Nieuws Retail

Centrummanager Peter Brouwer leidt binnenstad Deventer als bedrijf: 'Leegstand loopt terug'

Grote en kleine steden worstelen met hun binnenstad, behalve Deventer. Centrummanager Peter Brouwer van Stichting Deventer Binnenstadsmanagement leidt zijn gebied als een bedrijf. ,,De leegstand is afgenomen en bezoekers zijn tevreden en blijven langer in de binnenstad van Deventer."

Eduard Voorn 5 april 2022

Peter brouwer centruam manager deventer binnenstad bedrijf leegstand retail

Retailkenner Peter Brouwer leidt het centrum van Deventer als een bedrijf. Foto: SDBM

Morgenmiddag vergadert de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) over belang en noodzaak van een bruisende en vitale binnenstad. Veel steden hebben het zwaar en corona heeft dit nog verergerd. Wat voorheen vitale winkelstraten waren, zijn nu soms verworden tot kwijnende gebieden met veel leegstand.

In aanloop naar het debat pleit INretail-voorman Jan Meerman voor een budget van 500 miljoen euro om investeringen in binnensteden aan te slingeren. ,,De 100 miljoen euro door het vorige kabinet Rutte is gereserveerd, is voor de aanpak van binnensteden slechts een startmotor", zegt hij. ,,Het prikkelt lokale bestuurders na te denken over de toekomst van de binnenstad plus de kansen die er zijn om het functioneren ervan te verbeteren. Bovendien stimuleert het de lokale samenwerking, maar tegelijkertijd vinden wij dat minstens vijf keer meer nodig is voor echte impact.”

Lees ook: Retailbranche: 'Pak macht grote online platformen aan, anders geen bruisende winkelstraat'

Vastgoedeigenaren, ondernemers en gemeente zetten samen schouders eronder

Retailbikkel Peter Brouwer - was onder meer directeur Yves Rocher, coo Audax en ceo Bruna – hoort het aan. Zonder te oordelen legt hij de strategie van Stichting Deventer Binnenstadsmanagement uit, waar hij werkt als binnenstadsmanager.

,,Zes jaar geleden besloten vastgoedeigenaren, ondernemers, gemeente Deventer en de provincie de schouders eronder te zetten. Vanaf dag één sturen wij het centrum aan als een bedrijf met een omzet van 300 miljoen euro, waar 6000 mensen werken. Ik zeg weleens: we zijn een bedrijf met 1200 aandeelhouders: 600 vastgoedeigenaren en 600 ondernemers en de gemeente Deventer. Als een goed geleid bedrijf hebben we KPI’s (key performance indicators, red.) en nemen we onze verantwoordelijkheden.”

"Ik zorg er 24/7 voor dat de neuzen de juiste kant opstaan – de man met de grote oliespuit"

Brouwer startte met een portemonnee met daarin 2 miljoen euro. ,,De helft kwam van ondernemers en de andere helft van vastgoedeigenaren. Provincie en gemeente hebben er in de afgelopen jaren nog eens 2 miljoen euro extra ingestoken. De gemeente pakt buitenruimtes aan en zorgt dat pleinen prettige verblijfsomgevingen worden. Het lukt ons door uitsluitend bezig te zijn met de juiste dingen te doen. Ik zorg 24/7 dat de neuzen de juiste kant opstaan – de man met de grote oliespuit. Daarnaast moet iedereen zich aan de afspraken houden. De leegstand daalde van 12,2 procent naar 7 procent, goede partijen konden zich aan de binnenstad binden.”

Lees ook: Meerman (INretail): 'Test nu je flexibiliteit om grote schokken voor je bedrijf op te vangen'

'Investeer alleen in een goede gouden driehoek'

Kan Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, Peter Brouwer bellen? Brouwer lacht en zegt rustig ja, met een maar. ,,Geef steun aan binnensteden die door professionals worden geleid. Te vaak wordt een vriendje van een vriendje aangesteld voor 25 euro per uur."

,,Het is een serieus vak, trek dus gekwalificeerde mensen aan. Investeer die 500 miljoen euro, waartoe Jan Meerman van INretail oproept, alleen als de ‘gouden driehoek’ – gemeente, vastgoedeigenaren en retailers – door één deur kunnen. Ze moeten goed kunnen samenwerken, anders hebben die investeringen vanuit het Rijk geen zin.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws