Nieuws Actueel

Kabinet wil 'designated survivor' op Prinsjesdag

Nederland krijgt mogelijk een designated survivor: een minister die zich tijdens grote politieke momenten als Prinsjesdag schuilhoudt op een onbekende plek om bij een aanslag op de regering het landsbestuur over te kunnen nemen. Dat schrijft het AD.

Redactie AD | Foto: ANP 18 september 2018

Prinsjesdag rutte troonrede

,,Het kan wenselijk zijn dat niet de voltallige regering aanwezig is bij een bepaalde bijeenkomst of gebeurtenis waarbij eveneens de Raad van State en het parlement (bijna) geheel aanwezig zijn", aldus premier Mark Rutte over het voorstel in een brief aan de Kamer.

Lees ook: Wat we nu al weten van Prinsjesdag 2018

Om te voorkomen dat het land bij een aanslag onbestuurbaar zou worden, wijst de ministerraad vooraf een lid aan dat de bijeenkomst of gebeurtenis niet bijwoont. Ook het parlement zou een soortgelijke 'praktische voorzorgsmaatregel' kunnen overwegen, meent de premier. Over het besluit zullen vanwege de veiligheid verder geen mededelingen worden gedaan. Het idee werd vorig jaar geopperd door D66-Kamerlid Joost Sneller. ,,Nu is het zo geregeld dat ambtenaren van Defensie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en andere ministeries in zo'n geval de controle krijgen. Dat vind ik vanuit de democratische legitimiteit onvoldoende", zegt Sneller. De Kamer moet nog over het idee praten.