Nieuws Retail
Boodschappen Duitsland nóg goedkoper: angst bij ondernemers grensstreek
Boodschappen doen in Duitsland wordt nóg goedkoper nu de Duitsers het btw-tarief verlagen. Dat zal ertoe leiden dat Nederlanders vaker over de grens gaan winkelen. De politiek vreest al voor de gevolgen voor ondernemers in de grensregio.

Even naar Duitsland voor goedkopere boodschappen? Het gebeurt steeds vaker. Foto's: Theo Peeters
Om de economie in de coronacrisis te stimuleren heeft Duitsland een pakket maatregelen genomen met een waarde van 130 miljard. Zo wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd van 19 naar 16 procent.
De btw op verse groente en fruit daalt van 7 naar 5 procent. De dalende omzetbelasting moet tot goedkopere producten leiden, zodat Duitsers geld blijven uitgeven.
Vaker over de grens winkelen
Natuurlijk zullen Nederlanders door de prijsverlagingen vaker over de grens gaan winkelen, zegt emeritus hoogleraar regionale en stedelijke economie Frans Boekema, verbonden aan de Radboud Universiteit en Tilburg University, in het AD.
,,Vergelijk het maar met de benzineprijzen. Consumenten zijn prijsvolgers en zullen daar op reageren. Dat is natuurlijk ook precies de doelstelling van de btw- verlaging.”
''Die overheidssteun is ongepast, terwijl 100.000 ondernemers in de horeca en retail op apegapen liggen. Steek dat geld voor de Hema, liever in ons midden- en klein bedrijf''
De grote Duitse supermarktketens hebben inmiddels laten weten de korting vanaf 1 juli door te bereken aan de klanten. Veel dagelijkse boodschappen zijn nu al goedkoper in Duitsland en dat verschil wordt vanaf komende maand dus alleen maar groter.
Boodschappentest: nu al een groot verschil
Een boodschappentripje naar Duitsland is voor veel Nederlanders die relatief dichtbij de grens wonen al een gewoonte. En als je daar toch bent, gooi je meteen even de tank vol en eet je een kuchen.
Goedkoper is het bij de oosterburen nu al, met ons huidige BTW-tarief van 21 tegenover 19 procent in Duitsland. En de Duitsers verlagen dat tussen 1 juli en 31 december dus met nog eens 3 procent naar 16.
Lees ook: Zzp-ondernemers grensstreek luiden noodklok: ‘Wel belasting betalen, maar nu geen hulp’
27,70 euro
Tijd voor een boodschappentest, scheelt het echt zoveel? Nu al? We vullen ons karretje achtereenvolgens in de Groesbeekse en in de Kranenburgse Aldi. Dezelfde artikelen staan op ons lijstje: aardappels, melk, gehakt, eieren, chocoladepasta, spaghetti, pastasaus, een brood, toiletpapier, sla, sinaasappels en een komkommer.
Bij de supermarkt in Groesbeek is het rustig. De cassier zit achter een doorzichtig ‘hoestscherm’. Ons totaalbedrag is 27,70 euro. Het duurst op ons bonnetje is de chocoladepasta. Voor de nutella betalen we 5,70 euro. De komkommer is met 39 cent een echt koopje.
Panterprint
We rijden de grens over richting Kranenburg. Het is verplicht om een mondkapje te dragen in de Duitse supermarkt. Op de parkeerplaats van de Aldi is dat al zichtbaar: klanten dragen kapjes in panterprint, kleurige exemplaren en de ‘gewone’.
''Als we de eindbedragen doorrekenen met het verlaagde btw-tarief, komen we nog eens goedkoper uit''
Ook wij moeten eraan geloven. We gaan naar binnen, nadat we ons karretje hebben ontsmet. De manager wijst ons er meteen vriendelijk op dat we binnen niet mogen fotograferen of filmen.
Haast
Vanwege het mondkapje hebben we de neiging om wat haast te maken. Het zit toch niet prettig. Als we een medewerker vragen om spaghetti, krijgen we een kort antwoord: ‘nein, nicht vorrätig’, mompelt hij vanachter zijn mondkapje.
We besluiten penne te pakken, als alternatief. In de Duitse Aldi laden we verder dezelfde producten in. Het valt meteen op: de chocoladepasta kost hier 3,99. Een flink verschil.
Eenmaal bij de kassa zijn we benieuwd naar het totaalbedrag. De cassière zit in dit Duitse filiaal niet achter een scherm, haar mondkapje heeft ze halverwege haar keel hangen. Ze is gehaast en commandeert ons de kar dichterbij te schuiven, zodat we sneller kunnen inladen. Totaal: 20.66 euro. Dat scheelt behoorlijk.
Lees ook: Deze Rotterdammers brengen duurzame boodschappen thuis
Rekenen
Als we de eindbedragen doorrekenen met het verlaagde btw-tarief, komen we nog eens goedkoper uit: (1,16 (7 procent btw-laag) gaat naar 0,83 euro (5 procent), 0,47 (19 procent) gaat naar 0,40 (16 procent).
Hoewel niet alle hoeveelheden exact overeenkomen -in Groesbeek kochten we anderhalve liter melk, in Duitsland een liter-, hebben we nu al een verschil van 7,04 euro. De eieren, het brood, de penne, pasta, saus, sinaasappels, aardappels en chocoladepasta zijn bij de buren goedkoper. Boodschappen doen in Duitsland loont dus, voor wie op de centen let. De benzine voor het ritje ernaartoe, die moet je er nog wél even bij optellen.
Lees ook: Budget Food: hoe het opkopen van restpartijen tot een succesvolle supermarktformule leidde