Nieuws Retail

Blokker vecht voor voortbestaan: 200 winkels dicht

Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar verdwijnen zo'n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding. De onderneming liet daarnaast weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Van onze redactie 16 mei 2017

Blokker reorganisatie dolle dagen marskramer ontslagen

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Ingrijpend maar noodzakelijk

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo'n 7000 mensen. ,,We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers'', zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen dinsdag ,,ingrijpend maar noodzakelijk.''

Onrendabele locaties

De winkels die de deuren sluiten, zijn structureel verlieslatend en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo'n tweehonderd klaar.

Distributiecentrum

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson's Bay daar zijn intrek neemt.

Lees ook: De radicale overlevingsstrategie van Blokker

Verliezen

Het bedrijf probeert de overige winkelketens 'intact' te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken. Wel rekent Blokker voor de komende jaren, door de ingrepen, nog op verliezen. De boeken over 2016 gaan in juni open.

Cook & Co

De afgelopen twee jaar schrapte Blokker al bijna achthonderd arbeidsplaatsen. Ook door de overige ketens werd de bezem gehaald, waarbij het doek viel voor de stenen winkels van Cook & Co. In België werd onlangs de sluiting van 69 van de 190 Blokker-filialen aangekondigd.

Verschrikkelijk

"En met één veeg wordt het leven van bijna 2000 mensen op z’n kop gezet", reageert FNV Handel bestuurder Nico Meijer. "Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk dat alles wat Blokker Holding de afgelopen jaren heeft gedaan om het tij te keren, is mislukt. Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag. En dan volgt vanochtend deze mokerslag. Er is een sociaal plan maar we blijven het traject uiteraard met argusogen volgen.´'

Lees ook: 'Reclamespotje van Blokker is lippenstift op een varken'

Video

Algemeen directeur Rob Heesen van Blokker baarde vorig jaar opzien met een interview met ingestudeerde antwoorden in het NOS Journaal. Bekijk hieronder de video: