Nieuws Actueel

Restaurants draaien op volle toeren

Annelou Izeren 22 januari 2016

Restaurants Beter

"Heeft u nog een plekje voor twee?" De laatste maanden moeten Westlandse restaurantmedewerkers steeds vaker 'nee' antwoorden op die vraag. Het gaat namelijk goed met de horeca, aldus het AD.

Op vrijdagavond op de bonnefooi naar een restaurant in Westland is er bijna niet meer bij. Buiten de deur eten is, na enkele moeilijke jaren, weer enorm in trek. En daar is Piet Brederoo, voorzitter van Horeca Westland, bijzonder blij mee.

"Het gaat goed", zegt hij. "November, december en nu ook januari zijn goede maanden voor de horeca-ondernemers. Beter dan diezelfde maanden een jaar eerder en de paar jaren daarvoor. Op vrijdag- en zaterdagavond, de uitgaansavonden, kun je maar beter reserveren. Het zit namelijk gauw vol. Daarom proberen we mensen ook duidelijk te maken dat het handig is om om 18.00 uur te komen óf om 21.00 uur. Zo kunnen ondernemers meer gasten ontvangen."

Waar het succes vandaan komt? Volgens Brederoo heeft dat alles te maken met het lef van de Westlander. "De mensen durven weer geld uit te geven aan een avondje uit. Waar fysieke winkels last hebben van de concurrentie van webshops, merken wij juist dat mensen graag de deur uitgaan en bereid zijn daar de portemonnee voor te trekken."

Café ook populairOok Westlandse cafés doen het goed, beweert Brederoo. De populariteit van cafés neemt landelijk gezien steeds verder af, zo blijkt onder meer uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en van onderzoeksbureau Datlinq. "Maar mijn ervaringen als eigenaar van café De Slimmerick zijn goed", gooit Brederoo daar tegenin. "Westlanders vinden het fijn om aan het eind van hun werkdag een biertje te komen drinken."

BiefstukDe voorzitter van Horeca Westland denkt dat de restaurant-eigenaren het goed aanpakken. "Ze snappen wat hun gasten willen: geen ingewikkeld eten, maar gerechten als saté en biefstuk. Ze hebben goed vastgehouden aan die gedachte en dus niet te veel veranderd."

Wat wel verandert is de bezorgcultuur. Steeds meer Westlanders laten hun eten thuisbezorgen. "Natuurlijk heb je liever dat mensen naar je toe komen, maar met bezorgen is ook niets mis."