Video Actueel

Rahma el Mouden: van schoonmaker tot topvrouw met 500 medewerkers

Met een eigen schoonmaakbedrijf en 500 man personeel is Rahma el Mouden een goed voorbeeld van een vrouw aan de top. Wandelend door het Rijksmuseum, El Moudens grootste klant, vertelt de ondernemer in deze aflevering van Werkverkeer over haar lange weg naar succes en haar rol als inspirator.

PRESENTATIE: ROLAND TAMELING | VIDEO: MARK VAN BINSBERGEN 1 augustus 2019

Rahma el mouden werkverkeer mas dienstverlener ondernemer vrouw

Op haar zestiende verhuisde El Mouden vanuit Marokko naar Nederland en als dochter van een imam groeide ze op in een mannenwereld. De ondernemer vertelt dat ze heeft moeten knokken om aan de top te komen, als vrouw en Marokkaanse, maar dat ze die top inmiddels bereikt heeft mag duidelijk zijn. Begonnen als schoonmaker heeft ze het schoonmaakbedrijf MAS Dienstverleners opgericht, dat inmiddels 500 medewerkers en 11 miljoen euro omzet heeft.

Goede invloed op probleemjongeren

Haar ervaringen inspireren El Mouden om nu ook andere jongeren en vrouwen met ambitie te helpen, iets waarvoor ze zich nog meer inzet nu haar dochter directeur van haar bedrijf is. El Mouden vertelt over haar goede invloed op de ranglijst voor probleemjongeren in Amsterdam en geeft ook tips aan andere ondernemers die graag meer maatschappelijk betrokken willen zijn. ,,Ik meen het echt uit mijn hart, dat het voor het bedrijf ook goed is; voor je imago, maar het geeft ook energie.’’

Geen referenties, toch Rijksmuseum als grootste klant

Een voorwaarde voor het krijgen en houden van een klant is volgens El Mouden snelheid. ,,Wil een klant de offerte maandag hebben, dan zorg jij dat die hem donderdag krijgt.’’ Op dit soort simpele manieren iemands verwachtingen overtreffen is volgens El Mouden een van haar succesgeheimen, net als het goed zorgen voor personeel. ,,De klant is koning, de medewerker keizer.’’

Samen met presentator Roland Tameling gaat El Mouden naar een van haar grootste klanten: het Rijksmuseum. Ze vertelt hoe ze dankzij lef deze enorme klant wist binnen te halen, ook al had ze geen referenties. Ondertussen geven de schilderijen in het museum zelf ook aanleiding tot een overdenking over ondernemen in deze tijd.

Videoserie Werkverkeer

Elke twee weken is er op deondernemer.nl, en natuurlijk via onze social media-kanalen, een aflevering van 'Werkverkeer' te zien, gepresenteerd door Roland Tameling. Naast 'Werkverkeer' volgen meerdere nieuwe videoseries op deze website, waaronder 'Startup Stories' over - inderdaad - startende ondernemers, EenmansZaken over, door en voor ZZP'ers en 'Over de Grens', waarin ondernemers aan het woord komen over hun stappen naar het buitenland.

Vorige afleveringen van Werkverkeer

Michiel Muller (CEO Picnic): 'We gaan enorm uitbreiden in Duitsland'
Marco Aarnink (Print.com): 'Businessmodel samen met 100 klanten gemaakt'
Fleur en Charlotte Melkert (Equalture): 'Als startup zoeken wij juist senior personeel'
Jordy Cobelens (CEO TW Steel): 'Max Verstappen? Dat zou heel mooi zijn'
Lex Hoefsloot (CEO Lightyear) in Werkverkeer: 'Ik zoek nog een investeerder'
Tijn van Elderen (CEO Brabantia): Wat er sinds de komst van Tijn van Elderen veranderde. Alles.
Vedder&Vedder wil ook internationaal doorbreken