Nieuws Recreatie en toerisme
Sportieve innovatie in de achtertuin succesverhaal van Brabantse ondernemer
Een innovatief hightech minizwembad waarin zelfs topsporters hun trainingen kunnen afwerken. Gewoon achterin de tuin. Mark Smits dook met zijn Swimm intelligent pools in het diepe en kwam boven met een succesvol product dat zwemmers een wel heel bijzondere ervaring biedt.

Mark Smits, oprichter van Swimm intelligent pools. Foto: Swimm
Ranomi Kromowidjojo heeft er een. Maarten van der Weijden heeft er een. En Ferry Weertman ook. Een Swimm intelligent pool bleek de perfecte oplossing voor hun trainingsproblemen tijdens de lockdowns op het hoogtepunt van de coronapandemie. In dit slimme compacte zwembad van 2,25 bij 4 meter kun je tegen een gelijkmatige waterstroom in blijven zwemmen. De door een propellermotor opgewekte stroming zorgt er voor dat je sur place toch je meters maakt.
Brabander begon al met de ontwikkeling van zijn intelligent pools in 2013
Met Swimm maakte Brabander Mark Smits een geslaagde sprong in het diepe. Zijn in Boxtel gevestigde bedrijf bestaat sinds oktober 2020, maar Smits begon al met de ontwikkeling van zijn intelligent pools in 2013. ,,Ik had toen een bedrijf dat privézwembaden aanlegt. Daarmee stond ik ook op beurzen en ik had altijd een klein demobad van 2 bij 4 meter op onze stand. Veel bezoekers vroegen me of ik dat niet kon leveren met een goed zwemsysteem erin.”
Smits houdt wel van een uitdaging en ging aan de slag. In zijn eigen tuin bouwde hij een eerste protype aangedreven door een hydraulisch propellersysteem. ,,Ik wilde kijken wat er gebeurde als ik daarin ging zwemmen, maar ik heb er amper dertig seconden in gelegen. Toen leerde ik meer over hoe het niet moest dan over hoe het wel moest.”
Maximaal zwemmen in een minimaal bad
Maar het propellersysteem bleek wel de juiste keuze. Het duurde echter nog zeven jaar en evenzoveel volgende prototypes totdat er een uitontwikkeld product was waarmee Smits de markt op durfde. ,,Onze intelligent pool is zodanig ontworpen dat je er met zo min mogelijk energieverbruik op een zo klein mogelijke oppervlakte maximaal in kunt zwemmen. Het uitgangspunt was dat zelfs een Olympische zwemmer hierin moet kunnen trainen. Die gedachte werd uiteindelijk bevestigd toen topsporters onze intelligent pools kochten. Dat was mijn Olympische droom die uitkwam.”
Lees ook: De ideale klant vinden met behulp van het sales playbook
Wat begon als een ambitieus hobbyproject werd zijn nieuwe bedrijf Swimm. Smits had zoveel vertrouwen in zijn intelligent pools dat hij daarvoor zijn bedrijf in privézwembaden dat hij samen met zijn vrouw Patricia runde, verkocht. Hierdoor en dankzij de hulp van een investeerder was er genoeg kennis en kapitaal om met Swimm te beginnen.
Gewoon fit blijven of topsport bedrijven
Om aan de wensen van verschillende doelgroepen te voldoen, biedt Smits zijn intelligent pools aan in drie modellen: Classic, Professional en Olympic. Die hebben dezelfde afmetingen maar verschillende zwemsnelheden. ,,Om in zwemmerstermen te spreken gaat de Classic tot 1,50 minuut per 100 meter, de Professional tot 1,12 minuut per 100 meter en de Olympic tot 58 seconden per 100 meter. De tijden zijn gebaseerd op gemiddelde metingen van alle zwemmers die de baden hebben getest. Op basis van die metingen is software ontworpen die registreert hoe hard iemand zwemt. De modellen zijn toegespitst op verschillende type zwemmers. De Classic is vooral geschikt voor mensen die graag zwemmen en daarmee ook fit willen blijven. De Professional is voor wedstrijdzwemmers en triatleten. En de Olympic is voor topsporters die zichzelf maximaal willen uitdagen.”
Het onderscheid zit hem in de afmetingen van de uitstroomroosters waardoor de waterstroom per model anders is. Ook is er een verschil in motorvermogen en de Olympic heeft twee propellers in plaats van één. Het hydraulische systeem wordt elektrisch aangedreven en bevindt zich elders in de tuin. Vandaar gaat de hydraulische vloeistof via slangen naar het motortje waar de propeller aan vastzit. Smits: ,,Voordeel is dat je de hele technische installatie in een schuur kunt plaatsen en geen techniek of stroom direct naast je zwembad hebt. Dat is veiliger en je bent minder beperkt in je vermogen. Daardoor konden we de Olympic ook zo krachtig maken.”
Drievoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo in een Swimm.
In vrijwel elke tuin kan een Swimm worden geplaatst als er een krachtstroomaansluiting in huis aanwezig is. Doordat er zo weinig water in het bad zit is dat ook ’s winters goed te verwarmen, zegt Smits. ,,En met de bijgeleverde software kun je de intelligent pools koppelen aan een website waar je via je eigen account je zwemprogramma’s kunt samenstellen. De bediening kan via je smartphone of tablet.”
Niet alleen voor rijke mensen
Klanten besteden bij Swimm gemiddeld tussen 45.000 en 50.000 euro per zwembad met bijbehorende extra’s. Vaak is die aanschaf onderdeel van een complete herinrichting van hun tuin. Tijdens de coronacrisis raakte de verkoop in een stroomversnelling, zegt Smits. ,,In 2020 draaiden we 200.000 euro omzet, maar dit jaar denken we uit te komen op 2,8 miljoen euro en volgend jaar zelfs tussen de vijf en zes miljoen. We maken een luxe product, maar het zijn echt niet alleen rijke mensen die een intelligent pool kopen. Veel klanten hebben er voor gespaard en schaffen zo’n zwembad aan omdat ze zo lang mogelijk fit en gezond willen blijven.”