Nieuws Recreatie en toerisme
Schiphol houdt tot november vast aan maximumaantal reizigers: 'Miljoenenschade door extra beperkingen'
Ook in de maanden september en oktober geldt een maximumaantal reizigers op Schiphol, heeft de luchthaven bekendgemaakt. In september kunnen er maximaal 67.500 reizigers per dag vertrekken. In oktober gaat het om 69.500 reizigers. Vooral in de herfstvakantie moeten er maatregelen worden genomen. Op basis van de nu verkochte tickets worden in die weken gemiddeld 3500 reizigers per dag teveel verwacht. Die extra beperkingen zorgen waarschijnlijk voor miljoenen euro's extra schade voor luchtvaartmaatschappijen.
Laatste update: 2 augustus 2022 14:07

Transavia geeft aan 'alles op alles te zetten' om zoveel mogelijk mensen op reis te kunnen laten gaan. Wat de precieze impact zal zijn is vooralsnog onbekend, over anderhalve week volgt daar meer duidelijkheid over. Ook TUI laat weten dat momenteel nog onbekend is wat de gevolgen zijn voor reizigers. Zo zijn de slots op Schiphol voor die periode nog niet bekend. Toch vertrouwt de woordvoerder erop dat herfstvakanties door kunnen gaan. ,,Het lukt ons in de zomer, dus moet het in de herfst ook lukken."
Schiphol stelt dat de slotcoördinator afspraken gaat maken met luchtvaartmaatschappijen over welke maatregelen nodig zijn. Dat gebeurde ook bij de eerdere beperkingen. De luchthaven stelde voor juli en augustus voor het eerst een maximum in voor het aantal reizigers dat vanaf de luchthaven vertrekt. Personeelsproblemen bij de beveiliging zorgden voor lange rijen en zelfs enkele keren tot opstootjes in de meivakantie. Om de veiligheid te waarborgen werd de capaciteit van de luchthaven aangepast aan het beschikbare aantal beveiligers.
'Veiligheidscontrole duurt langer omdat reizigers meer kleren aan hebben'
ANVR-directeur Frank Oostdam laat weten 'teleurgesteld' te zijn in het besluit van Schiphol. Hij had de hoop dat de luchthaven de problemen in de zomervakantie zou hebben opgelost. ,,We zien dat Schiphol vorderingen maakt, bijvoorbeeld door het aannemen van extra beveiligers. Toch is het teleurstellend dat de problemen lijken door te etteren tot november. Dit zorgt opnieuw voor gedoe met klanten die teleurgesteld zullen worden."
Het aantal reizigers ligt in beide maanden lager dan het maximum in augustus, ondanks dat er meer beveiligers beschikbaar zijn. Schiphol wijst daarvoor naar het feit dat reizigers in die maanden doorgaans meer kleding aan hebben. Daardoor duurt de veiligheidscontrole wat langer dan in de zomermaanden.
Lees ook: Hoger salaris dé oplossing voor personeelstekort? 'Er is meer nodig'
KLM verwacht geen annuleringen door nieuwe beperkingen Schiphol
Luchtvaartmaatschappij KLM verwacht geen vluchten te hoeven annuleren als gevolg van de maximale reizigersaantallen die Schiphol instelt. Het bedrijf zal minder stoelen verkopen voor Nederlandse reizigers in die periode. In tegenstelling tot bij vakantievliegers worden tickets bij KLM vaak later geboekt en in kleinere aantallen.
KLM zegt met Schiphol in gesprek te blijven. Doel daarvan is om beperkingen voor de KLM-operatie en onze klanten te voorkomen. Overigens zal KLM de tickets die in Nederland niet op de markt komen, wel proberen in het buitenland te verkopen aan reizigers die op Schiphol overstappen. Die overstappers tellen namelijk niet mee voor het maximum van Schiphol, want zij hoeven hier niet door de veiligheidscontrole.
Lees ook: Omgekeerd solliciteren: vijf grote werkgevers laten zich van beste kant zien
Rotterdam Airport kan in herfst geen vluchten Schiphol overnemen
Luchthaven Rotterdam The Hague Airport kan in de herfst geen vluchten van Schiphol overnemen. Volgens een woordvoerder is er simpelweg geen ruimte. ,,We zitten aan onze taks tot eind oktober, alle slots zijn ingevuld."
Eind juni maakte de luchthaven al bekend de laatste vrije plekken tot eind augustus te hebben ingevuld. Toen gingen de laatste plekken voor het grootste gedeelte naar TUI Fly. Ook Corendon verplaatste eerder vluchten naar Rotterdam.
EasyJet neemt maatregelen om maximumaantal passagiers Schiphol
De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet zegt een aantal maatregelen te zullen nemen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk vluchten vanaf Schiphol in september en oktober door kunnen gaan. Zo laat easyJet passagiers op een aantal vluchten gratis hun handbagage inchecken om sneller door de security te komen. Mochten reizigers als gevolg van de drukte op Schiphol hun vlucht toch missen, dan kunnen ze bij het grondpersoneel van de Britse prijsvechter hun vlucht gratis omboeken. Daarnaast is easyJet een speciale hulplijn gestart voor gezinnen met kinderen en zijn de openingstijden van de klantenservice verruimd.
De Britse luchtvaartmaatschappij zegt verder de impact van het besluit te betreuren maar begrijpt dat het voor Schiphol een "noodzakelijke stap" is om het vliegveld operationeel te houden. EasyJet wil nog niet vooruitlopen op eventuele annuleringen, maar zegt eerst het besluit van de slotcoördinator af te wachten.
"Ik weet ook niet meer wat ik van Schiphol moet geloven"
Maatschappijen: miljoenen schade door extra beperkingen Schiphol
De extra beperkingen op Schiphol in september en oktober zorgen waarschijnlijk voor miljoenen euro's extra schade voor luchtvaartmaatschappijen. Dat bedrag komt dan bovenop alle schade waar de branche deze zomer al mee te maken heeft, voorziet voorzitter Marnix Fruitema van BARIN, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen.
Fruitema noemt de aankondiging van de luchthaven van dinsdag zeer teleurstellend" en onverwacht. Hij wijst erop dat Schiphol eerder nog zei dat het in augustus al weer beter zou gaan. ,,Ik weet ook niet meer wat ik van Schiphol moet geloven."
Lees ook: Dit vindt hofnar Juri Hoedemakers van het leiderschap van Dick Benschop (Schiphol)
Imago Schiphol loopt extra deuk op
De branchevoorman die maatschappijen als Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines, China Southern Airlines en Delta tot zijn achterban mag rekenen, vindt dat het imago van Schiphol een extra deuk oploopt. Hij geeft aan dat het jaren kan duren voor er in het buitenland weer net zo naar Schiphol wordt gekeken als voorheen. Dat ook andere grote luchthavens, bijvoorbeeld Heathrow, de laatste tijd met problemen kampen, zou daar niets aan af doen.
Inmiddels zouden er ook al enkele maatschappijen overwegen om het aantal vluchten op Schiphol te minderen of een andere Europese hub te zoeken. Fruitema noemt geen namen maar schetst wel dat iedereen in de luchtvaart die vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Azië naar Schiphol kijkt afgeschrikt wordt door alle chaos op de luchthaven en vooral ook door het kabinetsvoornemen om het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol structureel te verlagen naar 440.000 per jaar. ,,Dan krab je je toch achter de oren of je hier nog wil investeren", aldus Fruitema.