Nieuws Actueel

Randrock Vriezenveen snel weer schoon met Leemans

Met het scheiden aan de bron kunnen vrijwilligers van Randrock en het bedrijf Leemans de schoonmaakklus na het festival tijdig klaren.

Van onze redactie 3 mei 2016

Leemans opruimen duurzaam randrock vriezenveen frans nikkels

Een festival zoals Randrock in Vriezenveen levert altijd een berg rommel op. De stichting Randrock verwacht dat er donderdag bijvoorbeeld meer dan 50.000 plastic drinkbekers worden gebruikt. Bekers die na leging vaak achteloos op straat worden gegooid.

DuurzaamEr is de Randrockvrijwilligers veel aan gelegen de rommel op straat tot een minimum te beperken, vandaar dat de organisatie inzet op duurzaamheid. Bovendien is het behalen van tijdwinst bij het schoonmaken een pure noodzaak, want een dag na Randrock moet het Westeinde weer vrij toegankelijk zijn. De winkeliers mogen geen hinder ondervinden van het festijn.

ProfessioneelMet Leemans uit Vriezenveen heeft Randrock een partner om de zaak professioneel aan te pakken. Mensen ontvingen per 25 ingeleverde bekers al een consumptiemuntje, dit jaar staan er voor het eerst afvalcontainers in verschillende kleuren om het afval aan de bron te scheiden: voor de plastic bekers, papier en karton en restafval. "Als we het afval gescheiden aanleveren scheelt dat tijd en kosten", weet Randrock-voorzitter Rik Pape. Directeur Arjan Lemans van de Leemansgroep: "Het plastic gaat naar afvalverwerker Twence waar het tot granulaat wordt verwerkt. Die korrels worden gebruikt voor de productie van kleerhangers, bloempotten en kratten."

Groene stroomRandrock gaat door met duurzaamheid. Zo wil de organisatie af van dieselaggregaten. Pape: "We hopen dat de gemeente stroomkasten voor groene stroom plaatst. Dat kost weliswaar geld, maar meer organisaties hebben daar belang bij."

Foto: Frans Nikkels