Nieuws Recreatie en toerisme

Paul Tuerlings zei zijn winkel vaarwel en hervond zijn ondernemerspassie bij de ronkende Solex

Helm op, lange leren jas aan en brommen maar. Het verhuurbedrijf van Paul Tuerlings (53) voorziet in alles wat nodig is voor een geslaagde Solex-tocht. „In de detailhandel moet je 363 dagen per jaar werken, dat wilde ik niet meer.”

Stan Schrijen (AD) 26 augustus 2021

Solex recreatie mobiel brommer vervoer NR1 Solex Verhuur Paul Tuerlings

Eigenaar Paul geeft uitleg voordat de groep op de Solex de weg op mag. Foto: Pix4Profs/Jules van Iperen

Als Paul Tuerlings het heeft over een nieuwtje dat snel rondgaat, heeft hij het niet over een lopend vuurtje dat zich verspreidt, maar over het ‘uitlopen als een olievlek’. En als het gaat over rust nemen, spreekt de Tilburger over ‘de accu opladen’. Terminologie die wellicht niet vreemd is als je eigenaar bent van NR1SolexVerhuur en je dagelijkse werkomgeving bestaat uit brommers, helmen en lange leren jassen.

Er is heel weinig uitval met zeventig tot honderd Solexen op de weg

Echt origineel is het voor veel mensen misschien niet meer te noemen, een ritje op een Solex-brommer. Maar als dat gebeurt onder de omstandigheden die Tuerlings gecreëerd heeft, wordt het misschien een ander verhaal. In de bedrijfshal op het terrein achter de Voltage – een oude fabriekshal van VOLT, waar voor Philips onderdelen voor televisies werden gemaakt – ruikt het naar olie en benzine en is de aankleding in alles wel degelijk origineel en authentiek.

Emaillen reclameborden, een oude stationsklok uit Dover. „Alles heeft betrekking op de motoren. Het is allemaal origineel, je waant jezelf in een werkplaats van jaren 60”, zegt Tuerlings in het AD. En er wordt ook nog echt gewerkt. „Iedere Solex wordt na elk ritje nagekeken. Er is heel weinig uitval, dat moet je niet hebben met zeventig tot honderd Solexen op de weg. Ik ben er trots op dat mijn materiaal goed is en wil iedereen terug laten komen met een Solex-smile.”

"Onze solexen rijden tussen de 31 en 35 kilometer per uur, dat is sneller dan mensen verwachten"

Paul Tuerlings

De routes zijn zo ingericht dat mensen onderweg lekker op een terrasje kunnen zitten

Tuerlings was zeventien jaar lang eigenaar van speciaalzaak Toko Sin Fa onder de Katterug. „In de detailhandel moet je 363 dagen per jaar werken, dat wilde ik niet meer.” Negen jaar geleden begon hij NR1SolexVerhuur. „Ik ben met een paar Solexjes begonnen. Het is een prachtig vervoermiddel. Ontspannen met je vrienden, het maakt een leuk geluid en je krijgt bekijks. Lekker zonder helm, met de wind door je haren, al komt er volgend jaar waarschijnlijk een helmplicht voor snorfietsen.”

Lees ook: Hier beleef je het perfecte en zorgeloze bedrijfsuitje

Het publiek van Tuerlings komt voornamelijk voor bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten. „Maar een gezelschap van twee of drie personen is ook geen probleem”, zegt Tuerlings, die zijn klanten twee routes aanbiedt. De ‘trappistenroute’, die via de Piushaven naar Moergestel en Haghorst voert en via de Gulle Brabander terugloopt naar het Trappistenklooster. En de ‘Big Five’, een ronde door Goirle, Hilvarenbeek, Esbeek, Diessen en Biest-Houtakker. „De routes zijn zo ingericht dat mensen onderweg lekker op een terrasje kunnen zitten.”

Foto: Pix4Profs/Jules van Iperen

Lekker een beetje toeren en een middag weg met zijn allen

Dat gebeurt allemaal wel pas na een proefritje en uitleg. „Een solex moet je aanduwen en heeft geen moderne techniek, wat je bijvoorbeeld met remmen merkt. Het gewicht zit bovenop, dat is even wennen met sturen. Onze Solexen rijden tussen de 31 en 35 kilometer per uur, dat is sneller dan mensen verwachten”, zegt Tuerlings.

Karina de Pan (24) is met haar vriendengroep van elf personen uit Etten-Leur naar Tilburg gekomen. „Een jaar geleden hebben we dit onze vriend Niels cadeau gedaan voor zijn verjaardag, maar toen kon het niet doorgaan vanwege corona. Nu is het precies een jaar later. Lekker een beetje toeren en een middag weg met zijn allen.” En als het goed is met een smile tot besluit.

Lees ook: Van tien solexen naar duizend tweewielers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws