Nieuws Recreatie en toerisme

Nederland geen grote rode vlek meer op Europese coronakaart: lichtpunt voor reisbranche

Nederland is niet langer een rode vlek op de coronakaart van Europa. Voor het eerst in een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen dat ze de kleur oranje hebben gekregen. Het gaat om de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland. Reiskoepel ANVR is blij met de aanpassing. Voor de reisbranche komt 'Nederland op groen' weer een stapje dichterbij.

Natasja de Groot (AD) 12 augustus 2021

Schiphol reizigers corona mondkapjes reizen vliegveld anp

Toeristen op Schiphol landen niet langer in een donkerrood land. Foto: ANP

Afgelopen week stonden de vier provincies nog op rood, maar ze doen nu een stap omlaag. De rest van het land blijft op rood staan. De ANVR is blij met de aanpassing op de coronakaart, die wekelijks wordt geactualiseerd door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. ,,Nu zijn we tenminste niet meer de coronabrandhaard van Europa”, reageert voorzitter Frank Oostdam van de reiskoepel. Op Twitter vult hij aan: ,,Het gaat altijd langzamer dan je hoopt, maar de trend naar 'Nederland op groen' zit er in. Daar hebben we voor de zomer niks meer aan. Alle pijlen dan maar op nazomer en najaar!"

Lees ook: Nederland rood op Europese coronakaart: Duitsland beschouwt ons land als risicogebied

Landen gebruiken de coronakaart bij het vaststellen van hun coronabeleid. Zij beslissen zelf wat zij doen met het gegeven dat een gebied groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. De ECDC bepaalt de kleuren aan de hand van het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en het percentage positieve tests. Verschillende landen voerden strengere regels in voor Nederlandse toeristen vanwege de (donker)rode kleur.

Reiskoepel ANVR hoopt op versoepelingen

De ANVR verwacht dat landen de maatregelen nu zullen versoepelen, schrijft het AD. Duitsland besloot onlangs al om Nederland niet langer te zien als hoogrisicogebied. Sinds afgelopen zondag om middernacht hoeven Nederlanders daar niet langer in quarantaine als ze niet gevaccineerd zijn. Ook hoeven ze niet van tevoren gegevens over hun gezondheidstoestand te verstrekken.

"De trend naar 'Nederland op groen' zit er in. Daar hebben we voor de zomer niks meer aan. Alle pijlen dan maar op nazomer en najaar!"

Frank Oostdam, voorzitter ANVR

De reiskoepel hoopt dat de daling van het aantal besmettingen doorzet en we binnen nu en twee weken weer groen kleuren. ,,Dat zou pas echt goed nieuws zijn. Het is alleen wel jammer dat de zomervakantie al zo goed als voorbij is”, voegt hij eraan toe.

Van donkerrood naar rood, en nu voorzichtig naar oranje

Vorige week ging Groningen van donkerrood, het hoogste niveau, naar rood. Dat gold toen ook voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. De provincies Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe waren al rood en bleven daar toen op staan.

Lees ook: Code rood: vakantieparken in Nederland maken zich geen zorgen

Terwijl de situatie in Nederland verbetert, neemt het aantal besmettingen in Duitsland toe. Noordrijn-Westfalen is van groen naar oranje gegaan. Ook Berlijn, Saarland en Sleeswijk-Holstein zijn van groen naar oranje gegaan. België en Luxemburg blijven oranje. Op de vakantiebestemmingen in het zuiden van Europa is de situatie nagenoeg hetzelfde gebleven. Spanje blijft vrijwel helemaal donkerrood, net als de Middellandse Zeekust en Corsica in Frankrijk. Ook het Griekse eiland Kreta blijft donkerrood. Portugal staat nog steeds op rood, net als de regio Parijs, Normandië, Sardinië en Toscane.

In Frankrijk gaan Bourgondië, Bretagne en het hoge noorden (Calais en Lille) van oranje naar rood. Dat geldt ook voor Calabrië, de punt van de ‘laars’ van Italië.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws