Nieuws Retail

De Winkelstraat: De Haagdijken, de oudste winkelstraten in Breda

Nét even buiten het echte centrum van Breda bevindt zich de Haagdijk. Eén van de drie zogenoemde ‘inloopstraten’ van het centrum en al sinds mensenheugenis een winkelstraat. Samen met de in het verlengde liggende Nieuwe Haagdijk vind je er vooral veel speciaalzaken. Variërend van een herenmodezaak voor Grote Maten, de onvolprezen Schuimrubberkoning, Pia Wol en De Naaimachinezaak.

Anke Derkse/Foto's: Joyce Smits 15 augustus 2019

Winkelstraat Haagdijken Breda retail

Veel winkeliers zitten er al tientallen jaren, maar er komen ook steeds nieuwe ondernemers bij. Leegstand is er nauwelijks. Het maakt het geheel tot twee levendige winkelstraten waar mensen - van heinde en verre én gewoon uit de buurt - gericht naartoe komen omdat ze het nergens anders – zo goed – kunnen krijgen.

Gaston Creemers is voorzitter van de winkeliersvereniging en eigenaar van Jean Bergé herenmode/Grote Man Shop. Een winkel die al sinds 1881 gevestigd is op de Haagdijk. Creemers heeft de zaak overgenomen in 1989.

,,De Haagdijken kenmerken zich door de vele historische panden die door de eigenaren goed onderhouden worden. Als winkeliersvereniging hebben we een prima contact en korte lijntjes met de gemeente. Dit heeft onder andere geresulteerd in de oprichting van een BIZ (Bedrijven Investeringszone), waarin we samen met de gemeente onze en twee andere historische winkelstraten leefbaar en veilig houden. Denk aan het goed onderhouden van de historische panden door ondernemers-pandeigenaren, een parkeerregime waarbij de eerste 15 minuten gratis is en het ophangen van plantenbaskets.”

Bakermat van landelijke ketens

Op de Haagdijken zul je geen drommen mensen aantreffen die langs de winkels schuifelen. Nee, je moet de winkels echt weten te vinden en er speciaal voor komen. ,,Soms komt er een toerist, die hier met zijn boot in de Haven ligt, om een bakje maden of een reparatie aan zijn hengel, maar verreweg de meeste van mijn klanten komen uit Breda en wijde omgeving omdat ze mij weten te vinden”, zegt Bert-Jan Meeuwsen, sinds 1975 eigenaar van MEEUWSEN aquaria hengelsport en geboren op de Haagdijk.

Lees ook: Nieuwe kansen voor detailhandel in vertrouwde winkelstraat

Er is wel het een en ander veranderd in de loop van de decennia. De bakkers, slagers en andere kleine levensmiddelenzaken zijn verdwenen; opgeslokt door AH, de enige landelijke keten die hier gevestigd is. ,,Nee”, zegt Meeuwsen, ,,Ketens hebben we hier bijna niet, maar Domino’s Pizza en Runnersworld zijn wel op de Haagdijk begonnen!”

Nieuwe Haagdijk: de versstraat

Die levensmiddelenwinkels mogen dan verdwenen zijn van de Haagdijk, de laatste jaren komen er op de Nieuwe Haagdijk juist van dit soort winkels. Je vindt er een slager, poelier, ambachtelijke bakker, EkoPlaza en een bloemist. Linda van Zundert heeft zich in maart dit jaar hier gevestigd met T’Kaashuys. ,,Ik heb bewust gekozen voor dit mooie stukje Breda. De huur is betaalbaar en de winkels goed bereikbaar. Iets met noten, kaas en vleeswaren zat er nog niet.”

Van Zundert heeft ook veel plezier van de winkeliersvereniging. ,,Toen ze op de Haagdijk baskets hadden opgehangen, wilden wij hier ook zoiets. Dat mocht alleen niet aan de panden. Gaston heeft geregeld dat wij ze aan de lantaarnpalen mochten hangen. Kijk, dat fleurt de straat meteen weer een stuk op.”

Toekomst van de Haagdijken

Alle drie de ondernemers die wij spraken zijn optimistisch over de toekomst van de Haagdijken. Van Zundert van T’Kaashuys ziet haar stukje straat steeds gezelliger worden en vindt dat de aanwezigheid van veel verswinkels elkaar versterkt. ,,Er zou wat mij betreft nog wel een visboer en een slijterij bij mogen.”

Meeuwsen, telg van een ondernemersfamilie en eigenlijk al toe aan zijn pensioen, gaat nog wel even door. ,,Ik heb nog steeds ontzettend veel plezier in wat ik doe. Het ene moment ben ik vissendokter, dan weer hengelreparateur en een uur later sta ik een gewone goudvis te verkopen. Nee, de Haagdijk heeft nog altijd alles van een winkelstraat vol specialisten die zowel de buurtbewoners als mensen van veel verder weg feilloos weten te vinden.”

Creemers, ook al 30 jaar winkelier, opent dit jaar zelfs een tweede zaak. ,,Een kledingzaak voor Lange dames, zeg maar de Sari van Veenendaals van deze wereld. Er zijn steeds meer lange Nederlandse vrouwen en die kunnen maar moeilijk aan passende kleding komen. Daar gaan wij dus verandering in brengen. Als ik geen vertrouwen had in de Haagdijk, zou ik dat natuurlijk nooit doen.”

Lees ook: De uitslag is bekend: dit zijn de beste lokale retailers van Nederland

Wat je ver haalt…

Buurtbewoonster mevrouw Van den Broek doet met plezier haar inkopen op de Haagdijken. ,,Zo ben ik onlangs nog bij EkoPlaza gezellig wezen lunchen met mijn zus. En passant loop ik dan even de winkel in om wat biologische levensmiddelen te kopen. Mijn zoon is veganist en dan is het fijn dat er zo’n winkel in de buurt zit.”

Pieter Heijboer is gitarist in een band en loopt net muziekhandel Dijkmans uit met een gitaar op zijn rug. ,,Deze zaak heeft heel veel merken gitaren en ik zocht een speciaal merk dat ik nergens anders kan krijgen. Vandaar dat ik driekwartier heb gereden om hier mijn gitaar te kopen.” Het is duidelijk dat niet alleen Bredanaars de weg naar de Haagdijken weten te vinden. Gaston Creemers heeft klanten uit heel Nederland en zelfs één uit Nieuw-Zeeland!

De Ondernemer kijkt in deze nieuwe serie naar de staat van de aloude stenen winkelstraat in grote en kleinere Nederlandse gemeenten. Hoe goed of slecht is het daarmee gesteld en wat doen ondernemers om klanten naar hun straat te lokken?

Ketens hebben we hier bijna niet, maar Domino’s Pizza en Runnersworld zijn wel op de Haagdijk begonnen

Bert-Jan Meeuwsen, winkelier