Nieuws Actueel

Referendum over koopzondag in Zwolle

Het 'Collectief Vrij Ondernemen Zwolle' houdt een petitie voor vrijheid van ondernemen, ook op zondag. Doel is een referendum af te dwingen, volgens de Stentor.

Kimberly Rallis 9 mei 2016

Koopzondag1065

"Wij willen de vrijheid om zelf te kiezen of wij open gaan op zondag", zegt Hylke Thiry namens het collectief, dat zich aansluit bij de Zwolse supermarkteigenaren die ook keuzevrijheid willen. "Het is niet meer van deze tijd om aan die twaalf koopzondagen vast te houden. We lopen met z'n allen achter."

PeilingDe Stentor hield eind vorig jaar een peiling waaruit bleek dat de meeste winkeliers en het grootste deel van het winkelend publiek in Zwolle elke week koopzondag wil. De ChristenUnie in de Zwolse gemeenteraad houdt de coalitie met PvdA, D66 en VVD echter aan de afspraak voor maximaal één koopzondag per maand.

Achter de schermen is er door de ondernemers de afgelopen maanden hard gewerkt om daar toch verandering in te brengen, volgens Thiry. "We hebben met alle politieke partijen gesprekken gevoerd om te kijken hoe zij staan tegenover het vrij openstellen van de winkeltijden." Maar wat bleek: de muur van het coalitieakkoord is niet te slechten.

ZondagdiscussieDe zondagdiscussie blijft evenwel op de agenda staan: Binnenkort komt een evaluatie van het Zwolse supermarktenbeleid aan de orde in de gemeenteraad. Het ondernemerscollectief sluit zich aan bij het standpunt van de supermarkteigenaren dat de bemoeienis van de gemeente niet nodig is.

Petitie"Onze petitie wordt aangeboden aan de gemeenteraad ter ondersteuning van het debat over de openstelling van supermarkten. We gaan voor vrijheid voor alle ondernemers. Niet iedereen hoeft elke zondag open te gaan, maar we willen de vrijheid om dat zelf te bepalen. Door middel van de petitie hopen wij een referendum te organiseren. Daar hebben we wel minimaal 5500 handtekeningen voor nodig", zegt Thiry.

ReferendumVolgens fractievoorzitter Gerdien Rots van de ChristenUnie heeft het zondagopenstellingsverhaal meerdere kanten. "In de stad leven hierover verschillende gevoelens en wensen. Wij proberen om een goed evenwicht te vinden tussen al die verschillende belangen." Of een referendum nog verschil kan maken in de discussie? "Wat mensen willen nemen wij heel serieus. Maar wij weten ook dat een heel groot gedeelte van de Zwollenaren het prima vindt zoals het nu is."