Nieuws Actueel

Restaurant O&O: van afhaalchinees tot Michelinster-restaurant

Een Michelinster. Chef-kok Danny Tsang en zijn vrouw Helena kunnen het na 36 jaar keihard werken moeilijk geloven, schrijft AD. Hun restaurant O&O in Sint Willebrord, dat ooit begon als een doorsnee afhaalchinees, mag zich vanaf vandaag een van de allerbeste zaken van Nederland noemen.

Bonne Kerstens | Foto: Robin Utrecht 18 december 2018

OO afhaalchinees michelinster

Danny (65) en Helena (62) Tsang staan er wat onwennig bij in de lobby van het Amsterdamse DeLaMar Theater, waar ze net hebben gehoord dat hun restaurant O&O is bekroond met een Michelinster. Vader Danny heeft de witte koksbuis die hij tijdens de uitreiking kreeg, nog aan. De mouwen zijn zo lang dat hij ze maar provisorisch heeft omgeslagen.

Op de vraag wat hij van de onderscheiding vindt, moet de chef-kok naar woorden zoeken. Zoon Mike (26) schiet meteen te hulp. ,,Mijn vader is erg bescheiden, en moet het allemaal nog even door laten dringen.’’ Later komt meneer Tsang wat meer los. Hij is héél erg trots. Op zijn vrouw en het team. Maar vooral ook op zijn drie kinderen, die allemaal in het bedrijf zitten. ,,Ik heb hier mijn hele leven zo hard voor gewerkt. Het is onwerkelijk.’’

Lees ook: Lijst Michelinsterren 2019: Nederlands beste restaurants

Tranen

Zoon Danny kan dat harde werken alleen maar beamen. ,,Mijn ouders zijn altijd zeven dagen per week met de zaak bezig geweest. Toen we net hoorden dat we een Michelinster kregen, hebben we een traantje gelaten, dat mag je best weten.’’ Hij regelt snel twee glazen champagne voor zijn ouders. Als deze hun glas krijgen, wordt er snel geproost en kijken ze elkaar even kort en liefdevol aan.

Het is inmiddels 36 jaar geleden dat Danny en Helena samen een restaurant begonnen in het west-Brabantse Sint Willebrord; een speldenknopje op de kaart met zo’n 10.000 inwoners. Hongkong heette het toen nog, en het was niet meer dan een doorsnee afhaalchinees in een klein dorp. Zoals er in die tijd honderden in Nederland waren.

Lees ook: Chef-kok Ron Blaauw: 12 miljoen omzet met 220 medewerkers

Veel tegenslagen

Na ruim twintig jaar besluiten ze het over een andere boeg te gooien, en er een exclusief restaurant van te maken. Chef Tsang: ,,Ik wilde meer. En ik wist ook dat er meer inzat.’’ Makkelijk was de omslag niet. ,,Je mist de inkomsten van de afhaal en je begint weer helemaal onderaan. We hebben veel tegenslagen gehad’’, vertelt Helena.

Het waren de bijzondere reizen die het stel (geboren in Hongkong en Maleisië) maakte naar onder meer Japan, Maleisië en Taiwan die hen deed besluiten dat het tijd werd voor verandering. Danny Tsang: ,,We hebben op reis zo veel prachtige restaurants gezien. Daar put ik nu nog inspiratie uit. De gastvrijheid en al die mooie producten waarmee gewerkt wordt. Dat wilde ik meenemen naar Nederland.’’

Moderne Aziatische gerechten

Bevlogen door alle nieuwe ideeën dopen ze hun zaak in 2002 om tot O&O, wat staat voor Oriëntaals & Originaliteit. Ze gaan moderne Aziatische gerechten serveren, en met succes. ,,Een feest vol subtiliteit waar zoet en zuur, fris en krachtig heerlijk samenspelen’’, schrijft de Michelingids.

Voor de familie Tsang is het de komende dagen feest in Sint Willebrord. Het Noord-Brabantse dorpje dat een Chinese afhaal armer werd, maar een sterrentent rijker.