Aangeboden door Clipper Stad Amsterdam

Branded Content Recreatie en toerisme

Clipper Stad Amsterdam: Ontdek de wereld op een zeilschip met vele mooie verhalen

In de haven van Rotterdam ligt het indrukwekkende zeilschip Clipper Stad Amsterdam. Aan het ‘roer’ van de rederij staat directeur Evert van Dishoeck. „Nu we er weer op uit mogen, zoeken veel mensen naar kleinschalig avontuur. Naar een vakantie met beleving en persoonlijke aandacht. Onze clipper biedt dat. Met events voor bedrijven, tropische cruises en zeilreizen voor de particuliere markt.”

Crissy Mulder 27 september 2021

Stad Amsterdam Ship Italy Beemflights

Ook zonder zeilervaring kun je mee op een van de reizen van de Clipper Stad Amsterdam.

Stad Amsterdam is een replica van een oer-Hollandse clipper, vertelt van Dishoeck. „76 meter lang, met 31 zeilen en een oppervlakte van 2200 vierkante meter. In de eeuw na de VOC, was Nederland met deze clippers nog groots aanwezig op de wereldzeeën. Deze toentertijd hypermoderne zeilschepen waren de snelstvarende vrachtschepen ter wereld. Vandaag de dag vaart er nog maar één Nederlandse clipper rond: de Stad Amsterdam.”

Nieuwe energie, creativiteit en effectief zakendoen

Volgens Van Dishoeck is de clipper ideaal voor zakelijke evenementen, zoals workshops, recepties, presentaties, zeildagtochten met zo’n honderd gasten én bedrijfscruises, bijvoorbeeld rondom Ibiza. „De relaxte open sfeer aan boord geeft nieuwe energie en leidt tot creativiteit en effectief zakendoen. Daarnaast kun je op ons zeilschip terecht voor 10-daagse luxe cruises én avontuurlijke reizen.”

''De relaxte open sfeer aan boord geeft nieuwe energie en leidt tot creativiteit en effectief zakendoen''

Evert van Dishoeck, directeur Clipper Stad Amsterdam

Zeilreis als onvergetelijke bucketlist-ervaring

Stad Amsterdam bezoekt wereldwijd tal van evenementen en steden. Op die zeilreizen, van de ene naar de andere bestemming, mogen gasten mee. Zo’n reis bestaat doorgaans uit zo’n dertig personen, die overnachten in veertien luxe gastenhutten. ,,Vooral de oversteek van de Atlantische Oceaan is erg populair”, zegt Van Dishoeck. „Je bent dan zo’n dik twee weken op zee en vaart samen met de bemanning van het schip naar bijvoorbeeld het Caribisch gebied.”

„Tijdens onze reizen mag je zelf zeilen, aan het roer of op de uitkijk staan. Niets moet, alles mag en onze bemanning leert je de kneepjes van het vak. Ondertussen geniet je van het comfort van een eigen hut en lekker eten en drinken. De overige luxe zit hem vooral in de beleving. Meer dan twee weken alleen maar zee. Het ritme van de dag en de nacht. We spotten walvissen en de dolfijnen die met ons meezwemmen. En natuurlijk de oneindige sterrenhemel. Samen met de professionele bemanning zo’n prachtig zeilschip naar de overkant van de oceaan varen, is een onvergetelijke ervaring.”

Luxe tropische zeilcruises

Verder staan er ieder jaar een aantal tropische zeilcruises op het programma, waaronder een luxe 10-daagse kerst- en nieuwjaarscruise. „Wat is er nu mooier dan oud en nieuw vieren aan dek van ons schip, in één van de mooiste baaien van bijvoorbeeld het eiland Martinique? Tijdens zo’n zeilcruise combineren wij de zeilkwaliteiten van de clipper in de meest ideale weersomstandigheden, met hospitality op hoog niveau. Want terwijl de bemanning het schip op koers houdt, serveert ons hospitalityteam de meest heerlijke gerechten en drankjes.”

Omdat de bemanning al ruim 15 jaar in de winter in de Caribbean vaart, kennen zij dit vaargebied als hun broekzak. „We ankeren op bijzondere plekken en exclusieve baaitjes en kennen op ieder eiland de leukste gidsen en plekken om te bezoeken. Zo wisselen we het zeilen af met bijvoorbeeld een bezoek aan een waterval, lokale markt of een wandeling door de natuur op een tropisch eiland. Deze kleinschalige aanpak maakt de cruises tot een onvergetelijke ervaring voor onze gasten.”

''We ankeren op bijzondere plekken en exclusieve baaitjes en kennen op ieder eiland de leukste gidsen en plekken om te bezoeken''

Evert van Dishoeck, directeur Clipper Stad Amsterdam (foto onder)

Een duurzame koers

In 2020 onderging Stad Amsterdam een grootscheepse ‘refit’. Sindsdien vaart het schip een duurzame koers. „Door het leven op zee, zo dichtbij de natuur, is er aan boord veel respect voor de omgeving en het behoud ervan. Duurzaamheid staat bij ons dan ook hoog in het vaandel.”

Sinds het groot onderhoud heeft Stad Amsterdam schonere en zuinigere motoren, voor zowel de voortstuwing als de stroomvoorziening. Tegenwoordig stoot het schip minder CO2 uit dankzij de nieuwe uitlaatgasbehandeling. En voldoet Stad Amsterdam aan de toekomstige eisen van de International Maritime Organisation, onder meer met een up-to-date vuilwaterbehandelingsinstallatie. Daarnaast wordt de merchandise gemaakt van gerecyclede producten en legt het schip zoveel mogelijk mijlen zeilend af. „Op een tocht van 14 dagen zetten we vaak slechts 24 uur de motor aan.”

Aan het roer van de mooiste clipper ter wereld

Wat het zo mooi maakt om als directeur aan het roer te staan? De uitdaging en passie, zegt Van Dishoeck. „Dit tallship telt 28 man bemanning met 12 verschillende nationaliteiten. Dat betekent: managen. En goed ook. In techniek, commercie, regelgeving, HR en ga zo maar door. Zeilen betekent ook: improviseren. Zo heb je het weer bijvoorbeeld nooit in de hand. Dat maakt het spannend. Creëert een mix van commercie en avontuur. Zelf zeil ik al van jongs af aan en dat ik mag werken met de mooiste clipper ter wereld is een droom die uitkomt!''

MyChannels Video ID: 251572

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws