Nieuws Retail
Erotisch postorderbedrijf Pabo na 35 jaar failliet
Erotisch postorderbedrijf Pabo is failliet. De onderneming die erotiek tot in onze brievenbus bracht, bestond 35 jaar. Zeker 50 werknemers verliezen hun baan. De opkomst van e-commerce wordt gezien als belangrijkste oorzaak van de ondergang. De 10 Belgische winkels blijven voorlopig nog wel open.

Dat het doek valt voor Pabo komt niet als een verrassing. Vorig jaar werd het bedrijf al eens failliet verklaard, maar toen kwam er nog een doorstart onder de naam Pabo 4.0. In december verklaarde de toenmalige directeur dat de firma langzaamaan begon op te krabbelen. Niet veel later was er echter een wissel aan de top en dinsdag sprak de rechtbank het faillissement uit, aldus HLN.
In 1984 waren het de broers Patrick en Adrie Boddaert - vandaar de naam Pabo - die op een zolderkamertje in het ouderlijke huis in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) een handeltje in pikante artikelen begonnen. Eerder hadden ze al een succesvolle 06-sekslijn uitgebaat. Al snel stroomde de winst binnen. Bijna tien jaar later volgde de uitbreiding naar België. Wie er een vibrator of dildo bestelde, hoefde niet te vrezen om 'betrapt' te worden, want de seksspeeltjes werden discreet thuisbezorgd.
Lees ook: Retail-expert Cor Molenaar begrijpt stap van Hema: 'Het grote geld zit in Amerika'
300 miljoen euro omzet in 2005
Vijftien jaar na de oprichting deden de broers Boddaert een gouden zaak: ze verkochten Pabo aan het Duitse concern Beate Uhse. Het bedrijf, dat ook fysieke winkels begon te openen, bleef groeien. In 2005 werd een omzet van liefst 300 miljoen euro gerealiseerd. Maar daarna begon de machine te haperen en diende een eerste ontslagronde zich aan. Tien jaar later bleef er nog een derde van de omzet over.
Voornaamste reden van de financiële neergang lijkt de opkomst van de e-commerce. Wie heeft nog een catalogus nodig als hij zijn of haar seksspeeltjes via het even anonieme internet kan bestellen? ,,Wat Pabo overkomt, hebben we eerder gezien in andere sectoren. Ook Free Record Shop ging ten onder aan de online concurrentie, videotheken zijn uit het straatbeeld verdwenen en waar vind je tegenwoordig nog een fotozaak?", zegt retailspecialist Gino Van Ossel van de Vlerick Business School.
Lees ook: Topmerken hebben vrouwenvoetbal omarmd
Gouden kans niet benut
Toch lijkt er nog meer aan de hand. Toen in 2011 het eerste deel van de bdsm-trilogie 'Vijftig tinten' verscheen, was dat een gouden kans voor de hele erotische sector. ,,Alleen had Pabo het geweer inmiddels van schouder veranderd en voor een vrouwvriendelijk imago gekozen", weet Bert De Keuster van de erotische Libidos-keten. ,,Het aanbod bdsm-artikelen - denk aan handboeien, tepelklemmen en blinddoeken - werd er ingeperkt. Het idee was dat vrouwen dat toch niet wilden. Ik vrees dat ze daar de plank hebben misgeslagen. Wij hebben nooit méér van die artikelen gekocht dan de laatste jaren."
Glorietijden zijn voorbij
Tegelijk moet ook De Keuster toegeven dat de glorietijden eigenlijk wel voorbij zijn. Ooit had hij negen Libidos-vestigingen, vandaag blijven er daar nog vijf van over. ,,We hebben bepaalde activiteiten moeten afstoten. De verhuur van erotische films is al een hele tijd ingestort en waar we van 'Flirt', een blad vol sekscontacten, vroeger 700 exemplaren per maand verkochten, blijven er daar nu nog 30 van over. Dat is wél een gevolg van het internet, natuurlijk."
Zoals gezegd blijven er in Vlaanderen voorlopig nog 10 fysieke vestigingen van Pabo open. Ook klanten die nog online bestellingen geplaatst hebben, hoeven zich naar verluidt geen zorgen te maken. Geruchten dat de filialen overgenomen worden door de investeringsmaatschappij achter de erotische winkelketen Christine le Duc en groothandel Scala, konden dinsdag niet worden bevestigd.