Nieuws Recreatie en toerisme
Paul Bekhuis (60) gaat met Scuttlr.nl strijd aan met Booking.com
Paul Bekhuis lanceert over enkele weken boekingsplatform Scuttlr.nl, als tegenhanger van de bestaande websites voor het boeken van hotels en appartementen. De Almeloër heeft er vijf jaar aan gewerkt, naast zijn directeursbaan bij bouwbedrijf VolkerWessels.

Paul Bekhuis is al vijf jaar bezig met het ontwikkelen van een boekingssite zoals Booking.com. Foto: Tubantia/Annina Romita.
Paul Bekhuis geloofde niet dat het kon: een boekingssite ontwikkelen die goedkoper kon leveren dan de gevestigde orde. Een concurrent te worden van het almachtige Booking.com. De Almeloër werd door een bekende in Londen gevraagd om in het project te stappen. ,,Ik was getriggerd", zegt hij. ,,Ik ging ervan uit dat het niet zou lukken om een betere prijs voor een vlucht of hotel te krijgen dan Booking.com."
De Almeloër kwam via zijn hobby - handelen op de financiële markt - in contact met de Engelsman Shawn Quick, die al heel lang met het idee speelde, volgens Tubantia. ,,Ik vertelde hem wat ik deed, waar ik werkte en dat ik wel wilde investeren. Toen zijn we verder gegaan en ben ik oprichter en aandeelhouder geworden. Niet voordat ik het systeem zelf had getest natuurlijk. Ik boekte een paar nachten bij de Holiday Inn in Londen en merkte dat het inderdaad 40 procent goedkoper was, zoals hij claimde. Het klopt gewoon."
Via lidmaatschap goedkoper hotels boeken
In 2017 is het boekingsplatform in Engeland van start gegaan, waarbij mensen lid moesten worden. Zij betaalden 400 euro per jaar en in ruil daarvoor konden zij goedkoper reizen. In de praktijk bleek dat dit bedrag voor veel reislustigen een te hoge drempel was om lid te worden. ,,We merkten dat het niet werkte en toen brak ook nog corona uit. We hebben toen data-specialist Vimal Kohli ingeschakeld. Hij heeft een systeem ontwikkeld waarmee je rechtstreeks bij hotels online kunt boeken."
Lees ook: Moonback is live: het eerlijke antwoord op Booking.com
Abonnementsmodel Scuttlr
Het drietal koos ervoor om met goedkopere lidmaatschappen te gaan werken om het aantrekkelijker te maken. Voor twee personen betaal je per jaar ongeveer 90 euro, maar je kunt ook lid worden met 4 of 6 personen en dan betaal je maximaal 190 euro. Geen lid worden is ook prima, maar dan komt er een toeslag bij en wordt de boeking duurder. Dit model wordt ook voor de Nederlandse versie van Scuttlr gebruikt die binnen nu en twee weken de lucht in gaat.
De 60-jarige Bekhuis, die zijn sporen verdiende in de bouwwereld, hoopt dat hij met Scuttlr kan overbruggen tot zijn pensioen. ,,Ik werk nu drie dagen per week als operationeel directeur voor VolkerWessels. Straks ben ik 61 en dan ga ik nog minder voor het bedrijf werken. Ik ben aan het afbouwen, wilde een stap terug doen, ook om jongeren een kans te geven."
Lees ook: Patrick Wessels: ‘zo krijg je de klant aan een abonnement’
Ondernemersbloed
Hij vervolgt: ,,Ik heb tijdens mijn werk ontdekt dat ik ondernemersbloed heb. Ik heb flink in dit project geïnvesteerd, tweeënhalf tot drie ton. Ik heb dat ook gedaan, omdat ik het leuk vind om te doen. Als ik een ding heb geleerd van Dick Wessels, dan is het dat je moet durven te ondernemen. Maar zorg dat je niet failliet gaat, zei hij er wel bij. En neem je verlies."
De ondernemer heeft echter heel veel vertrouwen in de toekomst van de website. ,,Onze drijfveer is dat het gewoon goedkoper kan en dat mensen daarvan moeten profiteren. Het is wel grappig dat Booking in Enschede is begonnen en dat ik uit Almelo kom."
De Almeloër heeft vanuit zijn carrière bij VolkerWessels een groot netwerk opgebouwd in Nederland. ,,Ik zit veel op de weg en spreek veel mensen die ik probeer enthousiast te maken over Scuttlr. Mond-tot-mondreclame is belangrijk, want het lidmaatschap is ons verdienmodel. We hebben nog geen adverteerders. Een lidmaatschap werkt alleen als je regelmatig weg gaat, anders niet. Ik maak veel vergelijkingen. Bij dure resorts of hotels zie je echt grote prijsverschillen."
Prijsverschillen
De Almeloër kan tig voorbeelden opnoemen van grote prijsverschillen, maar vindt dat iedereen het zelf moeten ervaren. Dat betekent niet dat zijn werk al af is. ,,Bij Booking.com is wel makkelijker iets te vinden, maar zij hebben dan ook 25 jaar ervaring opgebouwd. We zijn nog aan het groeien en zijn de ene keer wel goedkoper, de andere keer niet."