Nieuws Actueel

Resultaten eigenaar Thuisbezorgd.nl centraal op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl schrijft 3 miljard euro af op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter Grubhub en lijdt daardoor flink verlies. Grubhub werd vorig jaar ingelijfd. Maar inmiddels denkt het bedrijf eraan om Grubhub weer te verkopen.

ANP 3 augustus 2022

ANP030822064 1

Ook AEX-bedrijf Wolters Kluwer opende de boeken. De dataleverancier boekte in de eerste zes maanden van het jaar meer omzet. Ook schroefde het concern zijn aandeleninkoopprogramma op tot 1 miljard euro.

MidKapper JDE Peet's zag de omzet in de eerste jaarhelft met bijna 16 procent groeien dankzij prijsverhogingen door het koffieconcern. Volgens het moederbedrijf van Douwe Egberts waren de prijsstijgingen nodig gezien de "uitzonderlijke hoge kosteninflatie". Het concern verwacht dat de marktomstandigheden volatiel zullen blijven maar handhaafde zijn omzetverwachting voor het hele jaar.

Kleine minnen

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine minnen te openen. Buiten het Damrak kwamen grote ondernemingen als Société Générale, Commerzbank, chipmaker Infineon, autofabrikant BMW en zorgtechnologieconcern Siemens Healthineers met cijfers.

De belangrijkste aandelenmarkten in Azië toonden woensdag overwegend wat herstel na de verliezen een dag eerder. De aandacht bleef uitgaan naar het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en ziet het bezoek van de toppolitica als een enorme provocatie door de Amerikanen.

Oliemarkt

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML zullen mogelijk bewegen op de resultaten van de Amerikaanse chipproducent AMD. Het bedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten hadden verwacht, maar de verwachting voor het huidige kwartaal viel tegen.

Op de oliemarkt wordt uitgekeken naar de vergadering van oliekartel OPEC en bondgenoten die later op de dag wordt gehouden. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 94,54 dollar en Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 100,66 dollar. De euro was 1,0175 dollar waard, tegen 1,0209 dollar een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws