'We hebben vannacht tot vier uur doorgewerkt", vertelt Martijn van Buul (23) uit Eindhoven. Het is zondag half twaalf en hij zit aan het paasontbijt. Een fles melk en een doos cornflakes staan voor hem in het Dominicanenklooster in Zwolle. Van Buul is één van de deelnemers van de Games 4DIVERSITY-'jamsessie'.
Samen met zeventien andere spel- en softwareontwikkelaars onderzocht hij zaterdag en zondag in het klooster in Zwolle welke rol religie in de game-industrie kan hebben. "We zijn zaterdagochtend om negen uur begonnen en moeten vanmiddag om vijf uur klaar zijn. Wat we hebben gemaakt, is een puzzelspel voor op de telefoon. Je speelt als een soort spreker voor een fictief geloof en probeert zo veel mogelijk volgers te krijgen. Die moeten wel bij het geloof passen."
Het spelAls het spel wordt opgestart, verschijnt op het beeldscherm een aantal poppetjes in twee verschillende kleuren. Als de speler op één van de poppetjes klikt, komt een cirkel om het poppetje heen. Een 'invloedssfeer van de spreker', noemt Van Buul dat. Voor alle poppetjes in dezelfde kleur die binnen de cirkel vallen, krijgt de speler punten. Maar als er een poppetje van een andere kleur in de cirkel komt, krijgt de speler 'strafpunten'.
HokjeDe boodschap van het spel is dat niet iedereen hetzelfde is, vult zijn partner Frank Hartman (19) aan. "Het werkt niet als je zegt 'Jij bent nu dit en jij bent nu dat'. Je mag mensen niet in een hokje stoppen." Het spel is dan ook niet te winnen. "Je kunt het zo goed mogelijk doen, maar je haalt nooit een score van honderd procent."
Hartman weet nog niet of zijn spel ook beschikbaar wordt voor het grote publiek. "Er moet nog wel het een en ander aan gesleuteld worden, maar het zou natuurlijk kunnen."