Nieuws Actueel

Restaurant Meliefste uit Wolphaartsdijk schrijft geschiedenis met dubbele nominatie

Thijs en Anuschka Meliefste, eigenaren van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk, maken allebei kans op een GaultMillau Award. Hij als chef, zij als gastvrouw.

Van onze redactie 23 september 2016

Thijs en Anuschka Meliefste Marcelle Davidse 1

Het stel is verrast, blij en trots, maar blijft bescheiden. "Dit is een hele grote eer voor ons. We zijn nog maar krap anderhalf jaar open. Vorig jaar stonden we nog niet eens in de gids. Eigenlijk voelt het feit dat we allebei genomineerd zijn al alsof we hebben gewonnen," zegt Thijs in een interview met de PZC.

Uitzonderlijk

Het is de eerste keer dat GaultMillau - de concurrent van de Michelingids-, een restaurantkoppel nomineert voor verschillende awards. De prijzen worden op 7 november uitgereikt. "Heel uitzonderlijk", zegt Jan van Lissum, hoofdinspecteur en -redacteur van GaultMillau. "Maar ze verdienen het echt. Dat je zo snel naam maakt is heel knap. 'Less is more', is hun geheim. Thijs is een man van het volk. Hij weet wat hij lekker vindt, wat anderen lekker vinden en vertaalt dat gepassioneerd. Het is heel knap hoe hij Scandinavische en Zeeuwse invloeden combineert. Anuschka valt op door de liefde waarmee zij haar gasten tegemoet treedt. Zij is een uitzonderlijk sieraad voor het restaurant."

Ieder weekend vol

Het succes van Meliefste is ongekend. Reserveren moet anderhalve maand van tevoren. Het restaurant zit al een jaar lang ieder weekend vol. Recensies zijn onverdeeld positief.

Begin deze week won Thijs, voormalig sous-chef bij Katseveer in Wilhelminadorp en Het Gebaar in Antwerpen (beiden één Michelin-ster), de Hillbilly Cooking Contest van driesterrenrestaurant de Librije. Tijdens de wedstrijd van GaultMillau nemen Thijs en Anuschka het allebei op tegen vier anderen. Ook Thomas d'Hooghe van Hemelrijk in Hulst is genomineerd als talentvolle chef.

Oprecht en gemeend

Het succes van Meliefste zit hem in het feit dat ze 'zijn wie ze zijn' denkt het echtpaar'. Anuschka: "Zonder poespas willen we onze gasten oprecht en gemeend in de watten leggen. Ze waarderen de losse sfeer, de vernieuwende keuken en de prijs-kwaliteitverhouding."

Thijs wil blijven vernieuwen. Hij laat zich inspireren door de omgeving en gaat regelmatig de natuur in om verse ingrediënten te plukken. Het runnen van een succesvol bedrijf heeft ook een schaduwzijde. "Een privéleven hebben we bijna niet. Dinsdag en woensdag hebben we weekend. Verder werken we van acht uur 's ochtends tot drie uur 's nachts. Als onze dochter Noa 's ochtends zegt dat we niet weg mogen gaan, doet dat veel pijn. Dat is het ergste dat je uit een kindermond kunt horen."

Inmiddels heeft Meliefste twaalf man personeel in dienst. Thijs en Anuschka hopen dat het bedrijf over een tijdje zo draait dat zij wat meer tijd met hun dochter door kunnen brengen. Thijs: "Naast een fantastische gastvrouw is Anuscka ook moeder. Dat is eigenlijk veel belangrijker."

Foto: Marcelle Davidse