Nieuws Retail
Franse bubbel (champagne) maakt opmars in Nederland
De wereldwijde verkoop van champagne mag het afgelopen jaar dan met 18 procent zijn teruggevallen, de Franse bubbel blijkt in Nederland aan een opmerkelijke opmars bezig. Volgens 'champagneman' Arne Roex is de drank een blijvertje, en niet alleen op zon- en feestdagen.

Die terugloop van 18 procent valt relatief nog mee, aangezien de verkoop in het eerste half jaar 30 procent lager lag. Volgens het Comité interprofessionnel du vin de Champagne (CivC) komt dat door een kleine inhaalslag aan het eind van 2020, meldt Nu.nl naar aanleiding van berichtgeving vanuit de brancheorganisatie.
Daling in eigen oogstland Frankrijk
In totaal werden 245 miljoen flessen champagne verkocht. De inkomsten bleven 1 miljard euro achter op 2019, toen er nog geen sprake was van corona. De omzet kwam in 2020 uit op zo'n 4 miljard euro.
Door sluiting van de horeca wereldwijd, gebrek aan bruisende feestjes en andere gelegenheden om het leven uitbundig te vieren, heeft de champagneverkoop het afgelopen jaar behoorlijk te lijden gehad. De Fransen zelf drinken de afgelopen jaren toch al minder champagne, met een daling van 20 procent in eigen oogstland als gevolg.
Deel van de oogst vernietigd
Arne Roex, oprichter van de Champagneman.club en importeur van champagnes van de kleinere huizen Dauby, Jean Yves Carlini, Jose Michel et Fils en Gimonnet et Gonet: ,,De huizen hebben het wel lastig want de horeca is toch hun afzetkanaal. Elk huis heeft ook zijn eigen afzetgebied, in verschillende landen, en overal is het dicht. Ze zoeken nu ook wel een directe weg naar de klanten toe, maar het is lastig. Ondanks dat hebben ze het 't afgelopen jaar goed gedaan. De conclusie is toch wel dat er het afgelopen jaar meer champagne is gedronken dan de jaren ervoor."
Daarnaast hopen de wijnmakers hun verliezen te compenseren door oogstbeperking, in de hoop dat de prijs stijgt. Daarover is lang onderhandeld tussen wijnboeren en wijnmakers. Afgesproken is dat er druiven worden geplukt voor in totaal 230 miljoen flessen. ,,De huizen hebben een deel moeten vernietigen om te voorkomen dat de voorraad oploopt, zo'n 15 procent. Die huizen hebben daardoor een verlies aan inkomsten. Niet zozeer dit jaar, maar als je minder kunt maken kun je dus minder verkopen in de komende jaren."
"Champagne kan ook in de ochtend bij het ontbijt, staan je smaakpapillen lekker open"
Boven: 'Champagneman' Arne Roex. Foto: Ruud Voest.
Mensen drinken vaker champagne
De coronapandemie is niet zomaar voorbij maar Roex ziet voldoende kansen voor zichzelf, gezien het feit dat ook hij het in zijn eerste jaar goed heeft gedaan. ,,Over exacte aantallen kan ik nog niets zeggen, ik kan niet vergelijken, maar het ging wel boven verwachting goed. December is sowieso een topmaand. Ook: mensen zitten sinds corona veelal thuis en willen zichzelf verwennen. Ze drinken vaker champagne dan normaal. Je hoeft niet altijd iets te vieren te hebben om champagne te drinken. Het kan in het weekend, maar bijvoorbeeld ook in de ochtend bij het ontbijt, staan je smaakpapillen lekker open– én een goede champagne hoeft niet duur te zijn. Bovendien willen mensen nu graag kleinere ondernemingen steunen. En de champagnes die ik verkoop, komt juist van die kleinere huizen."
Lees ook: Online groei 'Champagneman' Arne Roex: ‘Mijn champagnes liggen hier niet in de winkels'
Zodra er weer ruimte voor hoopt Roex naast verkoop aan particulieren aansluiting te vinden bij de Nederlandse horeca. ,,Dat is voor mij een nieuwe groeimarkt om aan te boren. Daar richt ik me op. En dan de restaurants die minder doorsnee zijn, maar openstaan voor wat echt bijzonder is."