ActueelRetail

Elke dag vers bij 'jongste groenteboer' van Nederland

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Bewijs is er niet dat hij de jongste groenteboer is. ,,Maar ik heb nog niet gehoord dat ik een jongere collega heb. Mij maakt het verder niet uit, hoor. Ik vind het fantastisch dat ik nu al mijn eigen zaak heb.''

Ambities heeft de Gouwenaar genoeg met zijn zaak Ferko Groente en meer in de Keizerstraat in Montfoort. ,,De slager die naast mij zit en ik beginnen na de vakantie een proef met verse maaltijden. Hij het vlees en ik de groenten en aardappelen.'' Een doelgroep is er ook al: ,,We richten ons op de ouderen in Montfoort die zelf niet koken, maar wel graag een verse maaltijd willen.''

Lees ook: Ondernemer brengt lokale groenten naar de grote stad

Lees verder onder de advertentie

Alles vers

'Vers' loopt als een rode draad door het dagelijkse werk van de jonge groenteboer heen. ,,Hiermee win ik het van de supermarkten. Als ze al salades hebben, worden die door een leverancier aangeleverd. Ik maak alles elke dag vers in de keuken achter in de zaak. Ook maaltijden. En kijk'', zegt hij, terwijl hij de deur van de grote koelcel opent, ,,daar staat een pan met verse tomatensoep af te koelen. Pureren en alles doe ik helemaal zelf.''

Het wiel hoefde hij niet uit te vinden voor veel van de recepten. ,,Mijn vader heeft een groentewinkel in Bodegraven en van hem heb ik veel recepten geleerd. Maar ik probeer natuurlijk ook zelf veel uit.''

Derde generatie

Aha, hij is dus de tweede generatie met een groentezaak? ,,Nee'', klinkt het trots, ,,de derde. Mijn opa heeft zestig jaar een groentehandel gehad op de Binnenrotte in Rotterdam, op de locatie waar nu de Markthal is.''

Lees verder onder de advertentie

Als kind van 7 hielp Ferko zijn opa en zijn vader al in de zaak. ,,Het is me echt met de paplepel ingegoten.'' Ook in zijn woonplaats Gouda heeft Ferko de nodige ervaring opgedaan. ,,Ik heb precies drie jaar gewerkt op de groenteafdeling van de Hoogvliet aan de Nieuwe Gouwe.''

Eigen zaak beginnen

Het idee om een eigen zaak te beginnen kwam eind vorig jaar bij toeval op zijn pad. ,,Ik was net begonnen aan de hbo-opleiding business retail in Den Bosch, toen mijn vader werd benaderd door de slager hiernaast. Die kenden elkaar. De groenteboer die hier vijf jaar zat, ging stoppen. De slager vroeg of het niets voor mij zou zijn.'

Na wat aanpassingen en opstarten is de zaak een paar weken geleden officieel open gegaan voor het publiek. ,,Er komt natuurlijk wel heel wat meer bij kijken dan wanneer je in loondienst bent, maar ik heb er echt nog geen dag spijt van gehad.''

Lees verder onder de advertentie

Er komt meer bij kijken dan wanneer je in loondienst bent, maar ik heb nog geen dag spijt gehad

Ferko van Dijk, Ferko Groente