Nieuws Recreatie en toerisme

Dramatische tijden: ‘Helft verrereisexperts valt dit jaar om als wereld niet van slot gaat’

Het zit de verrereisspecialisten niet mee. Terwijl de landen binnen de EU kleurcode geel of groen hebben gekregen, staat de rest van de wereld op oranje en is er nauwelijks animo om ver te reizen. Nu dreigen de Verenigde Staten ook nog eens een vaccinatieplicht in te stellen voor reizigers.

Natasja de Groot (AD) 9 augustus 2021

Verrereizenspecialisten in problemen

Verrereisspecialisten hebben het corona zwaar. Foto: LightRocket (Getty Images)

Dat Amerika straks mogelijk alleen reizigers welkom heet die gevaccineerd zijn, daar kijkt de reiswereld niet van op. ,,Nee een domper is het niet, het eigenlijk wel een beetje in de lijn der verwachting”, zegt Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR tegen het AD. ,,We zien dat meer landen dit willen.”

De reisbedrijven lijken zich er niet druk om te maken: zeker nu de vaccinatiegraad in Nederland stijgt, verwachten zij dat het weinig zal uitmaken voor het aantal boekingen.

Veel vakantiegangers durven reizen met de code oranje niet aan

Waar zij zich wél druk om maken, is wanneer het kabinet de rest van de wereld weer opent. Onlangs zijn de bestemmingen binnen de EU op geel en groen gezet, maar daarbuiten is het advies nog altijd ‘ga niet, tenzij noodzakelijk’.

Veel vakantiegangers durven het met de code oranje niet aan, merkt Oostdam. Er worden wel wat safaritochten en reizen naar verafgelegen natuurgebieden geboekt, maar de animo is zeer gering. Toch zetten steeds meer landen wel de deuren open voor toeristen, zoals Canada vanaf september en de VS naar verwachting later dit najaar.

Lees ook: Nederland verscherpt reisadvies, Italië en Griekenland vanaf vrijdag weer op geel: 'Wennen voor reiziger en reisbranche'

Goed nieuws voor de reisorganisaties die zich richten op die markten, maar voor het gros van de honderden specialisten die zich richten op verre bestemmingen in onder andere Afrika, Azië of Latijns-Amerika ziet het er somber uit.

Oostdam verwacht namelijk dat het reisadvies voor de meeste verre bestemmingen dit jaar niet wezenlijk zal veranderen. ,,De situatie is vooral voor de verrereizenspecialisten echt dramatisch.” Volgens hem doen bedrijven van alles om zich staande te houden. Zo hebben veel zelfstandige reisagenten hun werk tijdelijk gestaakt om elders te werken, zoals bij GGD-teststraten. Sommige grotere reisexperts hebben hun terrein verlegd naar Europa en een deel heeft het bedrijf in winterslaap gebracht en houdt zich tijdelijk bezig met ander werk.

"De situatie is vooral voor de verrereizenspecialisten echt dramatisch"

Frank Oostdam, reiskoepel ANVR

Een doekje voor het bloeden, denkt Oostdam. Hij ziet het helemaal somber in voor veel reisbedrijven, als in oktober als de NOW-regeling en tegemoetkoming in de vaste lasten stopt. ,,Zeker nu klanten van wie de reis al een paar keer is uitgesteld niet nog een keer willen omboeken. Feitelijk moeten klanten binnen 14 dagen hun geld terugkrijgen. Sommige bedrijven hebben dat geld niet en zullen omvallen", vreest hij.

Nieuw cupcakesconcept gelanceerd om te blijven werken

333travel, dat individuele rondreizen naar meer dan dertig bestemmingen buiten Europa aanbiedt, is een van de reisbedrijven die zijn terrein tijdelijk heeft verlegd om overeind te blijven. ,,We moesten wel iets”, zegt directeur Frangken Tuhumena.

Samen met zijn zoon, werkzaam in de evenementensector, richtte hij vorig jaar het bedrijf coronasneltestpoint op. Op het hoogtepunt telde het ruim dertig vestigingen, nu zijn er nog 21. ,,Het is iets tijdelijks. Zodra het testen voorbij is sluiten we de deuren”, zegt Tuhumena. Hij zit niet stil. Hij heeft ook nog een nieuw cupcakeconcept gelanceerd: cupelicious. Het eerste filiaal is net open in Leiden en meer vestigingen volgen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Frangken Tuhumena, de directeur van 333travel Foto: Marlies Wessels

Stoppen met zijn reisbedrijf, daar moet hij niet aan denken. Reizen is zijn passie én volgens hem is er genoeg animo bij klanten voor verre reizen. Hij is net - in navolging van de reisgiganten - weer begonnen met het aanbieden van reizen naar oranje gebieden. ,,Nederland is namelijk rood en reizen naar code oranje is dan toch veiliger dan hier blijven. Daarbij ligt de sleutel bij de consument”, voegt hij eraan toe.

Landen willen gevaccineerde reizigers

Dat nu Amerika plannen heeft om alleen gevaccineerden toe te laten, verrast hem niet. Hij merkt dat steeds meer landen vooral gevaccineerde reizigers willen hebben. ,,Dus voorlopig richten we ons op die reizigers, omdat voor hen de restricties minder streng zijn. Daarnaast verkopen we uitsluitend landen die open zijn voor toerisme en die corona onder controle hebben zodat veilig reizen gegarandeerd is.”

Hij hoopt dat de overheid snel de wereld van het slot haalt. Gebeurt dat niet en stopt de steun in oktober, dan voorziet hij dat de helft van de specialisten het eind van het jaar omvalt. Zelf behoort hij niet tot de groep. ,,We hebben met coronasneltestpoint genoeg buffers opgebouwd om het een tijd uit te zingen.” Overigens is het hem niet gelukt om alle medewerkers binnenboord te houden. Voor corona had hij 38 mensen in dienst, inmiddels 25.

Voorkomen dat Nederlanders naar de nevelwouden gaan

De Latijns-Amerika-reisspecialist Sapa Pana Travel ligt al meer dan anderhalf jaar nagenoeg stil. Er komen wel wat boekingen, maar het is mondjesmaat, zegt directeur en oprichter Johan van Rijswijck. Het frustreert hem dat de wereld nog altijd op ‘oranje’ staat. ,,Het lijkt erop dat het kabinet koste wat kost probeert te voorkomen dat mensen afreizen naar pakweg de nevelwouden van Costa Rica of de Galapagos archipel. Terwijl de besmettingscijfers op die bestemmingen over het algemeen vele malen lager liggen dan hier in Nederland en ook daar volop gevaccineerd wordt”, klinkt het.

De tekst gaat onder de foto verder.

Johan van Rijswijck, directeur en oprichter van reisbedrijf Sapa Pana Travel. Foto: Koen Verheijden

Van Rijswijck merkt dat veel reizigers twijfelen om nu op reis te gaan of te boeken voor vertrek over een paar maanden. Volgens hem zijn ze niet zozeer bang om het virus in een ander land op te lopen, maar zijn ze vooral onzeker over het continue veranderen van de reisadviezen. Hij hoopt dat de wereld nog dit jaar van het slot gaat.

Als dat niet gebeurt en de steun stopt in oktober, zal dat voor hem lastig worden. Dat hij het al zo’n tijd volhoudt, dankt hij mede aan de overheidssteun. Daardoor heeft hij zijn vier medewerkers binnenboord kunnen houden. Bovendien was zijn bedrijf voor corona kerngezond en met zijn opgebouwde buffers kan hij nog even vooruit.

Misschien wel de grootste redding is geweest dat dit najaar een grote reis gepland staat waarbij een twintigtal topondernemers uit Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg met klassieke auto’s van Panama naar Mexico-Stad rijden. De reis zou vorig jaar plaatsvinden maar is een jaar uitgesteld vanwege corona. Als ze hadden geannuleerd en Van Rijswijck de reissom had moeten terugbetalen, had was hij in financiële problemen terechtgekomen. ,,Dit is een hele grote boeking en die was zeer welkom.”

"We hebben ontdekt dat Europa een fantastisch werelddeel is en dat het goed mogelijk is om de reizen in onze eigen stijl aan te bieden"

Jozef Verbruggen, Untamed Travelling

Voor corona had Jozef Verbruggen van Untamed Travelling nooit gedacht dat hij reizen zou gaan aanbieden naar Europa. Zijn bedrijf ‘doet’ al jaren in avontuurlijke reizen naar verafgelegen plekken, zoals privé-safaritochten in Tanzania of Zuid-Afrika en boot- en wandeltochten dwars door de Amazone met verblijf in kleinschalige lodges.

Vorig jaar besloot hij uit ‘een soort van therapie’ reizen naar Europa aan te bieden. Inmiddels is Europa de belangrijkste inkomstenbron. Hij zit op een omzet van 50 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, Europa is goed voor liefst 40 procent.

,,We hebben ontdekt dat Europa een fantastisch werelddeel is en dat het goed mogelijk is om de reizen in onze eigen stijl aan te bieden. Bij ons vind je geen pakketreizen voor 299 euro naar de zon, maar exclusieve reizen op zoek naar een lynx of wolf in Spanje bijvoorbeeld.”

Door het roer om te gooien bestaat het bedrijf nog

Als hij het roer niet had omgegooid dan had zijn bedrijf met 32 medewerkers niet meer bestaan. Hiermee - en met dank aan de steun van de overheid - kan hij het nog even volhouden. Hij hoopt dat de wereld snel van oranje afgaat: er wordt nu alleen geboekt door jonge honeymooners en enkele avonturiers.

Hij is bezorgd over de toekomst van de reissector maar nog meer zorgen maakt hij zich over de lokale bevolking voor wie toerisme de enige inkomstenbron is. ,,Wat moeten zij nu? Dan zullen ze dieren gaan doodschieten om te overleven”, vreest hij.

Lees ook: Waarom het doel de tweet heiligt volgens Elske Doets: 'Laat het bewustzijn alsjeblieft groeien'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws