Nieuws Recreatie en toerisme

Ondernemers in de sneeuw: 'Het wordt een lastig seizoen’

Ondernemers in de sneeuw kijken met grote zorgen naar komend wintersportseizoen. Boekingen staan op losse schroeven nu premier Mark Rutte Nederlanders opriep om tot halverwege januari niet naar het buitenland te reizen. ,,We hebben zelf commerciële coronatests ingekocht”, zegt John de Vilder uit Breda. ,,Het wordt een spannend seizoen.”

Timo van de Kasteele (AD) 30 november 2020

John de Vilder

John de Vilder uit Breda runt een groepsaccommodatie in Arlberg. Foto: John de Vilder

Begin dit jaar dacht De Vilder nog: dat wordt een makkie. De boekingen voor zijn groepshuis in Pettneu am Arlberg, iets ten oosten van Sankt Anton, stroomden binnen. Maar het regende afgelopen weken afzeggingen toen de Oostenrijkseregering tot half december een nieuwe lockdown afkondigde. ,,Nederlanders en Duitsers zeggen massaal af. En dat terwijl dik 70 procent was geboekt.”

Lees ook: Van Afrikaanse safari naar kilootje asperges: reisbureau door corona ook groenteboer

Zelf coronatesten ingekocht

Tegelijkertijd merkt De Vilder dat toeristen massaal naar de sneeuw willen. ,,We krijgen constant vragen van Nederlanders", zegt hij. ,,Zoals of ze wel verzekerd zijn bij een negatief reisadvies. De onzekerheid bij mensen is groot.”

Om die onzekerheid iets weg te nemen, heeft de Bredase ondernemer commerciële coronatests ingeslagen. ,,Dan weet je bij vertrek naar huis tenminste waar je aan toe bent.”

De Vilder verwacht dat mensen tot het laatste moment afwachten met nieuwe boekingen. ,,En dat is wel zo slim”, zegt hij. Want ook het skigebied van Sankt Anton zit in onzekerheid. De openingsdatum is recent uitgesteld van 4 naar 17 december. ,,Dan zit je nog met het feit: ligt er tegen die tijd wel sneeuw? En als er dan geen sneeuw ligt, loont het dan om voor die paar toeristen te investeren in kunstsneeuw? Kortom, het wordt een lastig seizoen.”

Dat Oostenrijk het dit jaar waarschijnlijk met fors minder Nederlanders moet stellen is één ding wat zeker is. Daarom richt De Vilder zijn groepsaccommodatie nu vooral op Oostenrijkers. En landen die geen reisbeperking afgeven, zoals Litouwen.

Verhuur appartementen loopt ook terug

Een paar honderd kilometer verderop organiseert Tjeerd Terpstra uit Zeeland skitrainingen op de Kitzsteinhorn in Kaprun. ,,Die trainingen zijn stuk voor stuk geannuleerd”, zegt hij.

Wat nog wel loopt is de verhuur van zijn appartementen. ,,Al loopt dat ook terug”, zegt Terpstra. Zelf blijft de Brabander voorlopig thuis, in Nederland. ,,Normaal verblijven we vier maanden in Oostenrijk. Dat doen we nu even niet, erg jammer maar als we dat allemaal doen, kunnen we het leven straks hopelijk weer op een normale manier hervatten. We hopen vanaf januari weer in de bergen te zijn.”

De tekst gaat onder de foto van Tjeerd Terpstra door. Foto: Tjeerd Terpstra

'Fijn dat het nu eventjes rustig is’

Nog een stukje verder naar het oosten, aan de Wörthersee, runt oud-wielrenner Johnny Hoogerland een pension. Last van de reisbeperkingen en tweede lockdown heeft hij niet. ,,We hebben een geweldige zomer achter de rug. Tot september zaten al onze 35 bedden vol. We hebben van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat moeten rennen, dag in, dag uit. Dan vind ik het fijn dat het nu eventjes rustig is.”

Hoogerland trok twee jaar geleden vanuit Zeeland met zijn gezin naar Velden am Wörthersee in het zuiden van Oostenrijk tussen Villach en Klagenfurt. Ze moeten het vooral van het voorjaar en de zomer hebben. Dan neemt Hoogerland regelmatig mountainbikers en racefietsers mee op dagtrips. ,,Natuurlijk kun je hier ook skiën, maar dit gebied is onder Nederlanders niet populair, want te ver weg. We zien hier wel Italianen en Slovenen.”

Wel is hij benieuwd hoe komend wintersportseizoen gaat lopen. ,,Nu meer en meer landen afraden op vakantie te gaan, vraag ik me hardop af of het voor sommige wintersportgebied wel lonend is om open te gaan. Helemaal aan het begin van het seizoen, wanneer er vaak weinig sneeuw ligt. Gaan ze dan toch de hellingen opspuiten? De kosten daarvan zijn enorm. Dat kan nooit lonen.”

"We hebben een geweldige zomer achter de rug. Dan vind ik het fijn dat het nu eventjes rustig is”

Oud-wielrenner Johnny Hoogerland runt een pension aan de Wörthersee

Lastig jaar: Oostenrijkse regering schiet ondernemers te hulp.

Hij verwacht een lastig jaar voor eigenaren van pensions en hotels in de wintersportgebieden. De Oostenrijkse regering schiet ondernemers wel te hulp. Zo heeft het, net als in ons land, verschillende fondsen in het leven geroepen waar ondernemer kunnen aankloppen voor financiële hulp. En de overheid heeft voor de horeca de btw verlaagd. Horecaondernemers houden daardoor meer geld over aan een biertje.

Tegelijkertijd schieten de ondernemers daar weinig mee op, aangezien de après-ski in Oostenrijk dit jaar op slot blijft. Ondernemers als De Vilder zijn daar creatief op ingesprongen met een eigen bar in huis, waar ze zelf biertjes kunnen tappen. Hij verwacht, dat wanneer er geen negatief reisadvies voor Oostenrijk komt, de wintersporters toch wel zullen komen. ,,Het wordt last-minute werk.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.