Actueel

Eerst konden ze elkaar maanden niet verstaan, nu runnen Tommaso en Anusha samen een restaurant

Tommaso Castorani en Anusha Schuldink. Tommaso Castorani en Anusha Schuldink.Foto: Rob Voss
Tommaso Castorani en Anusha Schuldink.Foto: Rob Voss
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Als je bij Arte Bianca in Hardenberg bestelt, moet je niet om extra salami of ui vragen. Ananas is helemaal uit den boze. Zoals de pizza’s op de kaart staan, krijg je ze. Gastvrouw Anusha Schuldink is daar streng op. Veel strenger dan kok en verloofde Tommaso Castorani, zegt hij met een glimlach. Ze reageert in het AD: ,,Het is toch jouw visie? Voordat mensen iets geproefd hebben, willen ze het soms al op hun eigen manier.”

In joggingkleren, met een kop thee, zit het tweetal op een doordeweekse ochtend in het lege restaurant aan de Voorstraat. Na jaren horecaervaring als werknemer, zijn ze sinds maart eigen baas. Een gezamenlijke droom, die na vijf jaar uitkomt.

Voor de in Rome en Sardinië opgegroeide kok, die in 2018 voor een baan in de keuken naar Nederland kwam, is het een manier om zijn creativiteit de vrije loop te laten. Ambachtelijke pizza eten als beleving, op zijn Italiaans.

Lees verder onder de advertentie

Hun appartement zit boven de zaak. Behalve dat Schuldink en Castorani hier beneden 70 tot 80 uur per week werken, is het de plek waar ze samen ontbijten en koken. Dag en nacht zijn de dertigers samen.

Lees ook: Ondernemen met je partner: droom of relatiekiller?

Continu op elkaars lip zitten, wat voor gevolgen heeft dat voor jullie relatie?

Tommaso: ,,Nu we een eigen zaak hebben, merken we hoe belangrijk goed communiceren is. We werken zeven dagen per week met elkaar. Elke avond praten we onze meningsverschillen uit. De volgende ochtend moet je er weer staan. Zodra we naar boven lopen en thuis zijn, hebben we het zo min mogelijk over werk. We proberen dat te scheiden.”

Lees verder onder de advertentie

Elke avond praten we onze meningsverschillen uit. De volgende ochtend moet je er weer staan

Tommaso Castorani

Anusha: ,,We kunnen goed op onszelf zijn, dat maakt ons sterk. We zitten niet voortdurend op elkaars lip, spreken met vrienden af. Sinds we het restaurant hebben, eten we minder samen, dat bijpraatmoment is niet meer nodig. Maar voor onszelf koken, doen we nog wel samen. We hebben lol, gaan geregeld uit eten en af en toe op reis. Tommy is altijd lief en sociaal, hij stimuleert me.”

Jullie konden elkaar in het begin niet verstaan. Wat voor invloed had dat?

Anusha: ,,We hadden in 2018 direct een klik toen Tommy in het café kwam waar ik achter de bar stond. Ik hoorde dat hij in een restaurant vlakbij werkte. Daarna zijn we gaan afspreken. Hij sprak alleen Italiaans, dus communiceren moest met blikken en gebaren.”

,,Ik heb veel gedaan om Tommy de Nederlandse cultuur te laten zien: stedentrips, naar musea. Na een half jaar, toen hij een beetje Nederlands kon, kregen we een relatie. Ik had eerst twijfels, als vrouw word je niet blij van een man die je niet verstaat. Nu hebben we vaak aan één blik genoeg, als een gast moeilijk doet. We snappen elkaar zonder woorden.”

Lees verder onder de advertentie
Foto: Rob Voss
Foto: Rob Voss

Tommaso: ,,Zij helpt me nog steeds bij het begrijpen hoe iets wordt bedoeld. Ik denk dat die beginperiode ons geholpen heeft om de tijd voor elkaar te nemen.”

Lees ook: Van nieuwe zaak tot Michelinster: het waanzinnige jaar van sterrenkok Niels (29)

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn jullie bevindingen na driekwart jaar ondernemerschap?

Anusha: ,,De eerste maanden stonden we met zijn tweeën in de zaak, dat was zwaar. Dan zijn de gasten ’s avonds weg en zie je alle afwas staan. Inmiddels hebben we vier personeelsleden. Nu houden we meer tijd over. Een keer per week doe ik met een boekhouder de administratie. Dat geeft rust, ik hoef er niet elke dag aan te denken.”

Tommaso: ,,Druk hoort bij de horeca. Dat kennen we allebei. Als de tent vol zit, is voor mij het moment dat ik het werk het leukste vind. Adrenaline, positieve stress. Wat meehelpt, is dat het ons eigen restaurant is. We werken hard, maar wel voor onze eigen droom.”

Anusha: ,,Ik denk dat het ondernemersschap ons hechter heeft gemaakt als stel. De noodzaak alles goed met elkaar door te spreken, is groter, omdat veel dingen nou eenmaal moeten voor de zaak. We kunnen dingen niet opkroppen, we zijn van elkaar afhankelijk.”

Lees verder onder de advertentie

Wat doen jullie bij een zakelijk meningsverschil?

Tommaso: ,,We hebben ieder ons eigen terrein: ik de keuken, zij de bediening. Anusha vertelt mij niet hoe ik pizza’s moet maken en ik zeg haar niet hoe ze met de mensen moet omgaan.”

Even de frustraties wegmeppen, doet soms wonderen

Anusha Schuldink Over tennissen

Anusha: ,,Natuurlijk hebben we weleens ruzie, dan rook ik buiten even een sigaretje. Als we er niet uitkomen, vragen we vrienden en familie om advies. Soms zit je er zelf te dicht bovenop. We willen binnenkort het tennissen weer oppakken, we spelen tegen elkaar. Even de frustraties wegmeppen, doet soms wonderen.”

Tommaso: ,,Zij vindt mij soms laconiek, ik vind haar weleens streng. Misschien is het een cultureel verschil en gaan Italianen flexibeler om met regels. Dat was wennen, net als andere dingen. Patat en een frikandel op zaterdag vind ik inmiddels prima.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Waarom Bram en Patricia in 2025 stoppen met hun sterrenzaak Zout & Citroen

Een eigen restaurant was jullie grote wens. Dromen jullie al verder?

Tommaso: ,,We willen graag een broodjeszaak openen, met zelfgemaakte focaccia’s. Ik maak brood met twee ingrediënten: bloem en water. We merken dat in de omgeving weinig ambachtelijk brood wordt gebakken. Dat is onze nieuwe droom.”

Anusha: ,,Maar eerst willen we trouwen. Vanaf januari gaan we locaties bezichtigen. Klein en compact. In Nederland één feest en het andere in Italië.”

Lees verder onder de advertentie