Nieuws Retail

Eigenaar Bever na miljoeneninjectie 'klaar voor de toekomst'

De Belgische moedermaatschappij A.S.Adventure Group van buitenwinkelketen Bever heeft een akkoord bereikt met zijn schuldeisers. Dankzij een kapitaalinjectie van 25 miljoen euro van de Franse investeringsmaatschappij PAI is het bedrijf naar eigen zeggen weer toekomstbestendig.

Van onze redactie 3 mei 2021

Bever Den Haag 46

Een Bever-filiaal in Den Haag.Foto: Bever

Bever verkeerde mede door de coronamaatregelen lange tijd in moeilijkheden. Vorige maand besliste de rechtbank dat het moederbedrijf moest worden overgenomen door schuldeisers. De schuldeisers hebben toegestemd om voor 1 euro en 50 procent van de aandelen 85 miljoen euro aan schulden kwijt te schelden. De Nederlandse bank ING, die een heel klein aandeel in A.S. Adventure had, is een van de schuldeisers, kon NU.nl achterhalen. Een groep van twaalf banken krijgt nu 45 procent van de aandelen in handen. De rest is van PAI en het management.

Uitbreiding Raad van Commissarissen

CEO Frederic Hufkens maakte al eerder bekend dat er door de nieuwe belangenverdeling operationeel niets zal veranderen. Hufkens: ,,Deze financiële procedure geeft de internationale groep extra slagkracht om de coronapandemie te trotseren, maar vooral ook om de voorziene groeistrategie verder uit te werken. Een toekomst waarin de winkels het hart van de organisatie blijven en waarin de omni-channelstrategie nog verder wordt verfijnd. Mede daarom hebben we besloten de Raad van Commissarissen uit te breiden met Daniel Ropers en Robert Bensoussan. Ik kijk er enorm naar uit om met deze twee ervaren CEO’s uit de retail- en fashionindustrie te gaan samenwerken.”

Boven: ceo Albert Scholte van Bever.

Hele groep in 2020 winstgevend gebleven

Financieel directeur Kris Horrevorst is blij dat de onderhandelingen, die in de herfst van vorig jaar zijn gestart, nu zijn afgerond. ,,Sterke online prestaties en een erg trouw cliënteel bewezen de kracht en betrouwbaarheid van de diverse winkelconcepten. Hierdoor is de hele groep in 2020 winstgevend gebleven.”

Over de groeistrategie voegt hij eraan toe dat de markt voor de merken binnen de A.S.Adventure Group aantrekkelijk is omdat mensen door de pandemie steeds meer naar buiten gaan. ,,We willen groeien door selectief nieuwe winkels te openen en ook onze e-commerceplatformen uit te breiden.”

Lees ook: Eigenaar outdoorspecialist Bever deels overgenomen door schuldeisers

Nederlandse cijfers ondanks alle uitdagingen positief


Het bedrijf is met 195 winkels in vier landen actief en moest bijna overal zijn winkels voor een bepaalde tijd sluiten. Dat zette een flinke druk op de omzet. Ceo Albert Scholte van Bever zegt dat de Nederlandse cijfers ondanks alle uitdagingen altijd positief zijn gebleven. Scholte: ,,Het sluiten van de winkels was een enorme domper, maar we hebben het geluk dat door de pandemie veel meer mensen hebben ontdekt hoe fijn het is om buiten te zijn. Onze sterke omni-channelstrategie heeft er vervolgens aan bijgedragen dat al deze mensen aan Bever dachten om bijvoorbeeld wandel- of hardloopschoenen te kopen.

,,Corona heeft ons als bedrijf laten inzien hoe creatief en flexibel Bever is en hoe snel we ons kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Met dezelfde passie en liefde voor buiten hebben we onze klanten op andere manieren geholpen. Ook heeft de pandemie ons niet weerhouden om afgelopen maart onze grootste winkel én flagshipstore in Westfield Mall of the Netherlands te openen. Bij Bever kijken we positief naar de toekomst en we zijn helemaal klaar voor het nieuwe normaal."

Bedrijf had schuld van 292 miljoen euro

Voor de coronacrisis ging het A.S. Adventure Groep ook al niet zo voor de wind. Het bedrijf presteerde sterk, maar de winkels in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk deden het minder goed. Dat leidde ertoe dat A.S. Adventure Groep surseance van betaling moest aanvragen in het VK, waarna een hele reorganisatie volgde en het bedrijf al zijn winkels in Duitsland van de hand deed.

Uit het vonnis van de Amsterdamse rechtbank bleek dat er een schuld van 292 miljoen euro was opgebouwd, veel meer dan het bedrijf zou kunnen krijgen bij een gedwongen verkoop. Daar zou deze maand nog eens 45 miljoen bijkomen door het aflopen van een kredietfaciliteit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws