Nieuws Actueel

René Takens: De man die de e-bike een internationaal succes maakte

Na 18 jaar als topman bij de Friese fietsenfabrikant Accell houdt René Takens het voor gezien. De 62-jarige Amsterdammer maakte Accell uit Heerenveen de grootste van Europa, meldt het AD.

Peet Vogels 10 februari 2017

Rene takens accell e bike fietsbaas

Het voert wat ver Takens de man te noemen die de Duitsers en Fransen op de elektrische fiets hielp. Maar hij heeft er zeker een grote bijdrage aan geleverd. Gedurende zijn loopbaan bij Accell, onder andere Batavus, Sparta en Raleigh, speelde de e-bike een steeds grotere rol.

Vaardig marketeer

Bij Accell ontwikelde de technisch ingenieur zich tot een vaardig marketeer. In de loop van de jaren kocht Takens nieuwe fietsmerken in Europa en de VS en klom Accell op van de derde naar de eerste plek op de lijst van grootste fietsproducenten. Onder zijn leiding groeide Accell van een omzet van 150 miljoen euro naar bijna een miljard euro.

Succesnummer

Naast nieuwe merken en markten kwam de groei van nieuwe producten, vooral de elektrische fiets. In Nederland is de elektrische fiets al jarenlang een vertrouwd beeld. Maar dankzij Accell rukt de elektrische mountainbike op in landen als Duitsland en Frankrijk. ,,Dat is echt ons succesnummer'', zei Takens daar eerder over in een interview met deze krant. ,,De elektrische fiets slaat ook aan in landen waar traditioneel weinig gefietst wordt, zoals Spanje en Frankrijk.'' Die landen zijn zo heuvelachtig dat mensen snel geneigd zijn de auto te pakken.

Held

Het succes van Accell maakte Takens tot een held onder beleggers. In 2009 kreeg hij een onderscheiding van de Vereniging voor Effectenbezitters omdat het aandeel Accell een van de best presterende aandelen van deze eeuw was. Een deel van zijn beloning bestaat uit aandelen. En die verkocht hij vervolgens met winst op de beurs. Of dat niet duidde op weinig vertrouwen, vroeg een journalist van NRC Handelsblad. ,,Nee daar leef ik van'', antwoordde Takens. ,,Dat geld is voor de leuke dingen, extra vakantiegeld, een nieuwe auto voor mijn vrouw.''

Luwte

Veel persoonlijker dan die ontboezeming is Takens nooit geweest. De man blijft het liefst op de achtergrond. De spaarzame interviews gingen vooral over Accell, nooit over hemzelf. Takens keert weer terug naar de luwte die hij nooit echt verlaten heeft.

René Takens

Geboren: 4 november 1954 te AmsterdamOpleiding: Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente

Gerelateerde artikel:

E-bike legt Accell Group Heerenveen geen windeierenAccell is blij met de e-bikeTandje erbij voor Accell