Nieuws Retail

Bij F&S, Firat, Tanger, Basis E Markt en Pasikonik Den Haag voelt de klant zich geen nummertje

Kip voor een klein prijsje, Pools sprekend personeel, persoonlijke aandacht: alleen Haagse supermarkten die een extraatje bieden, kunnen overleven naast Albert Heijn, meldt AD/Haagsche Courant.

MALOU SEIJDEL | Foto's DANIELLA VAN BERGEN 25 oktober 2017

Met op zo'n beetje iedere straathoek een Albert Heijn (een Haagse stadsbewoner hoeft gemiddeld maar zo'n driehonderd meter te lopen naar de dichtstbijzijnde AH terwijl naar een andere supermarkt al snel de dubbele afstand moet worden afgelegd) heeft menigeen wellicht nooit een F&S, Firat, Tanger of Basis E Markt van binnen gezien. Toch bestaan in Den Haag tientallen lokale supermarkten naast Albert Heijn. Zónder hamsterweken, servieszegels of dinerbonnen, maar mét boodschappenkarretjes, goed gevulde schappen en een heleboel trouwe klanten, van wie Riekje Houweling er één is.

Voorverpakt

De Haagse rijdt met liefde van de andere kant van de stad naar de Weimarstraat voor supermarkt Firat. ,,Ik kook vaak voor grote gezelschappen en doe dan altijd hier boodschappen", vertelt Houweling. In haar handen klemt ze een paprika, waarop ze kritisch haar blik laat vallen. ,,Heerlijk om verse groenten en vruchten te kunnen bekijken en voelen. Bij Jumbo of Albert Heijn, waar veel producten zijn voorverpakt, moet je thuis maar zien of alle tomaten, druiven of paprika's nog goed zijn."

Lees ook: Winkelier wil kerstkoopzondag, óók in christelijke gemeente

Zakenmensen

Diplomaten, zakenmensen, studenten, expats: Coskun Sorgucu verwelkomt al bijna dertig jaar lang een uiteenlopend publiek in zijn winkel in de Weimarstraat, die hij runt samen met vier broers en twee neven. De goedlachse ondernemer is meestal te vinden in de slagerij achter in de zaak, maar zodra zijn hulp elders nodig is, staat hij paraat. Klanten kent hij vrijwel allemaal van gezicht of bij naam. ,,Wij zijn in 1989 begonnen met een kleine winkel, om het vak te leren en ervaring op te doen", vertelt Sorgucu. ,,Door het succes hebben we onze supermarkt al een paar keer moeten uitbreiden. We voeren het vak met plezier uit en klanten komen hier graag. Afgelopen voorjaar hebben we nog de opslagruimte bij de winkel getrokken." Hij moet lachen. ,, Dit was voorlopig wel de laatste verbouwing, want inmiddels is alle ruimte wel benut."

Kruiden

Firat is een grote supermarkt met producten zoals je die ook in andere supers vindt: chips, melk, kaas, pasta, rijst. Maar in de schappen staan óók meer dan vierhonderd soorten kruiden, in kratten liggen steeds wisselende seizoengroenten en bijzondere vruchten en de vitrines worden dagelijks gevuld met lams- en kalfsvlees (halal geslacht) en kipfilet voor een klein prijs. Per kilo betalen klanten 5,95 euro. ,,Voor die extra's komen de klanten", aldus Sorgucu. Concurrentie van andere supermarkten - links en rechts zitten op honderd meter afstand vestigingen van Albert Heijn - ervaart de ondernemer naar eigen zeggen totaal niet.

F&S Supermarkt

Anders is dat bij F&S Supermarkt, met vestigingen in de Hobbemastraat en aan het Huijgenspark. Na de opening van Albert Heijn bij station Hollands Spoor, ongeveer twee jaar geleden, is de omzet met veertig procent gedaald. Met de aangekondigde komst van Jumbo in december van dit jaar, eveneens op het Stationsplein, zal F&S het er niet makkelijker op krijgen.

Persoonlijke aandacht

,,Sinds we niet meer de enige supermarkt zijn in de Stationsbuurt hebben we veel klanten zien vertrekken", vertelt medewerker Hamza Avcioglu van de vestiging aan het Huijgenspark. In de supermarkt werken nog slechts zes personeelsleden, terwijl dat er voorheen zeventien waren. Avcioglu: ,,We moeten érgens op besparen. Gelukkig staat de bezuiniging onze persoonlijke aandacht voor de klant, waarmee we ons onderscheiden van grote supermarktketens, vooralsnog niet in de weg."

Pasta

Een vaste klant die op donderdagmiddag de ingrediënten voor zijn pastagerecht koopt, kan dat beamen. ,,Ik doe hier al jaren mijn dagelijkse boodschappen", vertelt hij. ,,Altijd word ik vriendelijk geholpen, het personeel neemt echt de tijd voor mij. Hier voel ik mij, in tegenstelling tot in veel andere supermarkten, geen nummertje."

Firat

Waar supermarkten Firat en F&S beiden een breed publiek trekken, komen in Pasikonik, ook in de Weimarstraat, met name mensen met een Poolse en Russische achtergrond boodschappen doen. Manager Kristina Spelmanne spreekt de taal van haar klanten. ,,Als je naar een ander land verhuist, ben je meestal erg gehecht aan je eigen producten", vertelt Spelmanne. ,,Wanneer je dan ook de taal niet spreekt, kan boodschappen doen heel ingewikkeld worden. In onze supermarkt kunnen klanten het personeel in hun eigen taal aanspreken. Bovendien verkopen we alleen producten en specialiteiten uit Rusland en Polen. Van vlees tot snoep en van brood tot sapjes. Alleen de eieren komen uit Nederland."

Groenteafdeling

Op de groenteafdeling van de Basis E Markt aan de Paul Krugerlaan is het op donderdagmiddag smoordruk. Ook voor de vitrine met vlees staat een flinke rij en ouders met kleine kinderen verplaatsen zich schuifelend met mandjes en karretjes langs de schappen. ,,Veel bewoners uit de wijk doen hier dagelijks hun boodschappen ", vertelt eigenaar Ali Akpinar, die de supermarkt in 2002 overnam van zijn ouders. ,,De meeste klanten combineren hun bezoek aan ons met een bezoek aan Albert Heijn. Hier kopen ze dan hun groente, fruit, vlees en basisproducten. Een fles zonnebloemolie kost hier één euro, bij AH ben je 1,30 euro kwijt. Voor een zak chips of fles frisdrank van een bepaald merk gaan ze dan door naar AH."

Behoeften

Ook de Turkse, Surinaamse en Marokkaanse producten die in de schappen liggen, zijn geliefd, weet Akpinar. ,,Met ons assortiment, geïmporteerd uit allerlei landen, spelen we in op behoeften van bewoners die in deze wijk wonen ", legt hij uit. ,,Mensen met een buitenlandse achtergrond kunnen ook voor vlees bij ons terecht: dat komt uit slachthuizen waar alleen halal geslacht wordt."

In onze supermarkt kunnen klanten het personeel in hun eigen taal aanspreken

Manager Kristina Spelmanne Pasikonik