Nieuws Actueel

Refurbished: opgepoetste smartphone is big business

De nieuwste iPhone kost al gauw 800 euro en dat heeft lang niet iedereen er nog voor over. Aanbieders als Leapp springen hier handig op in door gebruikte, oudere modellen op te lappen en voor een zacht prijsje te verkopen, meldt het AD.

David Bremmer 29 augustus 2016

Iphone apple leapp refurbished macbook 1065

De aanbieders van gereviseerde iPhones kunnen de vraag nauwelijks aan. "Refurbished is beter dan nieuw", zegt Jan-Willem van Dijk, directeur/eigenaar van Forza Refurbished. De prijs van zo'n telefoon - refurbished is Engels voor opgepoetst of opgeknapt - ligt beduidend lager dan de nieuwprijs - al snel 100 tot 150 euro - én is beter voor het milieu, omdat de levenscyclus wordt verlengd. Bovendien is de garantieperiode bij menige partij al twee jaar, en dat is meer dan Apple zelf biedt.

Repaircentrum

Hoe een smartphone een tweede leven krijgt? "In ons nieuwe repaircentrum te Breda testen we elk binnenkomend toestel op 22 punten op fouten", vertelt Van Dijk. "Defecte of twijfelachtige onderdelen vervangen we, vaak de accu of een beschadigd scherm." De toestellen worden vervolgens verkocht via Coolblue en andere partners.

High end smartphone

Forza Refurbished is de enige niet, want de markt voor opgeknapte telefoons, pc's en elektronica groeit als kool. Werden er vorig jaar wereldwijd 80 miljoen tweedehands smartphones verhandeld, dit jaar zullen dat er 120 miljoen zijn, verwacht Deloitte in een recent rapport. "We voorspellen dat zeker 10 procent van alle in 2016 verkochte high end smartphones tenminste drie eigenaren zullen kennen en over vier jaar en daarna nog actief zullen worden gebruikt."

Leapp

Bekendste speler in Nederland is Leapp, dat al in 2011 de mogelijkheden van de tweedehandsmarkt zag. Inmiddels timmert de 'specialist in refurbishment' met vijftien winkels flink aan de weg en heeft Leapp vier filialen in België en drie in Duitsland. Zoals de naam doet vermoeden - Leapp is een anagram van Apple - richt de retailer zich exclusief op iPhones, iPads en Macs. "Een iPhone gaat vele jaren mee, een Mac zelfs twaalf tot dertien jaar", vertelt Job Pijpers in het vernieuwde, fris ogende Leapp-filiaal in hartje Rotterdam. "Bij Windows pc's en Android-smartphones ligt dat anders. Doordat hardware en software van verschillende partijen komt, ontstaan al gauw problemen."

Restwaarde

Het is de reden waarom Apple voorlopig de bulk van de markt voor refurbished elektronica uitmaakt. Het merk is geliefd, de restwaarde hoog. Toch komen ook andere fabrikanten in beeld. Zo wil Forza Refurbished in de toekomst Samsungs gaan verkopen. Zelf lanceert Samsung binnenkort een officieel refurbish-programma, werd deze week bekend. Van Dijk: "Om een merk refurbished aan te bieden, moet er gretigheid naar bestaan. Voor Apple staan mensen in de rij, voor de dure Galaxy-toestellen ook. Maar niet voor, zeg, een Huawei."

Duur

Reden om Samsungs refurbished aan te bieden, is ook dat bedrijven relatief vaker Android-toestellen hebben. "Apple vinden ze te duur." Leapp ziet bedrijven vaker voor tweedehands gaan. Pijpers: "Ondernemers krijgen zo het gemak van Apple, maar niet de hoge kosten."

Schaalgrootte

De toenemende populariteit maakt dat aanbieders moeite hebben om aan voldoende exemplaren te komen. Zo heeft Leapp bepaalde modellen niet altijd op voorraad. "Gelukkig staan wij door onze schaalgrootte vooraan in de rij als grote partijen gebruikte iPhones of Macs worden aangeboden."

Aanbod

Forza Refurbished haalt zijn toestellen vooral uit de VS en Europa. "Zeker in Amerika leveren consumenten hun oude iPhone meteen in bij hun provider zodra er een nieuwe is. Dan komen er veel iPhones 5 en 5s op de markt." Om nog meer aanbod te krijgen wil Forza zelf oude smartphones rechtstreeks van consumenten gaan inkopen.

Gilde Invest

De rek is er nog lang niet uit: komend jaar opent Leapp nog enkele vestigingen in ons land. De retailer heeft met Gilde Invest bovendien een grote investeerder gevonden waardoor het in Duitsland nog minstens dertig winkels wil openen. Verder moeten Spanje en Italië veroverd worden.

Dertig medewerkers

Forza Refurbished heeft eveneens grote plannen. Van Dijk wil Leapp komend jaar naar de kroon te steken. In enkele maanden tijd heeft Forza al dertig medewerkers en worden duizenden telefoons per maand verkocht. "De toekomst ziet er zonnig uit, ik verwacht dat het marktaandeel van refurbished op termijn wel 30 tot 40 procent kan worden.''

Gerelateerde artikelen:

Leapp-oprichter Rogier van Camp: Ondernemen in een rollercoasterElektronicawinkel met Apple-producten naar Apeldoorn

Aankooptips refurbished

Goed opletten is het devies bij het kopen van een refurbished telefoon of pc, zegt Thomas Haenen van Applesite iPhoned.nl. "Kies een betrouwbare partij, die minstens een half jaar garantie biedt. Dan kun je terug bij problemen. Liever een paar tientjes extra betalen, dan een toestel aanschaffen waarvan de herkomst en kwaliteit onduidelijk zijn."

Refurbished toestellen komen met allerlei labeltjes. Het beste is een exemplaar met 'Apple Certified Pre-Owned' oormerk. "Dat betekent dat het volgens Apple's standaard is opgeknapt. Ook krijg je er een nieuwe oplader en oordopjes bij." Andere termen: 'Renewed' en 'Reborn'. Zulke toestellen zijn goed opgeknapt, bevatten garantie, maar komen zonder accessoires.

De site van iPhoned.nl bevat een vergelijkingsmodule waar bezoekers kunnen zoeken naar refurbished-aanbieders. "Dat zijn betrouwbare partijen. Krijgen wij veel klachten over een partij dan halen wij die eruit." Gemiddeld verwisselt elke telefoon voor 124 euro van eigenaar, waarmee de totale omzet dit jaar op ruim 15 miljard euro uitkomt.