Nieuws Actueel

Prosus aan kop in positieve AEX, TKH daalt na cijfers

Prosus was dinsdag de grootste stijger in de AEX-index, die ook een winst liet zien. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector, waarin het via Tencent een groot belang heeft. Bij de middelgrote bedrijven werd TKH lager gezet na resultaten van de technologiegroep.

ANP 15 november 2022

ANP151122106 1

Prosus steeg 5 procent en het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent werd 10 procent meer waard in Hongkong. In de MidKap stond TKH (min 4,6 procent) onderaan. De technologiegroep zag de omzet in het derde kwartaal sterk stijgen en handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Wel waarschuwde topman Alexander van der Lof dat de tekorten aan onderdelen in de komende kwartalen zullen aanhouden, waardoor de oplevering van projecten wordt vertraagd.

Beursplein

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 711,49 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 938,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.

Naast Prosus stonden verzekeraar NN Group, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en ING in de kopgroep van de AEX, met plussen tot ruim 2 procent. ASML won 0,2 procent. Topman Peter Wennink zei in een interview met persbureau Bloomberg dat de chipmachinemaker overweegt om overnames te doen om te kunnen voldoen aan de sterke vraag. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij met een min van 1,2 procent.

ForFarmers

ForFarmers steeg dik 3 procent. Het veevoerbedrijf wil Theo Spierings voordragen als nieuwe topman. Het is de bedoeling dat Spierings per 1 januari voor één jaar aan de slag gaat bij het bedrijf. Spierings begon zijn carrière in 1986 bij Friesland Foods, waar hij later als topman de fusie met Campina leidde. Spierings vervangt topman Chris Deen die onlangs aankondigde het bedrijf vanwege gezondheidsredenen te verlaten.

Ebusco daalde 0,4 procent na een nieuwe opdracht uit Zweden. De fabrikant van elektrische bussen gaat dertien voertuigen leveren aan het Zweedse Svealandstrafiken, dat eerder dit jaar al 23 bussen bij het bedrijf bestelde.

Vodafone

In Londen zakte Vodafone 4,7 procent. Het Britse telecomconcern verlaagde zijn verwachtingen voor het boekjaar na tegenvallende resultaten in de eerste jaarhelft. Topman Nick Read verklaarde maatregelen te nemen vanwege de verslechterde economische vooruitzichten, de hoge energiekosten en stijgende inflatie. Zo wil het bedrijf onder meer de prijzen in Europa verhogen.

De euro was 1,0395 dollar waard, tegen 1,0340 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent in prijs tot 85,38 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 92,89 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws