Nieuws Retail

De Winkelstraat: ondernemers Deventer bouwen zelf aan ontwikkeling Walstraat

Waar veel steden hun klandizie moeten halen uit de grote winkelstraten met bekende ketens, zijn het juist de kleinere straatjes die veel toeristen naar Deventer trekken. De Walstraat is hiervan misschien wel het bekendste winkelstraatje. Ondernemers, bezoekers en een gedreven vastgoedeigenaar vertellen erover in deze tweede aflevering van De Winkelstraat.

Janneke Olthof (tekst en beeld) 3 augustus 2019

Winkelstraat Deventer retail2

Vanaf de centrale Brink is het niet lang zoeken naar de Walstraat. Sierlijke letters heten bezoekers ‘Welkom in de Walstraat’. Dat warme welkom stopt niet bij het bord. Via knusse terrasjes, fleurige bloemen en vintage uithangborden worden mensen langs een mix van creatieve en met zorg ingerichte authentieke winkels vol hebbedingetjes, cadeaus en snuisterijen geleid.

Toename na doorgang parkeergarage

Robert Tutert en Frank Koel openden vijf jaar geleden hun cadeauwinkel ‘Mooi, Leuk en Lekker’ in de Walstraat. ,,We zitten er nog steeds, dus in dat opzicht gaat het goed”, lacht Tutert. ,,We hebben de afgelopen jaren het aantal klanten wel zien toenemen. We merken dat onze naamsbekendheid groter wordt”, aldus Tutert. ,,Dat is mede te danken aan de doorgang richting de parkeergarage die enkele jaren geleden is vrijgemaakt. Potentiële klanten lopen nu logischerwijs door de Walstraat om van de auto naar het centrum te komen en vice versa.”

Lees ook: Nieuwe kansen voor detailhandel in vertrouwde winkelstraat

Dille & Kamille bewust naar Walstraat gehaald

Sinds 1963 maakt Jan Strik zich hard voor de algehele uitstraling en het voortbestaan van de Walstraat. Hij bezit meerdere panden in de straat. ,,Om de uitstraling, sfeer en het aanbod te behouden, heb ik Stichting Walstraat opgericht. Hiermee hebben we ons onder andere ingezet voor een doorgang naar de parkeergarage. De Walstraat moet het hebben van deze passanten”, aldus Strik.

Hij drinkt deze zaterdagmiddag een kopje koffie in de Oude Mosterdfabriek, een pand waarin negen kleine ondernemers hun koopwaar hebben uitgestald. ,,Een van de initiatieven is het Dickens Festijn dat we al bijna dertig jaar organiseren. Daar leent dit karakteristieke straatje zich erg goed voor”, vertelt de makelaar, taxateur en tevens antiquair .,,Ook hebben we Dille & Kamille bewust hier naartoe gehaald om aanloop te creëren. Als eerste in Nederland hebben we een franchisevestiging van deze keten. Waarom Dille & Kamille? Het past bij de duurzame, rustige uitstraling zónder plastic.”

Origineel winkelaanbod in Deventer

Het is dan ook precies deze sfeer die de meeste bezoekers naar de Walstraat trekt. ,,Dit hebben we niet in Zaandam”, lacht Daniël Vleeshouwer. Hij struint de winkeltjes af met zijn gezin én de hond. ,,Speciaal hiervoor komen we al zo’n vijftien jaar naar Deventer. We kijken rond in de originele winkels en gaan daarna wat drinken bij Tea Rose, een theehuisje in de voormalige vrouwengevangenis.”

Van online concurrentie zeggen de ondernemers weinig last te hebben. ,,Dit zijn echt winkels om de sfeer te beleven, dat is onderdeel van de aankoop. Dat heb je online niet.” Wel hebben Judith en Antonio Addis een webshop naast hun fysieke winkel. Ze verhuisden 3,5 jaar geleden naar de Walstraat met hun speelgoedwinkel Speel je Wijs, waar natuurlijk houten speelgoed en hobbymateriaal te verkrijgen is. ,,Vanaf een straat verderop zagen we de potentiële klanten voorbijlopen. Toen in de Walstraat een pand vrijkwam, was de keuze dus snel gemaakt.” Addis ziet keten Dille & Kamille juist als een welkome aanvulling in de straat. ,,Natuurlijk verkopen ze net als wij speelgoed, maar dat zien we niet per se als concurrentie. Ik stuur zelfs wel eens klanten naar ‘de overkant’ als ik weet dat ‘Dille’ iets verkoopt dat wij niet hebben.”

Lees ook: Investeerders blazen leven in 'dode' winkelstraat

Karakteristieke en sierlijke uitstraling van de straat

Chantal Viceisza heeft net samen met zoontje Zavyth een cadeautje gekocht bij de winkel van Addis. ,,Vaak gaan we even naar de Walstraat voor een cadeau. Zeker samen met de kinderen is het erg leuk om te genieten van de karakteristieke en sierlijke uitstraling van de straat. Hier kun je op je gemak rondkijken. Het aanbod is wat mij betreft erg goed.”

Eén grote familie van vastgoedeigenaren, winkeliers en bewoners

Volgens Addis zou het aanbod in de Walstraat nog kunnen worden uitgebreid. ,,Er zijn al meerdere eettentjes bijgekomen, dat is een goede zet. Zaken met een biologische insteek zouden nog een mooie aanvulling in het straatbeeld zijn.” Ook Strik ziet dat de Walstraat zich in positieve zin blijft ontwikkelen. ,,Ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners zijn hier één familie. De kracht is vooral de samenwerking en eigen inzet.”

De Ondernemer kijkt in deze nieuwe serie naar de staat van de aloude stenen winkelstraat in grote en kleinere Nederlandse gemeenten. Hoe goed of slecht is het daarmee gesteld en wat doen ondernemers om klanten naar hun straat te lokken? Ditmaal Deventer.

Dit zijn echt winkels om de sfeer te beleven, dat is onderdeel van de aankoop. Dat heb je online niet

Judith en Antonio, ondernemers