Nieuws Actueel

Restaurantkoks in eigen huis

Twee koks uit Wamel en Winssen koken en serveren diners aan huis. De gastheer geeft de wensen aan en de profs maken er iets bijzonders van, schrijft De Gelderlander.

Foto: Eveline van Elk 16 februari 2016

Chef in huis thomas karsten erik de louw wamel winssen koks catering

De liefde voor het vak is de belangrijkste drijfveer voor de koks van Chef in Huis. Thomas Karsten (28) kookt bij De Weeghbrug in Wamel en Erik de Louw (35) bij Gasterij De Arend in Winssen. Eens per week staan ze bij de klant thuis in de keuken en dan maken ze er iets speciaals van.

Maatwerk"Dit gaat verder dan catering", zegt Thomas Karsten. "We leveren maatwerk. We gaan uit van de wensen van de klant. Dit soort service is niet helemaal nieuw. In de Randstad bestaat de trend al langer dat koks thuis komen koken. Maar in deze regio zie je het nog niet zo veel."

Karsten en De Louw leerden elkaar drie jaar geleden kennen bij een cateringklus in Druten en er was een klik op het gebied van werken en koken. Mensen die iets te vieren hebben en dit thuis willen doen met een mooi diner, kunnen Chef in huis inhuren. "Het voordeel van thuis vieren, is dat je in je eigen sfeer zit", zegt Karsten. "Ook voor mensen die niet zo goed ter been zijn, is dit prettig. De kwaliteit van wat we bieden, is die van een goed restaurant. Wij koken voor mensen die het culinaire kunnen waarderen."

Wow-effectHet gaat als volgt: de klant kan aangeven wat hij graag geserveerd ziet. "Laatst hadden we bijvoorbeeld iemand die graag iets met kreeft wilde." Karsten en De Louw denken mee en zo wordt het menu samengesteld.

Als het even kan, halen de koks de ingrediënten bij biologische boeren uit de regio. Zo vers mogelijk. Erik de Louw: "De kick is om met mooie producten een heerlijke compositie te maken. We willen een 'wow-effect' creëren. De klant moet iets bijzonders meemaken."

MetarmofoseDe voorbereidingen starten in de keuken van Sportpark de Heuvel in Druten. In de keuken van de klant maken ze het diner af. "We nemen alles mee. Als er maar een oven en twee pitten zijn, krijgen we het voor elkaar. Desnoods nemen we zelf pitten mee", zegt Erik de Louw.

Karsten: "Als we de tafel dekken met serviesgoed, menukaartjes en kaarsen, krijgt het huis een metamorfose. Voor elk gerechtje gebruiken we ander bestek en andere bordjes."

OvertreffenDe koks stellen hoge eisen aan zichzelf. Zoals het gebruik van ambachtelijke technieken. "We zijn vooraf dagen bezig met het diner", zegt Thomas Karsten. "Want we willen onszelf iedere keer weer overtreffen."

Karsten en De Louw koken voor groepen van zes tot zestig personen. Hoe groter de groep, hoe goedkoper het wordt. Bij een groep van zes personen kost een viergangerdiner 70 euro per persoon. "Sommige mensen schrikken van deze prijs", zegt De Louw. "Maar als we lager gaan zitten, kunnen we de kwaliteit die we willen bieden niet garanderen. Op zich is het voor de meeste mensen te betalen."