Nieuws Actueel

Raalter ondernemer zorgt voor taalles asielzoekers

Raalter ondernemer omzeilt azc-beleid van overheid. In De Twentsche Courant Tubantia een interview met ondernemer Henk Aa van Beaphar.

Sander Wageman | Foto: Gerard Vrakking 19 mei 2016

Boek bril taal stock

Henk Aa is een van de meest succesvolle ondernemers van Raalte. Zijn bedrijf Beaphar telt zo'n vierhonderd medewerkers en is een van de grootste spelers op de Europese markt van diergeneeskunde. Het is zelfs wereldmarktleider in de productie van vlooienbanden. De flamboyante Raaltenaar vindt het tijd iets terug te doen voor anderen. Het bedrijf gaat docenten op de loonlijst zetten die asielzoekers Nederlandse les gaan geven.

Er zijn maar weinig ondernemers in Nederland die zich mengen in de discussie over de opvang van vluchtelingen. Laat staan dat ze de portemonnee trekken om hulp te bieden. Wat maakt u anders?"Toen de discussie over de komst van een asielzoekerscentrum in vorig jaar begon, las ik er wat over. Ik dacht destijds dat het in allemaal mooi gladjes verloopt. Zo hoort het, zo moet het zijn. Dit is beschaving. En daar willen we dan graag ons steentje aan bijdragen. Tijdens mijn kersttoespraak vorig jaar heb ik de komst van het azc ook genoemd en de medewerkers gevraagd of we niet eens met z'n allen erover konden nadenken of we iets voor 950 nieuwe Raaltenaren zouden kunnen betekenen."

"Het leverde een groot applaus op. Zo veel enthousiasme had ik niet verwacht. Binnen het bedrijf ging iedereen aan de slag met activiteiten te bedenken. Maar op een gegeven moment werd er ook geconstateerd dat waar we mee bezig waren, niet genoeg is. We hebben ook veel mensen in dienst van buitenlandse afkomst en zij begrijpen het belang van kennis van de Nederlandse taal. Toen hebben we gezegd: we huren leerkrachten. We zetten ze een aantal jaren op de loonlijst, zolang als nodig is. En dan moeten ze maar ergens in een lokaaltje regelen. En als ze dat niet doen, dan regelen we dat ook nog wel zelf."

Docenten in dienst nemen die vluchtelingen taalles geven. Hebben we daar geen overheid voor?"Nederland is een polderland. Er moet altijd veel over gepraat worden. Maar af en toe moeten er ook een paar mensen een statement maken. Dan moet je je hart laten spreken. Dat is wat we nu doen. Dit werkt een stuk sneller dan wachten op een overheid of instanties. We willen gewoon helpen."

Ondernemers willen geld verdienen, niet uitgeven toch? Wordt u hier beter van?"Het gaat ons om de menselijkheid. Dat we naar elkaar moeten omzien. Er is plek zat in Nederland. We hebben het allemaal zo goed vergeleken met de landen om ons heen. En als ik dan hoor dat in de VVD tegen het plan voor de komst van het asielzoekerscentrum voor 950 mensen is, dan vind ik dat die partij onwaardig. Ik dacht echt, jezusmina wat is dit nou weer."

"Mijn vader was een van de oprichters van de VVD hier. Als hij zou horen dat zijn partij tegen een azc is dan zou hij zich omdraaien in zijn graf. Dit gaat juist over vrijheid en over liberaal zijn. Ik hoop dat door ons statement het kwartje ook bij anderen valt. Andere ondernemers hoeven het niet zoals ons te doen, maar laat de mensen werken. Daar heeft iedereen iets aan."

De discussie over asielzoekers in verloopt inmiddels ook niet meer zo gladjes. In Heeten is een petitie gestart tegen de komst van een taalschool voor vluchtelingen. Niet bang dat zo'n duidelijk standpunt tot imagoschade kan leiden?"Als je zo gaat denken, dan kun je niets meer doen. En wat Heeten betreft: het gaat om taalles aan kinderen. Die hebben toch ook rechten? Zij zijn ongevraagd op deze wereld gezet, dus dan moet je ze ook een kans geven. Zo'n petitie vind ik een schande. We moeten onze beschaving hoog houden. Laten we alsjeblieft als mensen met elkaar omgaan."