijzondere verhalen genoemd. Van Dam spreekt over 'speelregels'. Ze vraagt zich af hoe je het leven speelser kunt maken en komt met een simpel voorbeeld. Loop in het centrum van een stad eens een minuut achter iemand aan. Dat brengt je uit je normale doen en je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest. Nieuwenstein: "Er zijn ook zwaardere onderwerpen, zoals vluchtelingen. Fleur Bakker geeft een duopresentatie met een vluchteling."

Wie nog een kaartje wil kopen moet snel zijn. Van de 100 plekken zijn er nog 20 vrij. Voor het programma, dat van 14.00 uur tot 19.15 uur duurt, betalen bezoekers 79 euro. Een diner, hapjes en drankjes zijn inbegrepen. De Boer: "We verdienen geen geld aan TEDx. De locatie en de catering moeten wel worden betaald, dat doen we daarvan."